• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 2004. gada 6. oktobra noteikumi Nr. 22 "Staciju nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.10.2004., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94830

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.430

Par A.Pabrika komandējumu

Vēl šajā numurā

12.10.2004., Nr. 161

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: noteikumi

Numurs: 22

Pieņemts: 06.10.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Satiksmes ministrijas noteikumi Nr.22

Rīgā 2004.gada 6.oktobrī

Staciju nolikums

Izdoti saskaņā ar Dzelzceļa likuma 19. panta ceturto daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka dzelzceļa stacijas (turpmāk — stacija) darbības kritērijus, stacijas darba uzdevumus un stacijas darbinieku tiesības un pienākumus.

2. Stacijas darbības mērķis ir nodrošināt dzelzceļa pārvadājumu operāciju veikšanu.

3. Stacijas pēc savām funkcijām tiek iedalītas:

3.1. pasažieru;

3.2. kravas;

3.3. šķirošanas;

3.4. iecirkņu;

3.5. starpstacijas.

4. Publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras pārvaldītājs (turpmāk — Infrastruktūras pārvaldītājs), atkarībā no dzelzceļa stacijas veicamo pasažieru, kravas un tehnisko operāciju apjoma un piešķirtā statusa, saskaņā ar Ministru kabineta 1996. gada 2. jūlija noteikumiem Nr. 246 “Noteikumi par valsts robežas šķērsošanas vietu noteikšanu un robežkontroles punktu un robežpārejas punktu izvietojumu uz Latvijas Republikas valsts robežas” nosaka staciju iedalījumu klasēs un dzelzceļa staciju klašu piešķiršanas kārtību.

II. Stacijas darbības kritēriji un darba uzdevumi

5. Atkarībā no izpildāmā darba rakstura un apjoma stacijās ir atbilstoša infrastruktūra, lai nodrošinātu pārvadāšanas operācijas, t.sk. vilcienu pieņemšanu, formēšanu, izformēšanu un nosūtīšanu, manevru darbu, pasažieru iekāpšanu, izkāpšanu un apkalpošanu, kravas un bagāžas pieņemšanu, izsniegšanu, iekraušanu, izkraušanu, šķirošanu un glabāšanu, vagonu tehnisko apkopi un remontu, vagonu svēršanu, vilcienu un vagonu komercapskati un atklāto bojājumu novēršanu, pasažieru vagonu ekipēšanu un apgādi.

6. Pasažieru stacijas ir stacijas, kuru galvenais uzdevums ir ar pasažieru vilcieniem saistīto operāciju izpilde. Pasažieru stacijas nodrošina pasažieru vilcienu pieņemšanu un nosūtīšanu, pasažieru vilcienu sastāvu apriti un ekipēšanu, sastāvu padošanu pasažieru iekāpšanai un izkāpšanai, pasažieru bagāžas un rokas bagāžas glabāšanu un izsniegšanu, biļešu pārdošanu, pasažieru informēšanu par vilcienu pienākšanas un atiešanas laiku, pasažieru braukšanas un bagāžas pārvadāšanas noteikumiem.

7. Kravas stacijas ir stacijas, kuru galvenais uzdevums ir kravas un komercoperāciju izpilde. Kravas stacijas nodrošina kravas pieņemšanu pārvadāšanai, svēršanu, glabāšanu, kravas izsniegšanu, konteineru apstrādāšanu, pārvadāšanas dokumentu noformēšanu, kravas vilcienu formēšanu, izformēšanu, tehnisko apkopi un komercapskati, pieņemšanu un nosūtīšanu, manevru darbu vagonu padošanai un novākšanai uz iekraušanas un izkraušanas vietām.

8. Šķirošanas stacijas ir stacijas, kurās ir koncentrēts manevru darbs, kas saistīts ar kravas vilcienu pieņemšanu, nosūtīšanu, formēšanu un izformēšanu. Šķirošanas stacijas nodrošina vagonu šķirošanu, vilcienu un vagonu tehnisko apkopi, komercapskati un atklāto bojājumu novēršanu, pārvadāšanas dokumentu apstrādi, ritošā sastāva attīrīšanu un remontu, vagonu sagatavošanu iekraušanai. Šķirošanas stacijās tiek veikta lokomotīvju un lokomotīvju brigāžu nomaiņa vilcienos.

9. Iecirkņu stacijas ir stacijas, kuru galvenais uzdevums ir tranzītvilcienu caurlaide, kravas vilcienu formēšana, izformēšana. Iecirkņu stacijas nodrošina vilcienu pieņemšanu, apstrādi un nosūtīšanu, tehnisko apskati un komercapskati, atklāto bojājumu novēršanu, lokomotīvju un lokomotīvju brigāžu nomaiņu, pārvadāšanas dokumentu apstrādi, kravas un komercoperāciju izpildi uz koplietošanas ceļiem un pievadceļiem.

10. Starpstacijas ir stacijas, kuru galvenais uzdevums ir vilcienu pieņemšana, nosūtīšana un caurlaišana. Starpstacijas nodrošina vagonu atkabināšanas un piekabināšanas operāciju vilcieniem, kravas un komercoperāciju izpildi. Atsevišķās starpstacijās var veikt vilcienu formēšanu, pasažieru vilcienu sastāvu apgriešanās u.c. tehniskās operācijas.

11. Tehnisko līdzekļu izmantošanas kārtību stacijā nosaka Tehniskās rīcības akts (turpmāk TRA). TRA izstrādā un apstiprina Infrastruktūras pārvaldītājs.

12. TRA noteiktā kārtība ir obligāta visiem darbiniekiem, kuriem darba pienākumi saistīti ar vilcienu kustību, manevru darbu un pārvadāšanas procesu stacijā.

13. Stacijās darbs tiek organizēts saskaņā ar stacijas TRA, vilcienu kustības grafiku, stacijas darba tehnoloģisko procesu, vilcienu formēšanas plānu, vagonu iekraušanas, izkraušanas un vagonu dīkstāvju mēneša tehniskajiem normatīviem un operatīvajiem uzdevumiem.

14. Stacijas darba tehnoloģisko procesu izstrādā un apstiprina Infrastruktūras pārvaldītājs.

15. Visām stacijas būvēm un tehniskām iekārtām jāatbilst vilcienu kustības un manevru darba drošības, darbinieku darba drošības, vides aizsardzības, kravas un ritošā sastāva saglabātības prasībām.

16. Ja stacijas būves un tehniskās iekārtas neatbilst 15.punkta un Dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumu prasībām, to ekspluatācija nekavējoties jāpārtrauc līdz trūkumu novēršanai.

III. Stacijas darbinieku tiesības un pienākumi

17. Stacijas darbu organizē stacijas priekšnieks.

18. Stacijas priekšnieks ir dzelzceļa speciālists, kuru ieceļ amatā un atbrīvo no amata Infrastruktūras pārvaldītājs.

19. Stacijas priekšnieka tiesības:

19.1. pārbaudīt stacijas un tai pievienotās privātās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras atbilstību Dzelzceļa tehniskās ekspluatācijas noteikumu prasībām;

19.2. pieprasīt no darbiniekiem, kuri darbojas stacijas teritorijā, neatkarīgi no pakļautības, stacijas infrastruktūras uzturēšanā un tehnisko līdzekļu darbībā pieļauto trūkumu un bojājumu novēršanu, kā arī dot tiem saistošus norādījumus par jautājumiem, kuri saistīti ar stacijas darba nodrošināšanu;

19.3. izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt administratīvos sodus dzelzceļa transporta institūciju vārdā saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu;

19.4. apturēt jebkuras personas, kura strādā stacijas teritorijā, neatkarīgi no tās pakļautības, pienākumu pildīšanu gadījumos, kad tās darbības vai bezdarbības rezultātā rodas draudi cilvēku drošībai, vilcienu kustības drošībai un pārvadājamās kravas saglabātībai, nekavējoties ziņojot par to viņu tiešajiem vadītājiem;

19.5. savas kompetences ietvaros organizēt komisiju darbu un sasaukt sanāksmes par stacijas darbības organizēšanu, pieaicinot pārvadātāju un citu komercsabiedrību pārstāvjus, kas piedalās stacijā paredzēto operāciju veikšanā;

19.6. sagatavot priekšlikumus par nepieciešamajiem pasākumiem stacijas darba uzlabošanai, stacijas infrastruktūras objektu remonta un būvniecības plānu izstrādāšanai.

20. Stacijas priekšnieka pienākumi:

20.1. organizēt stacijas darbu un nodrošināt šajā nolikumā un citos normatīvajos aktos paredzēto uzdevumu izpildi;

20.2. sadalīt pienākumus starp stacijas darbiniekiem un kontrolēt to izpildi;

20.3. kontrolēt stacijas darba tehnoloģiskā procesa un TRA prasību, vilcienu kustības drošības, ritošā sastāva saglabātības un darba drošības pasākumu izpildi, stacijā izmantojamo tehnisko līdzekļu darbu, būvju un ierīču uzturēšanas nosacījumus;

20.4. veikt dienesta izmeklēšanu par stacijā pieļautajiem pārkāpumiem, kā rezultātā ticis traucēts stacijas darbs, pieaicinot ar negadījumu saistītos dzelzceļa darbiniekus un viņu vadītājus, neatkarīgi no pakļautības;

20.5. savā darbā ievērot likumu un normatīvo aktu prasības.

21. Stacijas priekšnieka norādījumi par stacijas darba tehnoloģiskā procesa, TRA, vilcienu kustības un darba drošības prasību izpildi, gan par trūkumu un bojājumu novēršanu tehnisko līdzekļu, būvju, sliežu ceļu un pārmiju uzturēšanā ir obligāti visiem darbiniekiem, kas apkalpo stacijas infrastruktūru, kā arī pārvadātājiem un citām komercsabiedrībām, kuras piedalās pārvadāšanas procesā vai stacijā paredzēto operāciju veikšanā.

22. Stacijas darbinieku tiesības un pienākumi noteikti stacijas TRA, stacijas darba tehnoloģiskajā procesā un amata aprakstos vai instrukcijās.

Satiksmes ministra pienākumu izpildītājs A.Šlesers

Dzelzceļa departamenta direktors J.Eiduks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!