• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības protokolu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2004., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94154

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2004.gada 23.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

24.09.2004., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības protokolu

Vakar, 23.septembrī, Ministru kabineta Komitejas sēdē akceptēts “Ministru kabineta (MK) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 2005.gada domstarpību un vienošanās protokols”.
Domstarpību un vienošanās protokols tiks parakstīts šodien, 24.septembrī, Ministru kabinetā. Protokolu parakstīs Ministru prezidents Indulis Emsis un LPS priekšsēdētājs Andris Jaunsleinis.
Sadaļā “Nodokļu un nenodokļu ieņēmumi” puses vienojas, ka prognozētie pašvaldību ieņēmumi no nodokļiem 2005.gadā būs 396,2 miljoni latu (pašvaldības saņem 73% iedzīvotāju ienākuma nodokli).
Tādēļ tika panākta vienošanās veikt grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, jo 2005.taksācijas gadam tiks palielināts iedzīvotāju ienākuma nodokļa neapliekamais minimums (26 lati mēnesī) un nodokļa atvieglojumu apmērs par apgādībā esošu personu (18 lati mēnesī). Tā rezultātā nodokļa summas (izņemot patentmaksas), no kurām atskaitītas šā likuma 19.panta ceturtajā daļā minētās summas, 2005.gadā tiek ieskaitītas budžetā: 1) 73% – maksātāja dzīvesvietas pašvaldības budžetā; 2) 27% – valsts pamatbudžetā.
Sadaļā “Dotācijas no valsts budžeta” puses vienojas no valsts budžeta paredzēt 7,68 miljonu latu dotācijas: 1) Administratīvi teritoriālās reformas likuma izpildei (0,28 miljonus latu); 2) Reģionālo attīstības aģentūru kapacitātes veicināšanai (0,25 miljonus latu); 3) Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondam (7,15 miljonus latu).
Sadaļā “Mērķdotācijas no valsts budžeta” puses vienojas: 1) Izglītības un zinātnes ministrijas 2005.gada budžetā apakšprogrammai “Dotācija pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām” paredzēt 3 875 886 latus; 2) Kultūras ministrijas 2005.gada budžetā apakšprogrammai “Dotācija pašvaldību izglītības iestāžu profesionālās ievirzes mākslas, mūzikas un kultūras izglītības programmu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām” paredzēt 7 876 493 latus.
Sadaļā “Līdzekļi pašvaldībām atsevišķu investīciju projektu realizācijai” puses vienojas nodrošināt valsts investīcijas Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai pašvaldību vienotās informācijas sistēmas projekta realizācijai 2005.gadā.
Sadaļā “Pašvaldību speciālais budžets” puses vienojas prognozēt pašvaldību speciālo budžetu kopējos ieņēmumus aptuveni 23,5 miljonu latu apmērā.
Sadaļā “Pašvaldību finanšu izlīdzināšana” puses vienojas, ka 2005.gadā jāveic pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas analīze un jāsagatavo priekšlikumi pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas reformai, kā arī apriņķu pašvaldību finanšu sistēmas izveidei. Turklāt grozījumi likumā “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu” veicami pēc administratīvi teritoriālās reformas beigām, bet ne agrāk kā pēc pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas analīzes pabeigšanas.
Puses arī vienojas līdz administratīvi teritoriālās reformas beigām saimnieciskajam gadam pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinu veikt atsevišķi katrai no iepriekšējā saimnieciskajā gadā jaunizveidotās pašvaldības sastāvā esošajai pašvaldībai un kopējo dotāciju no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda (PFIF) vai iemaksu PFIF aprēķināt kā atsevišķu dotāciju un iemaksu summu; jaunizveidoto pašvaldību dotācijas un iemaksas aprēķināšanas kārtību noteikt MK noteikumos “Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda ieņēmumiem un to sadales kārtību 2005.gadā”.
Sadaļā “Pašvaldību aizņēmumi un galvojumi” puses vienojas paredzēt pašvaldību sniegto galvojumu maksimālā apjoma pieaugumu par 14 miljoniem latu un paralēli rast iespēju nodrošināt līdzfinansējumu 2005.gadā apstiprinātajiem pašvaldību investīciju projektiem, kurus paredzēts finansēt no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem.
Sadaļā “Nepieciešamais finansējums normatīvo aktu izpildei” puses vienojas veikt izmaiņas virknē normatīvo aktu, kā arī 2005.gada valsts budžeta projektā paredzēt dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem Valsts zemes dienestam 240 000 latu zemes un ēku kadastrālo vērtību bāzes izstrādei, balstoties uz vidējām tirgus vērtībām konkrētā teritorijā un nekustamā īpašuma nodokļu objektu un maksātāju sarakstu aktualizācijai.
Noslēguma sadaļā “Par finansējumu pašvaldību ugunsdzēsēju formējumiem” puses vienojas, ka brīvprātīgos pašvaldību ugunsdzēsības formējumus atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātajā koncepcijā paredzētajam plānam pārņem Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!