• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ko iesākt ar nolietoto auto. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2004., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Premjers: "2005. gads būs uzplaukuma gads"

Vēl šajā numurā

29.09.2004., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ko iesākt ar nolietoto auto

No 1.oktobra transportlīdzekļu norakstīšanas process Latvijā kļūs videi draudzīgāks un civilizētāks.

AUTOVRAKS.PNG (121163 bytes)
Ne viens vien autoīpašnieks, kad braucamais nolietots, izvēlējās vienkāršu veidu, kā no vraka atbrīvoties, – pamest to kādā no pilsētas nelegālajām izgāztuvēm vai pat atstāt vienkārši uz ielas. Tagad veco auto bez maksas varēs nodot apstrādes uzņēmumam
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Turpmāk īpašniekam, kas vēlēsies norakstīt transportlīdzekli, tas būs jānodod apstrādes uzņēmumam, kas turpmāk parūpēsies par videi un cilvēkiem kaitīgo, bīstamo un indīgo autodetaļu ekoloģisku pārstrādi un realizāciju. Autoīpašniekiem, kas vēlēsies veikt transportlīdzekļa norakstīšanu, šis process būs bezmaksas, un atsevišķos gadījumos, ja transportlīdzeklim būs zināma materiālā vērtība, īpašnieks saņems kompensāciju no apstrādes uzņēmuma.
Līdz šim īpašniekam pašam bija jānāk uz Ceļu satiksmes drošības direkciju (CSDD) veikt norakstīšanu un pēc tam jālemj, kur likt norakstīto auto. No 1.oktobra šis process kļūs ievērojami vienkāršāks. Īpašniekam tikai būs jāsazinās ar apstrādes uzņēmumu, kurš pats transportlīdzekli savāks un veiks visas tālākās nepieciešamās darbības. Transportlīdzekļa īpašnieks, nododot transportlīdzekli apstrādes uzņēmumam, saņems likvidācijas sertifikātu par nodošanas faktu. Līdz ar sertifikāta saņemšanu īpašuma tiesības un atbildību par transportlīdzekli un tā norakstīšanu uzņemsies apstrādes uzņēmums. Mēneša laikā apstrādes uzņēmumam auto būs jānoraksta CSDD.
Atļauju nodarboties ar norakstāmo transportlīdzekļu izjaukšanu atbilstoši Eiropas Savienības direktīvu prasībām uzņēmumi var saņemt Vides ministrijā vai attiecīgajā reģionālajā vides pārvaldē.
Lai arī Latvijā vidēji gadā noraksta 25 000 transportlīdzekļu, apstrādes uzņēmumu darbībai nav paredzama īpaša rentabilitāte. Tomēr, lai norakstītie auto netiktu pamesti mežā, kā tas bieži bijis līdz šim, valsts apņēmusies dotēt apstrādes uzņēmumus, izmantojot šim nolūkam ieņēmumus no dabas resursu nodokļa. No 1.oktobra tas tiks piemērots arī visiem pirmoreiz Latvijā reģistrējamiem vieglajiem, kravas transportlīdzekļiem līdz 3,5 tonnām, tricikliem un kvadricikliem. Nodokļa summa – 22 lati.

Pēc CSDD informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!