• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pār nevietā atstātiem auto Damokla zobens. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2004., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94369

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 30. septembrī

Vēl šajā numurā

30.09.2004., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pār nevietā atstātiem auto Damokla zobens

Šodien, 30.septembrī, dienu pēc publicēšanas “Latvijas Vēstnesī”, stājas spēkā “Noteikumi par transportlīdzekļa piespiedu pārvietošanu un transportlīdzekļa atzīšanu par ilgstoši atstātu uz ceļa”. Latvijas pašvaldībām tie dod iespēju sakārtot satiksmes plūsmu un mazināt sastrēgumu problēmas, ko rada nevietā atstātie transportlīdzekļi.

Ik dienu pilsētas ceļi tiek nepamatoti nobloķēti ar transportlīdzekļiem, kas stāv neatļautās vietās. Šai problēmai nebija efektīva risinājuma. Ar transportlīdzekļu piespiedu evakuāciju iecerēts uzlabot satiksmes drošību.
Turpmāk evakuāciju var veikt situācijās, kad transportlīdzeklis rada ievērojamu apgrūtinājumu vai bīstamību citiem satiksmes dalībniekiem, skaidro Ceļu satiksmes drošības direkcija. Piemēram, transportlīdzekli drīkst pārvietot piespiedu kārtā, ja tā vadītājs atrodas reibuma stāvoklī vai viņam nav transportlīdzekļu vadīšanas tiesību. Tāpat spēkratu var evakuēt gadījumos, ja tas pilnīgi vai daļēji atstāts uz ietves un gājēji tā dēļ ir spiesti iziet uz brauktuves, vai pārkāptas citas apstāšanās un stāvēšanas noteikumu prasības. Braucamo drīkst evakuēt arī situācijās, ja tas atstāts uz tramvaja sliežu klātnes vai tās tiešā tuvumā un neļauj braukt tramvajam, kā arī ja vadītājs sava transportlīdzekļa atstāšanai izvēlējies gājēju pārejas.
Transportlīdzekli būs iespējams evakuēt arī situācijās, ja tas tiks atzīts par ilgstoši atstātu uz ceļa. Evakuācijas noteikumi paredz trīs šādus gadījumus:
1) transportlīdzeklis novietots zem zīmes “Apstāties aizliegts”, un to konstatējusi policija, uzlīmējot soda kvīti par stāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumu. Ja transportlīdzeklis astoņu stundu laikā no savas “stāvvietas” nav izkustējies, tas jāevakuē;
2) ja transportlīdzeklis atstāts uz ielas ilgāk par 45 dienām, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz spēkrata;
3) ja transportlīdzeklis atstāts uz ielas ilgāk par 15 dienām, ko apliecina brīdinājuma uzlīme uz transportlīdzekļa un braucamajam nav veikta valsts tehniskā apskate. Pirms auto evakuācijas (Pašvaldību vai Valsts policijas darbinieks) uz transportlīdzekļa atstās brīdinājumu. Savukārt pēc evakuācijas transportlīdzekļa īpašnieks saņem rakstisku paziņojumu par to, kur un kā transportlīdzekli iespējams atgūt.
Izdevumus, kas saistīti ar transportlīdzekļa evakuāciju, segs transportlīdzekļa īpašnieks vai viņa pilnvarota persona.
Ja transportlīdzekļu apstāšanās uz laiku konkrētā ceļa posmā ir aizliegta sakarā ar ielas remontdarbiem, sniega tīrīšanu vai valsts līmeņa delegācijas vizītes ierašanos, pirmkārt, pašvaldībai šoferi par to jāinformē, bet, otrkārt, ceļa posmā novietotos transportlīdzekļus, evakuācijas firma drīkst pārvietot vai nu uz citu vietu šajā ielā, vai uz blakus esošu ielu. Arī šajā gadījumā tiks informēta policija un auto īpašnieks. Izdevumus par šādu auto evakuāciju segs pati pašvaldība.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!