• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai palīdzētu, nav jāgaida Ziemassvētki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2004., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Universitātes sasniegumi pētniecībā

Vēl šajā numurā

28.09.2004., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai palīdzētu, nav jāgaida Ziemassvētki

“Man bieži nācies dzirdēt bērnu lūgumus palīdzēt ar apģērbu, apaviem, skolas piederumiem, lai varētu apmeklēt skolu. Tīnim nav mazsvarīgi, kā viņš izskatīsies skolā. Vai vienaudži viņu neizsmies par vecajām drēbēm? Daudzi skolu neapmeklē, jo viņiem nav piemērota apģērba. Bērns sāk klaiņot, nonāk ielas vidē, iepazīst ielas dzīvi
un pamazām kļūst par ielas bērnu,” apģērba nozīmi pusaudžu vērtību skalā ieskicē Rīgas Kristīgās bērnu patversmes direktore Diāna Vasilāne, paužot atbalstu labdarības akcijai “Apģērbs bērnu iespējām”.

LABDARIBA_06.PNG (111673 bytes)
Rīgas Pilsētas misijas direktors Raitis Zvanītājs, Rīgas Kristīgās bērnu patversmes direktore Diāna Vasilāne un misijas “Pakāpieni” vadītājs Viljams Šulcs, saņemot džinsa bikses
Foto: Evija Gruzna

Plaisa starp ģimenēm, kuras dzīvo labklājībā, un tām, kurām trūkst iztikas līdzekļu, pieaug. Apģērbs pēdējo iepirkumu sarakstā ierindojas aiz pārtikas, maksājumiem par dzīvesvietu un mācībām nepieciešamajiem materiāliem. Tā trūkums veicina diskrimināciju, uzskata labdarības organizācijas. Proti, bērni un pusaudži jūtas nepilnvērtīgi, būdami kopā ar vienaudžiem, kuriem šādu problēmu nav. Viņi paši turas savrup vai arī tiek izstumti, dažkārt pamet mācības skolā un nonāk uz ielas.
Labdarības akcija “Apģērbs bērnu iespējam” iecerēta, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai un kopīgiem spēkiem meklētu risinājumu. To rīko MOS veikalu tīkls sadarbībā ar Bērnu un ģimenes lietu ministriju un vairākām sabiedriskām organizācijām. MOS veikalu tīkls ziedojis 2101 pāri jaunu džinsa bikšu bērniem un pusaudžiem visā Latvijā. “Dāvājot džinsa bikses, mēs neradām atkarību pēc palīdzības, bet gan dodam iespējas un ticību labākai dzīvei,” skaidro MOS veikalu tīkla sabiedrisko attiecību koordinatore Ieva Akule, uzsverot, ka arī turpmāk plānots rīkot līdzīgas akcijas, šādi motivējot arī citus uzņēmējus rast iespēju palīdzēt trūcīgajiem.
Latvijai vēl ejams tāls ceļš, līdz sabiedrībā iesakņosies ziedošanas kultūra, un vēl vajadzīgs laiks, lai cilvēki izprastu, ka līdzcilvēku nabadzības problēma attiecas arī uz viņiem, šādu viedokli pauda to labdarības organizāciju pārstāvji, kas piedalās akcijā “Apģērbs bērnu iespējām”. Tomēr var atzīt, ka situācija pamazām uzlabojas. Ziemassvētki ir laiks, kad tradicionāli sabiedrība sarosās, lai palīdzētu trūcīgākiem cilvēkiem, taču, kā teic Rīgas Kristīgās bērnu patversmes direktore: “Vēl jaukāk, ja arī ikdienā atrodas cilvēki, kuri ir gatavi palīdzēt bērniem ar nepieciešamo.” Viņa arī uzsver, ka mūsdienīgs apģērbs bērnam vai pusaudzim nozīmē iespēju iet uz skolu, nebaidoties no apsmiekla, un justies līdzvērtīgam.
687 ziedotie džinsi ar sabiedriskās organizācijas “Misija “Pakāpieni”” starpniecību nonāks pie bērniem no maznodrošinātām ģimenēm, 1000 pāri – caur Rīgas Kristīgās bērnu patversmes rokām – ielas bērniem, savukārt ar organizācijas “Rīgas pilsētas misija” gādību 414 džinsus saņems sodu izcietušie pusaudži un tie, kas vēl izcieš sodu.
“Misijas “Pakāpieni”” direktors Viljams Šulcs stāsta, ka, sazinoties ar piecām bērnu iestādēm – trim internātskolām, bērnunamu un pamatskolu – par džinsu nodošanu tām, reakcija visur bijusi sajūsmas pilna. “Dāvanas dosim cerībā, ka tie, kas šodien izjūt gūšanas prieku, būs motivēti iepazīt arī došanas prieku,” tā V.Šulcs.
“Rīgas pilsētas misijas” direktors Raitis Zvanītājs informē, ka šonedēļ daļa no ziedojuma tiks nodota Cēsu audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem, daļa izdalīta organizācijas uzskaitē esošajiem jauniešiem, kuri sodu jau izcietuši. Viņš arī atzīst, ka ar šo akciju var uzrunāt un ietekmēt jauniešus, kas reiz kļūdījušies, lai viņi mainītu attieksmi un uzvedību. “Ceram, ka MOS paraugam sekos vēl citi un palīdzēs jauniešiem, kuriem bieži trūkst atbalsta un sapratnes, kurus sabiedrība ne labprāt vēlas pieņemt pēc soda izciešanas, un viņi atkal savā izmisumā nonāk uz noziedzības ceļa.”

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!