• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pasaules politiķu un intelektuāļu atklāto vēstuli ES un NATO dalībvalstu valdību un valstu vadītājiem sakarā ar situācijas attīstību Krievijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.09.2004., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94384

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pārkāpumiem profesionālās izglītības mācību iestādēs ieņēmumu iekasēšanā un uzskaitē

Vēl šajā numurā

30.09.2004., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pasaules politiķu un intelektuāļu atklāto vēstuli ES un NATO dalībvalstu valdību un valstu vadītājiem sakarā ar situācijas attīstību Krievijā

Šā gada 28. septembrī 100 redzamākie eiroatlantiskās telpas politiķi ir parakstījuši kopīgu atklātu vēstuli – aicinājumu Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu valdībām. Atklātās vēstules mērķis ir pievērst daudz nopietnāku uzmanību politiskajiem procesiem Eiropas Savienības un NATO partnervalstī Krievijā, jo šīs valsts politika arvien izteiktāk kļūst antidemokrātiska.
Kopīgi ar tādiem zināmiem politiķiem kā bijušais Zviedrijas premjerministrs Karls Bilts, bijušais Čehijas prezidents Vāclavs Havels, ASV senatori Džons Makkeins un Džozefs Bidens, NATO un demokrātijas paplašināšanas stratēģi, ASV pārstāvji Ronalds D.Asmuss un Brūss Džeksons, bijušais Dānijas ārlietu ministrs Uve Elemans–Jensens u. c., aicinājumu Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu valdībām ir parakstījis arī Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.
Atklātajā vēstulē pazīstamie politiķi un citi demokrātisko vērtību pārstāvji pauž bažas par autoritārisma tendenču nostiprināšanos Krievijā, varas centralizāciju, kas samazina demokrātiju šajā valstī. Tiek norādīts, ka Krievija ne tikai nepilda starptautiskās līgumsaistības, bet arī demonstrē nostalģiju pēc nesenās PSRS impēriskās varas kontroles ievērojamā daļā pasaules valstu. Vienlaikus tā nespēj savas valsts dažādajos reģionos kontrolēt situāciju ar demokrātiskiem līdzekļiem.
Tiek pausta pārliecība, ka šādas tendences norāda uz Rietumu demokrātijas, Rietumu politiskās stratēģijas neveiksmi sadarbībā ar Krieviju. Krievijas valsts prezidents Vladimirs Putins, Krievijas Valsts dome un valdība riskē pilnībā izsmelt uzticības kredītu, kādu tai sniedz ES un NATO demokrātiskās valstis. Šāda attiecību ievirze nevar neradīt bažas rietumvalstu demokrātisko politiķu vidū.
Vienlaikus atklātajā vēstulē tās autori solidarizējas ar Krievijas tautu cīņā pret terorismu, nosodot nesen notikušo barbarisko terora aktu Beslanas skolā un izjūtot dziļu līdzjūtību pret bojāgājušo tuviniekiem. Tomēr diktatūras nodibināšana nevar būt metode cīņā ar terorismu un citām Krieviju vajājošām problēmām.
Šo dokumentu parakstījušais Latvijas pārstāvis Eiropas Parlamentā deputāts Ģirts Valdis Kristovskis uzskata, ka atklātā vēstule ir ļoti nozīmīga laikā, kad pasaules valstīm kopīgi jārisina tādas sarežģītas globalizācijas problēmas kā pārnacionālais terorisms, organizētā noziedzība, cilvēktiesību īstenošana un ekonomikas efektivitāte. Ģ.V.Kristovskis uzskata, ka Krievijai ir nopietni jāpilnveido tās politika gan ar Eiropas Savienību, gan jo īpaši ar PSRS nelikumīgi inkorporētajām Baltijas valstīm. “Aukstais karš ir beidzies, Staļina impērija nepastāv – to būtu laiks saprast! Tad Krievijai nebūs jāmeklē ienaidnieki tur, kur to nav!” uzskata deputāts.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!