• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentāriešu vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2004., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94233

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Krievijas vēstnieka atvadu vizīti pie Ministru prezidenta

Vēl šajā numurā

28.09.2004., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentāriešu vizīti Saeimā

Ceturtdien, 23.septembrī, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Latvijas un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentu sadarbības grupas pārstāvji tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Lordu un Pārstāvju palātas Mākslas un kultūras mantojuma grupas delegāciju.
Latvijas un Apvienotās Karalistes parlamentu sadraudzības grupas priekšsēdētājs Viesturs Šiliņš sveica augstos viesus Latvijas parlamentā, savukārt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš Apvienotās Karalistes Lordu un Pārstāvju palātas pārstāvjiem pastāstīja par situāciju kultūras mantojuma saglabāšanā. Kā īpaši svarīgu viņš minēja komisijā pirmajā lasījumā izskatīto un atbalstīto likumprojektu par Latvijas pievienošanos Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas konvencijai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, kā arī spēkā esošo likumu par Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu. Runājot par šā mantojuma saglabāšanu, J.Strazdiņš atzinīgi novērtēja Latvijas nacionālās grupas UNESCO paveikto, veicinot mūsu dziesmusvētku un arī galvaspilsētas Rīgas vēsturiskā centra iekļaušanu UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā.
Apvienotās Karalistes delegācijas vadītājs Patriks Kormaks pateicās par lielisko iespēju apmeklēt Latviju, paužot sajūsmu par mūsu valsts galvaspilsētu. Viņš pastāstīja, ka pirms tikšanās ar Latvijas parlamentāriešiem viņa vadītā delegācija iepazinusies ar Latvijas okupācijas muzeja ekspozīciju, un izteica patiesu apbrīnu par to, kādā veidā mēs esam atguvuši savu neatkarību un atgriezušies Eiropā kā pilntiesīga Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un NATO locekle. “Savu brīvību mēs esam atguvuši bez ieročiem – ar dziesmu, trim Baltijas valstīm sadodoties rokās,” sacīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja biedre Ausma Ziedone-Kantāne.
Pārrunājot Apvienotās Karalistes un Latvijas sadarbību kultūras jomā, tikšanās dalībnieki pozitīvi novērtēja dažādu Latvijas un Apvienotās Karalistes kultūras kontaktu īstenošanos, tostarp Velsas prinča atklātā Valodu mācību centra un Britu padomes Latvijā būtisko ieguldījumu Latvijas izglītības sistēmas attīstībā un angļu valodas apmācībā mūsu valstī.
Tikšanās laikā pārrunāti arī jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienību. Deputāts Guntis Bērziņš īsumā pastāstīja par Latvijas ceļu līdz tās iestājai ES un uzsvēra, ka dalība Eiropas valstu saimē devusi drošību un iespēju efektīvi īstenot brīvā tirgus ekonomiku, tādējādi tuvākajā nākotnē panākot strauju mūsu valsts izaugsmi līdz vidējam ES līmenim. Viņš arī informēja, ka Latvija pievienošanos Eiropas vienotajai valūtai plāno veikt līdz 2008.gadam, ievērojot Māstrihtas līguma noteikumus.
Atbildot uz Apvienotās Karalistes parlamentāriešu jautājumu par Baltijas jūras valstu vides problēmām, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretārs Dzintars Ābiķis norādīja, ka Baltijas jūras dzīlēs atrodas milzīgi bijušās PSRS militāristu nogremdēti bīstamu ķīmisko vielu apjomi, kas, iespējams, tuvākā vai tālākā nākotnē varētu nodarīt būtisku kaitējumu apkārtējai videi.
Latvijas un Apvienotās Karalistes deputāti pārrunāja arī situāciju pasaulē, tostarp ar Krieviju saistītus aktuālus jautājumus. Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs J.Strazdiņš viesus informēja par Latvijas kā NATO locekles vairāk nekā 120 karavīru miera misiju Irākā, Afganistānā un Kosovā. Abu valstu parlamentārieši bija vienisprātis, ka radušies konflikti jārisina tikai mierīgu sarunu ceļā. Savukārt britu delegācijas pārstāvji šajā jautājumā pauda satraukumu par dažu NATO dalībvalstu attiecībām ar Krieviju, jo tādējādi mazinoties visas Eiropas kopējā drošība.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!