• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komerclikuma reformas finišs - pēc 98 dienām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2004., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94147

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūžīgais un efemērais

Vēl šajā numurā

24.09.2004., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komerclikuma reformas finišs – pēc 98 dienām

Līdz Komerclikuma reformas beigām atlikušas vairs tikai 98 dienas. Valsts un pašvaldību uzņēmumu pārreģistrācija beigsies vēl agrāk – 31.oktobrī.

MUIZNIECE.PNG (112586 bytes)
Tieslietu ministre Vineta Muižniece, Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Jānis Leja un Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš (no kreisās)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Daudzi nav pārreģistrējušies

“Lai gan laika vairs nav atlicis daudz, vairāk nekā 40 tūkstoši sabiedrību nav ierakstītas Komercreģistrā,” vakar, 23.septembrī, preses konferencē informēja tieslietu ministre Vineta Muižniece. Savukārt Uzņēmumu reģistra sistēmu apkalpojošās SIA “Lursoft” prezidents Ainars Brūvelis norādīja, ka daudz ir ne tikai privāto, bet arī valsts un pašvaldību uzņēmumu, kas nav pārreģistrējušies. “Komercreģistrā nav ierakstījušies 288 valsts un pašvaldību uzņēmumi. Kopējais valsts un pašvaldības kapitāls šajos uzņēmumos ir 116,1 miljons latu,” teica A.Brūvelis. Viņš arī pastāstīja, ka daudz ir tādu uzņēmumu, kuri reāli darbojas, bet nav ierakstījušies Komercreģistrā. “Vairāk nekā 16 tūkstoši jeb 34% uzņēmumu, kuri iesnieguši 2003.gada pārskatu, vēl nav ierakstīti Komercreģistrā. Kopējais šo uzņēmumu apgrozījums ir vairāk nekā trīs miljardi latu.”

Termiņš netiks pagarināts

V.Muižniece vairākkārt atgādināja, ka termiņa pagarinājuma pārreģistrācijai nebūs. “Privātajiem uzņēmumiem ir jāpārreģistrējas līdz šā gada beigām. Savukārt valsts un pašvaldību uzņēmumiem termiņš ir vēl īsāks un pārreģistrācijai atlicis vairs tikai mēnesis. Termiņa pagarinājuma nebūs. Uzņēmumi, kas nebūs pārreģistrējušies, tiks likvidēti.” Ministre uzsāka, ka “valstī jāveicina tiesiskā paļāvība un jāņem vērā to uzņēmēju intereses, kuri pārreģistrāciju veikuši”.

Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Jānis Leja atzinīgi novērtēja V.Muižnieces teikto, sakot, ka “Komerclikumam jāstājas spēkā noteiktajā laikā, pārejas periodu nepagarinot”.

Nepārreģistrētos likvidēs

Skaidrojot, kas notiks ar uzņēmumiem, kas nepārreģistrēsies, Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Jānis Endziņš skaidroja: “To sabiedrību saraksts, kurām bija jāpārreģistrējas, bet kuras to nebūs izdarījušas, tiks publicēts laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Trīs mēnešu laikā no publikācijas dienas varēs paziņot UR par prasījumiem pret sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem. Ja par konkrētu uzņēmumu UR šādi prasījumi netiks saņemti, sabiedrība tiks izslēgta no reģistra bez jebkādām likvidācijas procedūrām un uzņēmums beigs eksistēt kā juridiska persona. Savukārt sabiedrības, par kurām UR saņems kreditoru prasījumus, uzreiz no reģistra netiks izslēgtas. Tiks atzīmēts, ka šīs sabiedrības saimniecisko darbību ir izbeigušas. Šie uzņēmumi vēl kādu laiku atradīsies reģistrā kā juridiskas personas, bet tām nebūs tiesību nodarboties ar komercdarbību.” Tālākais process, pēc J.Endziņa teiktā, ir atkarīgs no konkrētā gadījuma. Ja sabiedrībai parādās maksātnespējas pazīmes, droši vien sāksies maksātnespējas process. Būs arī tādi uzņēmumi, kas gribēs veikt likvidāciju utt.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!