• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisija iesaka sākt sarunas ar Turciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.10.2004., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94713

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Top EK regula, kas pretrunā ar Latvijas interesēm

Vēl šajā numurā

07.10.2004., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisija iesaka sākt sarunas ar Turciju

Eiropas Komisija (EK) devusi zaļo gaismu sarunu uzsākšanai ar Turciju. “Šodien atbilde ir “jā”, bet ar zināmiem nosacījumiem,” saka EK prezidents Romāno Prodi. Gan viņš, gan paplašināšanās komisārs Ginters Ferhoigens atgādina, ka galīgais lēmums – uzsākt sarunas vai ne – jāpieņem Eiropas Padomei, t.i., dalībvalstu vadītāju sanāksmē.

KOMBO.PNG (115623 bytes)
Ginters Ferhoigens un Romano Prodi, ziņojot par Turcijas jautājumu
Foto: Ints Kalniņš, “LV”

Sarunu sākšana negarantē pozitīvu iznākumu

R. Prodi vairākkārt norādīja, ka rekomendācija sākt sarunas nenozīmē “automātisku biļeti” dalībai Eiropas Savienībā (ES). Sarunas var tikt pārtrauktas, ja Turcija nepildīs saistības, ko uzņēmusies cilvēktiesību jomā. Politiķi atzīmē, ka visu laiku tiks uzmanīgi sekots līdzi situācijai Turcijā. Tajā pašā laikā R. Prodi vairākas reizes atgādināja, ka sarunas jāsāk pozitīvā gaisotnē ar vēlmi tās pozitīvi arī noslēgt.
EK novērtējusi, ka Turcija pēdējos gados veikusi nozīmīgas reformas. Tajā pašā laikā tiek atzīts, ka ir problēmas ar reformu īstenošanu praksē. Politiķi norāda, ka tiesiskais ietvars ir atbilstošs prasībām, taču “ieviešana ir nepilnīga”. G. Ferhoigens ir pārliecināts, ka “lai gan situācija vēl nav ideāla, mēs ticam, ka problēmas tiks atrisinātas, ja dosim Turcijai pozitīvu perspektīvu”.
Savukārt, runājot par iespējamo Turcijas dalību ES, politiķi ir atturīgi. G. Ferhoigens norādīja, ka sarunas varētu ilgt 13–14 gadus. Arī R. Prodi atzīst, ka Turcijas dalība nav iespējama 2007.–2013.gada finanšu perspektīvas ietvaros. “EK savus priekšlikumus šai finanšu perspektīvai jau sastādījusi. Sarunas par to jau sākušās. Tas nozīmē, ka sarunas par Turcijas pievienošanās līguma nodaļām, kurām ir nepieciešams finansējums, var tikt sāktas, pamatojoties uz tālāku finanšu perspektīvu,” teic EK prezidents. Tādējādi netieši tiek norādīts, ka agrākais iespējamais termiņš Turcijas pilntiesīgai dalībai ES varētu būt 2015.gads.
Atbildot uz sabiedrībā valdošajām bažām par iespējamo viesstrādnieku ieplūšanu pēc Turcijas pievienošanās ES, EK iesaka apsvērt īpašus drošības pasākumus. Varētu tikt ieviesti “īpaši noteikumi” un pārejas periods, pirms Turcija pilnībā sāktu baudīt dalībvalsts priekšrocības. G. Ferhoigens saka, ka “ievērojot īpašo situāciju, varētu domāt par pastāvīgu drošības normu ieviešanu ieceļošanas jomā”.

“Nevajag baidīties no Turcijas iestāšanās”

R. Prodi, īpaši atzīmējot, ka tas veltīts Turcijas sabiedrībai, teica: “Ticiet mums un uzticieties mums. Mēs jūs saprotam. Mēs atzīstam jūsu centienus īstenot reālu demokrātiju. Tomēr ceļš vēl ir tāls. Novēlu turpināt reformu līdz iestāšanās brīdim ar tādu pašu apņēmību.”
Savukārt R. Prodi vēstījums Eiropas sabiedrībai skanēja šādi: “Eiropai ir jābūt pārliecinātai par sevi. (..) Mums nevajag baidīties no Turcijas iestāšanās ES. Tas ir tikai viens no izaicinājumiem. Lielākie izaicinājumi ir saistīti ar mūsu iekšējām lietām. Mums ir jāapsver arī tās iespējas, ko dotu Turcijas dalība ES.”

EP politisko grupu viedokļi atšķiras

Eiropas Parlamenta (EP) politisko grupu viedokļi par EK ieteikumu sākt sarunas ar Turciju ir dažādi. Gandrīz visi runātāji norādīja uz spīdzināšanas gadījumiem Turcijas cietumos, kas nav savienojami ar vienu no ES pamatvērtībām – cilvēktiesību ievērošanu.
EP lielākās politiskās grupas – Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas demokrātu grupas – priekšsēdētājs Hanss Gerts Poterings norāda, ka, “pēc Turcijas uzņemšanas ES tā būs pilnīgi citāda. Turcija ir atšķirīga gan ģeogrāfiski, gan kulturāli, gan cilvēku dzīves līmeņa izpratnes ziņā”.
Bez lielākās politiskās grupas EK paziņojumu neapsveica tā sauktie eiroskeptiķi. Neatkarības un demokrātijas grupas līdzpriekšsēdētājs Jenss Pēters Bonde saka: “Pārstāvu viedokli par Turcijas tuvināšanos, bet uzskatu, ka nevaram runāt par sarunu sākšanu.” Kā galveno argumentu J.P. Bonde min to, ka Turcijas dalībai ES nav gatava pati Savienība. “Turcijai ES būs liela nozīme. Pašreizējais institucionālais ietvars paredz, ka mazajām valstīm principā vairs nebūs nekādas ietekmes.”
Vēl radikālāks savos izteikumos bija neatkarīgais deputāts. Pārējās EP politiskās grupas pauda atbalstu sarunu sākšanai ar Turciju.

Galīgais lēmums dalībvalstu ziņā

Par EK rekomendāciju sākt sarunas ar Turciju vēl jālemj ES dalībvalstu līderiem. Tieši viņi izlems, vai sākt sarunas ar Turciju. Tiek prognozēts, ka lēmumu pieņems dalībvalstu galotņu sanāksmē šā gada beigās. Lēmums pieņemams ar kvalificētā vairākuma balsojumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!