• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas tautas pārstāvju sapulces delegācijas vizīti Saeimā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.2004., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94234

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamentāriešu vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

28.09.2004., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas tautas pārstāvju sapulces delegācijas vizīti Saeimā

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume 24.septembrī tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas tautas pārstāvju sapulces Ķīnas un Latvijas parlamentu sadraudzības grupas delegāciju.
Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecības, Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES), kā arī Taivānas un Tibetas jautājums.
Tikšanās sākumā Saeimas priekšsēdētājas biedrs J.Straume uzsvēra, ka starp Latviju un Ķīnu izveidojušies aktīvi parlamentārie kontakti. Viņš izteica cerību, ka vizīte Latvijā dos pamatu jaunām idejām un sadarbība starp abām valstīm daudzās jomās kļūs vēl ciešāka.
Ķīnas un Latvijas parlamentu sadraudzības grupas priekšsēdētājs Sins Šidžuņs akcentēja, ka Ķīna bija viena no pirmajām valstīm, kas atzina Latvijas neatkarību. “Abu valstu sadarbība pēc diplomātisko attiecību nodibināšanas veidojusies sekmīgi un dinamiski,” sacīja S.Šidžuņs un uzsvēra augstākā līmeņa vizīšu apmaiņas nozīmi, kuras “veicinājušas savstarpēju uzticību un sapratni”. Par Latvijas un Ķīnas kontaktu aktivizēšanos liecina arī tas, ka pēdējos gados būtiski palielinājies tirdzniecības apjoms. S.Šidžuņs apsveica mūsu valsts iestāšanos ES un akcentēja, ka dalība ES Latvijai pavērs jaunas izaugsmes iespējas, turklāt tā veicinās arī attiecību padziļināšanos starp Latviju un Ķīnu.
Saeimas priekšsēdētājas biedrs atzinīgi novērtēja Ķīnas atbalstu Latvijas integrācijai ES, kā arī pastāstīja par pašreizējiem aktuālajiem uzdevumiem, kā vienu no tiem minot ES struktūrfondu apguvi. “Parlamenta un valdības darbs tiek organizēts tā, lai pilnvērtīgi iekļautos ES,” sacīja J.Straume. Viņš arī izteica cerību, ka Latvijas dalība ES un NATO uzlabos attiecības ar kaimiņvalstīm, tostarp Krieviju.
Tikšanās gaitā puses pārrunāja Taivānas un Tibetas jautājumu, bet sarunas nobeigumā pauda abu valstu ieinteresētību arī turpmāk veidot ciešus kontaktus starp Latviju un Ķīnu.
Piektdien, 24.septembrī, Latvijas un Ķīnas parlamentu sadarbības grupas pārstāvji tikās ar Ķīnas Tautas Republikas Visķīnas tautas pārstāvju sapulces Ķīnas un Latvijas parlamentu sadraudzības grupas delegāciju.
Tikšanās sākumā Latvijas un Ķīnas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētāja Silva Golde iepazīstināja viesus ar grupas pārstāvjiem un pastāstīja, ka tā ir viena no lielākajām Saeimā. Grupā darbojas 34 deputāti no visām frakcijām, kas liecina par parlamentāriešu lielo interesi par Ķīnu. Arī Ķīnas un Latvijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs Sins Šidžuņs iepazīstināja ar delegācijas sastāvu un sacīja, ka vizītes laikā bijušas vairākas tikšanās ar esošajiem draugiem Latvijā, kā arī izveidoti jauni kontakti. Viņš akcentēja savas valsts ieinteresētību padziļināt sadarbību ar Latviju ekonomikā, izglītībā un kultūrā; svarīgi arī veikt apmaiņas vizītes.
Sarunas turpinājumā S.Golde raksturoja situāciju ekonomikas, politikas un izglītības jomā. Viņa informēja, ka Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) ir devusi lielu impulsu Latvijas ekonomikas attīstībā, ko parāda iekšzemes kopprodukta pieaugums. Tas šā gada pirmajā ceturksnī pieaudzis par 8,8%, ko Latvija vēlas saglabāt arī nākamajos gados. Viņa arī pastāstīja, ka valdība lielu uzmanību pievērš reģionu vienlīdzīgai attīstībai, ko veicina ES strukturālo fondu racionāls izmantojums. Kā atzīmēja deputāte, Latvija var lepoties ar to, ka valstī ir viens no augstākajiem studentu skaita rādītājiem uz 1000 iedzīvotājiem, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Studējošo skaits pēdējos astoņos gados ir trīskāršojies; valdība uzskata, ka “visdrošākās investīcijas ir investīcijas izglītībā”. Savukārt S.Šidžuņs pastāstīja, ka Ķīnā dzīvo 56 tautības un tiek runāts vairāk nekā 1000 valodās, bet tikai vienā valodā ir iespējams panākt pilnīgu saprašanos un ekonomikas straujāku izaugsmi, tāpēc valdība veicina vienas valodas apguvi.
Puses atzinīgi novērtēja līdzšinējos sakarus un pauda pārliecību, ka abu valstu sadarbības grupu pārstāvji darīs visu, lai tos parlamentu līmenī veidotu vēl ciešākus. “Ķīniešu ticējums vēsta – lai koks augtu spēcīgs, ir nepieciešamas labas saknes,” tēlaini akcentējot sadarbības grupu nozīmi, sacīja S.Šidžuņs.
Tikšanās gaitā pārrunāts arī Tibetas un Taivānas jautājums.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!