• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arvien vairāk tēvu piesakās paternitātes pabalstam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2004., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94376

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atzinība "Arsenāla" rīkotājiem

Vēl šajā numurā

30.09.2004., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arvien vairāk tēvu piesakās paternitātes pabalstam

Šā gada pirmajos astoņos mēnešos paternitātes pabalstu saņēmuši 2932 tēvi. Viņi izvēlējušies izmantot valsts piedāvāto iespēju pavadīt desmit dienas kopā ar savu bērnu, saņemot par to pabalstu. Labklājības ministrijas (LM) speciālisti to vērtē kā pozitīvu tendenci, kas veicina abu vecāku piedalīšanos bērna audzināšanā.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, katru mēnesi paternitātes pabalsta saņēmēju skaits pieaug. Vidēji katru mēnesi paternitātes pabalstu saņem 366 tēvi. Kā apgalvo LM speciālisti, vidējais rādītājs ir negaidīti liels, jo šis sociālās apdrošināšanas sistēmas pakalpojums ir ieviests samērā nesen – tikai no šā gada 1.janvāra.
LM norāda: vēl joprojām Latvijas sabiedrībā pastāv stereotipi, ka māmiņa ir galvenā bērna aprūpētāja un ikdienas mājas darbu veicēja, taču ar šiem pienākumiem vienlīdz labi var tikt galā arī tētis. Ar paternitātes pabalsta ieviešanu tiek veicināts, ka arvien vairāk tēvu iesaistās bērna audzināšanas procesā un netiek uztverti tikai kā ģimenes apgādnieki.
Tiesības uz paternitātes pabalstu ir sociāli apdrošinātam bērna tēvam, to piešķir 80 procentu apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Labklājības ministre Dagnija Staķe uzsver, ka valstī ir jāpalīdz attīstīt labvēlīgu ģimenes modeli, kurš veicinātu abu vecāku piedalīšanos bērniņa audzināšanā.
Tēviem ir tiesības saņemt ne tikai paternitātes pabalstu, bet arī bērna kopšanas pabalstu. LM speciālisti atgādina, ka sabiedrībā šis pabalsts kļūdaini tiek saukts par māmiņu algu, jo likumā noteikts, ka kopšanas pabalstu ir tiesīgs izmantot viens no vecākiem – tātad māte vai tēvs.
Atgādinām, ka no nākamā gada 1.janvāra tiek plānots paaugstināt bērna kopšanas pabalsta apmēru. Pabalsta palielināšanas variants paredz vienam no vecākiem, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, maksāt pabalstu 70% apmērā no viņa vidējās darba algas, no kuras veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.
Līdz ar to pabalsta apmērs līdzināsies tai algai, ko viens no vecākiem ir saņēmis “uz rokas” (tātad pēc nodokļu nomaksas), strādājot algotu darbu, bet nevarēs pārsniegt 392 latus. Pabalstu šādā apmērā paredzēts maksāt par bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Savukārt par bērna kopšanu vecumā no viena līdz diviem gadiem paredzēts 30 latu pabalsts.
LM speciālisti paredz, ka nākamgad varētu palielināties to tēvu skaits, kuri atradīsies bērna kopšanas atvaļinājumā. Statistikas dati liecina, ka sievietes Latvijā saņem aptuveni 80 % no vīriešu darba algas, tādējādi tēvi uzskatāmi par galvenajiem ģimenes apgādniekiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!