• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2004.gada 28.septembra sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2004., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saņemot apsveikumu no Madeleinas Olbraitas

Vēl šajā numurā

29.09.2004., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2004.gada 28.septembra sēdē

Pieņemts rīkojums “Par Sabiedriskā transporta attīstības pamatnostādnēm 2005.–2014.gadam”.
Sabiedriskā transporta attīstības pamatnostādnes 2005.–2014.gadam nosaka valsts politiku iekšzemes sabiedriskā transporta attīstības jomā turpmākajiem 10 gadiem.
Ir nepieciešama ilglaicīga sabiedriskā transporta attīstības politika, lai noteiktu valsts un pārvadātāju lomu, nodrošinot iedzīvotājiem vienu no pamattiesībām – iespēju brīvi pārvietoties, kā arī sabiedrībai atklāti paziņotu valsts garantēto pakalpojumu apjomu.
Šobrīd, kaut situācija ir uzlabojusies, vēl nav atrisināti šādi jautājumi:
1) nav noteikts (definēts) vienots sabiedriskā transporta pakalpojumu standarts visiem transporta un pārvadājumu veidiem;
2) nav vienotas izpratnes par pakalpojumu organizēšanas principu piemērošanu (atšķirīga principu interpretēšana un piemērošana dažādu līmeņu institūcijās, liels pasažieru pārvadājumu organizēšanā iesaistīto institūciju skaits, atšķirīgi risināti pakļautības jautājumi, institūcijās trūkst profesionāla personāla, institūcijām ir atšķirīga uzbūve);
3) finansējums pārvadājumu nodrošināšanai ir nepietiekams (nav iespējams viennozīmīgi noteikt esošā maršrutu tīkla efektivitāti un pamatot tā turpmākās darbības lietderību);
4) nav vienotu procedūru pakalpojumu organizēšanai un nodrošināšanai dažādiem transporta veidiem.
Esošais sabiedriskā transporta pārvaldes modelis bija piemērots, lai stabilizētu situāciju sabiedriskā transporta jomā pēc deviņdesmito gadu krīzes. Ir pierādījies, ka šis modelis ir racionāls, pārvadājumu apjomi ik gadu pieaug. Pagaidām vislēnāk attīstās pārvadājumi lauku apvidos (autobusu rajona maršruti).
Ministru kabinets atbalstīja Sabiedriskā transporta attīstības pamatnostādnēs 2005.–2014.gadam ietvertos risinājuma variantus.
Paredzot tādu sabiedriskā transporta pārvaldes administratīvā modeļa izveidi, kas darbojas pasažieru interesēs, iekšzemes sabiedriskā transporta maršrutu tīkla (izņemot pilsētas nozīmes maršrutu tīklu) administrēšanas un pārvadājumu organizēšanas funkcijas nolemts saglabāt dalītā Satiksmes ministrijas un reģionālā līmeņa pašvaldību kompetencē. Sabiedriskā transporta pakalpojumu organizēšana pilsētas nozīmes pārvadājumos saglabājama republikas nozīmes pilsētu un reģionālā līmeņa pašvaldību kompetencē.
Lai veicinātu pārvadātāja lomu pakalpojumu nodrošināšanā, tiek paredzēts noteikt, ka pasūtījuma izpildītājs ir ar plānošanas iniciatīvas tiesībām.
Lai nodrošinātu ilglaicīgu sabiedriskā transporta nozares attīstību un apmierinātu pasažieru pārvietošanās vajadzības, nolemts piešķirt atbilstošu valsts atbalstu sabiedriskajam transportam, izvēloties sabiedriskā transporta finansēšanas modeli – paredzot tiešos maksājumus un nodokļu atvieglojumus atbilstoši ekonomiskajai situācijai valstī.
Satiksmes ministrija noteikta par atbildīgo institūciju pamatnostādņu īstenošanā.
Satiksmes ministrijai katru gadu (sākot ar 2006.gadu) uzdots izstrādāt un satiksmes ministram līdz 1.maijam iesniegt Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par pamatnostādņu īstenošanas gaitu.
Jautājums par pamatnostādņu īstenošanai nepieciešamo papildu finansējumu 2006.gadā un turpmākajos gados jāizskata vienlaikus ar visu ministriju budžeta prioritāšu pieteikumiem, sagatavojot valsts budžeta projektu attiecīgajam gadam.

Valsts Kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!