• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2004. gada 22. septembra lēmums Nr. 231 "Par atteikumu izsniegt licenci elektroenerģijas sadalei SIA "Juglas jauda"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2004., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94335

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1575

Grozījums ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 30.aprīļa rīkojumu Nr.693 apstiprinātajos "Metodiskajos norādījumos par akcīzes nodokļa deklarāciju aizpildīšanu"

Vēl šajā numurā

30.09.2004., Nr. 155

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 231

Pieņemts: 22.09.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.231

Rīgā 2004.gada 22.septembrī (prot. Nr.42(197), 3.p.)

Par atteikumu izsniegt licenci elektroenerģijas sadalei SIA “Juglas jauda”

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (turpmāk — komisija) 2004.gada 14.jūnijā saņēma sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Juglas jauda”, vienotais reģ. Nr.40003659385, juridiskā adrese: Brīvības gatve 401, Rīga, LV–1024 (turpmāk — SIA “Juglas jauda”) sabiedrisko pakalpojumu licences pieteikumu elektroenerģijas sadalei, kurā kā vēlamā licences darbības zona norādīts Juglas mikrorajons, Rīga.

Izvērtējot SIA “Juglas jauda” līdz ar pieteikumu iesniegtos dokumentus, komisija konstatēja, ka licences pieteikuma 9. pielikumā “Vēlamās darbības zonas apraksts un karte” uzrādītie elektroenerģijas sadales objekti, kas vienlaikus ir arī potenciālie elektroenerģijas lietotāji — sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Makolats”, akciju sabiedrība “Juglas manufaktūra” un akciju sabiedrības “Juglas manufaktūra” ražotne — atrodas licencēta elektroenerģijas sadales uzņēmuma valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” (turpmāk — VAS “Latvenergo”) elektroenerģijas sadales licences darbības zonā, jo minētajiem elektroenerģijas lietotājiem ir pieslēgums VAS “Latvenergo” elektroenerģijas sadales tīkliem. Energoapgādes regulēšanas padome 1997.gada 14.oktobrī ir izsniegusi VAS “Latvenergo” licenci Nr.13005, licences darbības zona aptver Latvijas Republikas Rīgas un Jūrmalas pilsētu, licence ir derīga līdz 2017.gada 13.oktobrim.

Saskaņā ar Enerģētikas likuma 31.pantu vienā elektroenerģijas sadales licences darbības zonā var darboties tikai viens elektroenerģijas sadales sistēmas operators, un noteiktā ģeogrāfiskā teritorijā nav pieļaujama elektroenerģijas sadales licenču darbības zonu pārklāšanās.

SIA “Juglas jauda”, paužot savu viedokli par tiesībām saņemt licenci elektroenerģijas sadalei, norādījusi, ka Enerģētikas likuma 31. pantā noteiktā prasība ir pamatota, taču tā ir attiecināma uz viena konkrēta energoapgādes uzņēmuma sadales sistēmu (tīklu), bet neaizliedz vienā ģeogrāfiskā teritorijā vairākiem energoapgādes uzņēmumiem izveidot paralēlas sadales sistēmas (tīklus). Vienā sadales sistēmā (tīklā) vienā ģeogrāfiskā teritorijā tiešām var darboties tikai viens operators gan no likumdošanas viedokļa, gan no enerģētiskās drošības viedokļa, taču paralēlu sistēmu veidošanu un darbību tas neaizliedz.

Komisija lūdza Ekonomikas ministriju sniegt skaidrojumu par Enerģētikas likuma 31.panta piemērošanu, par jēdzienu “noteikta ģeogrāfiska teritorija” un kritērijiem, pēc kādiem konstatējama sadales licenču darbības zonu pārklāšanās (2004.gada 19.jūlija vēstule Nr.1–2.83/2760).

Ekonomikas ministrija 2004.gada 26.jūlija vēstulē Nr.4.11–07/594, izvērtējot jēdzienu “noteikta ģeogrāfiska teritorija” Enerģētikas likuma 31.panta kontekstā, norāda, ka vispārīgā gadījumā sadales licences darbības zona aptver teritoriju, kurā elektroenerģijas piegādi lietotājiem nodrošina konkrēts sadales sistēmas operators. Šīs teritorijas robeža nosakāma, balstoties uz tālāko pieslēgto lietotāju atrašanās vietu un sadales tīklu piederības robežu ar citu sadales vai pārvades sistēmas operatoru, šī panta mērķis ir novērst iespēju būvēt paralēlus elektroenerģijas sadales tīklus vienā ģeogrāfiskā teritorijā.

Ņemot vērā komisijas padomes 2004.gada 28.jūlijā pieņemto lēmumu pieaicināt VAS “Latvenergo” kā trešo personu administratīvajā procesā, komisija 2004.gada 30.jūlijā nosūtīja VAS “Latvenergo” vēstuli ar lūgumu izteikt viedokli par jauna sadales sistēmas operatora darbības uzsākšanas iespējām VAS “Latvenergo” elektroenerģijas sadales licences darbības zonā. 2004.gada 13.augusta atbildes vēstulē Nr.01ET20–19/1460 VAS “Latvenergo” apstiprina, ka SIA “Juglas jauda” vēlamā licences darbības zona atrodas VAS “Latvenergo” izsniegtās elektroenerģijas sadales licences darbības zonā un VAS “Latvenergo” arī turpmāk pildīs izsniegtās elektroenerģijas sadales licences nosacījumu prasības, tajā skaitā, nodrošinās paredzamo SIA “Juglas jauda” lietotāju — sabiedrības ar ierobežotu atbildību ”Makolats”, akciju sabiedrība “Juglas manufaktūra” un akciju sabiedrības “Juglas manufaktūra” ražotne — energoapgādi elektroenerģijas sadales licences darbības zonā.

2004.gada 2.jūlijā, 2004.gada 12.jūlijā un 2004.gada 3.septembrī tika rīkotas komisijas pārstāvju tikšanās ar VAS ”Latvenergo” un SIA ”Juglas jauda” pārstāvjiem, lai uzklausītu SIA ”Juglas jauda” pārstāvju viedokli un pārrunātu jautājumu par elektroenerģijas sadales licences izsniegšanas pamatotību un atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Ņemot vērā minēto, komisija secina, ka licences izsniegšana SIA ”Juglas jauda” elektroenerģijas sadalei pieteikumā norādītajā licences darbības zonā rada pretrunu ar Enerģētikas likuma 31.pantu, komisija nav tiesīga izsniegt licenci elektroenerģijas sadalei, ja attiecīgajā ģeogrāfiskajā teritorijā darbojas cits licencēts elektroenerģijas sadales uzņēmums.

Ņemot vērā iepriekšminēto, vadoties no Enerģētikas likuma 31.panta un pamatojoties uz likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 9.panta pirmās daļas ceturto punktu un otro daļu un Ministru kabineta 2001.gada 3.jūlija noteikumu Nr.299 “Sabiedrisko pakalpojumu licencēšanas noteikumi” 11.punktu, padome nolemj:

1. Atteikt izsniegt licenci elektroenerģijas sadalei SIA “Juglas jauda”.

2. Atzīt, ka SIA “Juglas jauda” ir tiesības iepirkt elektroenerģiju no VAS “Latvenergo” vai cita elektroenerģijas piegādātāja un realizēt to lietotājiem saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 22.oktobra noteikumiem Nr.413 “Elektroenerģijas piegādes un lietošanas noteikumi”.

Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Šo lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no lēmuma saņemšanas dienas.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas priekšsēdētāja I.Šteinbuka

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!