• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apzinoties Ukrainas vietu Eiropas kontekstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.10.2004., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94603

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vācijas okupācijas režīms un tā plāni Latvijā

Vēl šajā numurā

06.10.2004., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apzinoties Ukrainas vietu Eiropas kontekstā

Šodien, 6. oktobrī, ar Ventspils apmeklējumu beidzas Ukrainas ārlietu ministra Konstantīna Griščenko oficiālā vizīte Latvijā.

UKRAINIS.PNG (81141 bytes)
Konstantīns Griščenko
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Viesis tikās ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, Ministru prezidentu Induli Emsi, Saeimas priekšsēdētājas biedru Andri Ārgali un ārlietu ministru Arti Pabriku, kā arī ar izglītības un zinātnes ministru Juri Radzeviču un īpašu uzdevumu ministru sabiedrības integrācijas lietās Nilu Muižnieku. Ukrainas ārlietu ministrs arī apmeklēja Latvijas okupācijas muzeju un Rīgas Ukraiņu ģimnāziju, kā arī atklāja Ukrainas informācijas centru Akadēmiskajā bibliotēkā. Vizītes laikā parakstīts Latvijas un Ukrainas ekonomiskās, rūpnieciskās, zinātniskās un tehniskās sadarbības līgums.
Šodien, vizītes noslēgumā, Ventspilī viesis tiksies ar pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu un iepazīsies ar Ventspils ostas iespējām.
Vakar Ārlietu ministrijā notika Latvijas un Ukrainas ārlietu ministru Arta Pabrika un Konstantīna Griščenko preses konference.
Mūsu valsts ārlietu ministrs uzsvēra Latvijas un Ukrainas labo sadarbību ne vien ekonomikā, bet arī kultūrā, pozitīvi novērtējot Latvijas ukraiņu kopienas ieguldījumu abu valstu sadarbības veicināšanā. Viņš pastāstīja, ka abi ministri apsprieduši arī Latvijas lomu Eiropas Savienībā (ES). Pēc A.Pabrika domām, Ukraina varētu izmantot Latviju kā Ukrainas interešu pārstāvētāju ES.
Ukrainas ārlietu ministrs izteica gandarījumu par tikšanos ar Latvijas Valsts prezidenti un sadarbības līguma noslēgšanu, kā arī dalījās pozitīvajos iespaidos par Rīgas Ukraiņu ģimnāzijas apmeklējumu. K.Griščenko arī atzina, ka Latvija “saprot Ukrainas nozīmi Eiropas kontekstā”.
Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, K.Griščenko atzinīgi novērtēja Latvijas ukraiņu kopienas situāciju mūsu valstī un izteica cerību, ka viņa tautieši dos būtisku ieguldījumu Latvijas attīstībā un uzplaukumā. Ministrs arī pastāstīja, ka kopā ar viņu Latvijā ieradies Odesas jūras ostas pārstāvis, kas detalizēti iepazīsies ar eventuālās sadarbības iespējām ar Ventspils ostu.
Konstantīns Griščenko arī atbildēja, ka Ukraina “mierīgi uzklausa” Eiropas Padomes un citu Eiropas institūciju padomus un kritiku. “Būdama jauna valsts, Ukraina apzinās: mums jārēķinās arī ar to, ka Eiropa ar savām senajām tradīcijām var mūs pamācīt,” atzina Ukrainas ārlietu ministrs, uzsverot, ka virzība uz NATO ir Ukrainas ārpolitikas mērķis un ārpolitiskās stratēģijas uzdevums. Ministrs arī uzsvēra, ka , “neraugoties ne uz ko, Ukrainas prezidentu ievēlēs tikai un vienīgi Ukrainas tauta”. Šajā sakarā K.Griščenko atsaucās uz pazīstamā amerikāņu politologa Zbigņeva Bžežinska vārdiem, kurš, nesen apmeklējot Ukrainu, teicis, ka spēj iepriekš noteikt prezidenta vēlēšanu rezultātu jebkurā valstī, izņemot divas – ASV un Ukrainu.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!