• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apstiprināta jauna mednieku eksaminācijas programma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2004., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94261

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas bibliotekāru kongress Jumurdā

Vēl šajā numurā

29.09.2004., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apstiprināta jauna mednieku eksaminācijas programma

Saskaņā ar Valsts meža dienesta (VMD) rīkojumu turpmāk, lai kļūtu par mednieku, pretendentiem būs jānokārto rakstisks eksāmens, kurš ietver jautājumus par medības reglamentējošo dokumentu prasībām, medību norises kārtību, mednieka pienākumiem un tiesībām, drošības tehniku, ieročiem, medījamo dzīvnieku bioloģiju un medību saimniecības pamatprincipiem.

“LV” jau ziņots, ka augusta beigās apstiprināta eksaminācijas programma medību vadītājiem. Tagad pabeigts darbs pie mednieku eksaminācijas programmas.
Līdz šim, lai kļūtu par mednieku, pretendentiem bija jākārto mutisks eksāmens, kurā vajadzēja atbildēt uz vienu no 15 sagatavotajām eksāmena biļetēm. Saskaņā ar izmaiņām medības reglamentējošos normatīvajos aktos VMD ir apstiprinājis jaunu mednieku eksaminācijas kārtību un praktisko iemaņu pārbaudes programmu.
Mednieku eksaminācijas programmā ir ap astoņi simti jautājumu par medības reglamentējošo dokumentu prasībām, medību norises kārtību, mednieka pienākumiem un tiesībām, drošības tehniku, ieročiem, medījamo dzīvnieku bioloģiju, medību saimniecības pamatprincipiem. Eksaminācijas programma ir veidota kā jautājumi ar vairākām atbildēm, no kurām jāizvēlas pareizā. Eksāmenā, kas ilgst deviņdesmit minūtes, jāatbild uz testa sešdesmit jautājumiem, un, lai eksāmens skaitītos sekmīgi nokārtots, nedrīkst būt vairāk kā seši nepareizi atbildēti jautājumi. “Mednieku kandidātu eksaminācija nepieciešama, lai nodrošinātu to, ka persona, kura saņem mednieka apliecību, vismaz pamatzināšanu līmenī pārzinātu medību saimniecības un medību drošības jautājumus,” skaidro VMD Medību daļas vadītāja vietnieks Jānis Ozoliņš.
Medību vadītāju un mednieku eksāmenus, kā arī mednieku praktisko iemaņu pārbaudi eksaminācijas komisijas pieņems neatkarīgi no mednieku kandidātu dzīvesvietas. Pirms eksāmena tiek pārbaudīta kandidāta personība, un viņam ir jāiesniedz par eksāmena kārtošanu veikto maksājumu apliecinošs dokuments. Tiem medību vadītāju un mednieku kandidātiem, kuri nokārtojuši eksāmenu ārpus deklarētās dzīvesvietas, izsniedz atbilstoša parauga izziņu par mednieka (medību vadītāja) zināšanu un mednieka praktisko iemaņu pārbaudes rezultātiem. Rīkojumā noteikts, ka turpmāk mednieku eksāmenus pieņems rakstiska testa veidā, bet mednieku kandidātu praktisko iemaņu pārbaude notiks, šaujot pa kustošu – skrejošu vai lidojošu – mērķi pēc kandidāta izvēles.
J.Ozoliņš skaidro, ka mednieku eksaminācijas programma ir izstrādāta pēc tādiem pašiem principiem kā medību vadītāju eksaminācijas programma. Daudzi jautājumi ir vienādi abās eksaminācijas programmās, jo ir tēmas, kas vienlīdz labi jāzina gan medniekiem, gan medību vadītājiem.
Sākot ar 2005.gada 1.janvāri, pirms mednieku pārbaudījumu kārtošanas būs jāiziet obligāts mācību kurss. Pagaidām mednieki var gatavoties paši, izmantojot spēkā esošos normatīvos dokumentus un speciālo literatūru. Informācija par mednieku eksaminācijas kārtību un eksāmenu jautājumiem ir pieejama arī visās virsmežniecībās.

Pēc VMD informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!