• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā veicināt nodarbinātību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2004., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94139

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mežrūpnieki iebilst

Vēl šajā numurā

24.09.2004., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā veicināt nodarbinātību

Eiropas Savienība (ES) neizpilda savus Lisabonas stratēģijas nodarbinātības mērķus 2010.gadam, tomēr, veicot vairākas darba tirgus reformas, tā var panākt nokavēto, atzīmē Eiropas Komisija (EK) vakar izplatītajā 2004.gada ziņojumā "Nodarbinātība Eiropā".
Nelielais ekonomikas izaugsmes pieaugums 2003.gadā vēl nav veicinājis darba vietu skaita palielināšanos ES. Tomēr dažādās valstīs dati ir atšķirīgi, un dažas dalībvalstis darba vietu veidošanā ir apsteigušas ASV. Nodarbinātības līmeņa starpība ar ASV ir samazināta pakalpojumu nozarē, bet darba vietu radīšanas potenciāls joprojām ir augsts. Paplašinātā ES var panākt ieguvumu no globalizācijas, ja tā atbilstīgi nodarbinātības stratēģijai pieliks lielākas pūles, piemērojot pareizās stratēģijas.
ES nodarbinātības līmenis 2003.gadā bija apmēram 63%. Vidējais nodarbinātības pieaugums 2003.gadā bija tikai 0,2% (salīdzinot ar 0,9% ASV), un tas bija negatīvs gandrīz pusē dalībvalstu. Tomēr gandrīz visas dalībvalstis pagājušajā gadā apsteigušas ASV darba vietu radīšanā, un ES kopumā mazkvalificētiem darbiniekiem ir labākas izredzes dabūt darbu nekā ASV.
ES ir jāpalielina centieni paaugstināt nodarbinātību pakalpojumu nozarē un izmantot tur esošo potenciālu, īpaši tas attiecas uz sievietēm un vecākiem darbiniekiem. Jārada vairāk darba vietu, jo īpaši augsti kvalificēta darba un labi atalgotās nozarēs. Iekšējā pakalpojumu tirgus attīstība ES palīdzēs radīt tam apstākļus. Svarīgi arī saglabāt spēcīgu rūpniecību.
Piemērojot pareizo stratēģiju, ES var paredzēt un tikt galā ar globalizācijas un tehnoloģijas attīstības radītajām izmaiņām, un Eiropai tas ir jādara. Stratēģijas investīciju palielināšanai pētniecībā un attīstībā, kā arī izglītībā un apmācībā palīdz saskaņot darbinieku iemaņas ar darba devēju vajadzībām.

Pēc EK pārstāvniecības Latvijā informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!