• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grozījumi ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 19.aprīļa rīkojumu Nr.607 apstiprinātajos "Metodiskajos norādījumos par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja - ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja - ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94903

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Grozījumi Sēklu aprites likumā

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1753

Pieņemts: 06.10.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1753

Rīgā 2004.gada 6.oktobrī

Grozījumi ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 19.aprīļa rīkojumu Nr.607 apstiprinātajos “Metodiskajos norādījumos par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu”

1. Sakarā ar Ministru kabineta 2004.gada 24.augusta noteikumiem Nr.733 “Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 16.decembra noteikumos Nr.709 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2004.gadā”” un Ministru kabineta 2004.gada 14.septembra noteikumiem Nr.790 “Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 14.novembra noteikumos Nr.397 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākumu nodokli”” apstiprinu grozījumus ar Valsts ieņēmumu dienesta 2004.gada 19.aprīļa rīkojumu Nr.607 apstiprinātajos “Metodiskajos norādījumos par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu”.

2. Rīkojumu un ar šo rīkojumu apstiprinātos metodisko norādījumu grozījumus publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

3. Ar šo rīkojumu apstiprināto grozījumu 13.punkts stājas spēkā ar 2004.gada 1.jūliju, grozījumu 5., 8., 9., 10. un 12.punkts stājas spēkā ar 2004.gada 18.septembri un grozījumu 1., 2., 3., 4., 6., 7. un 11.punkts piemērojams 2004.gada un turpmāko gadu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu noteikšanai.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors Dz.Jakāns

Grozījumi “Metodiskajos norādījumos par pašnodarbināto, iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka un ārvalstu darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu aprēķināšanu”

1. Izteikt trešās daļas 5.punktu šādā redakcijā:

“5. Par apliecinājumu tam, ka fiziskā persona, kura veic saimniecisko darbību, ir reģistrējusies saimnieciskās darbības veicēja statusā, ir uzskatāma:

5.1. likumā “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu” noteiktajā kārtībā izsniegta individuālā darba veicēja reģistrācijas apliecība vai patents;

5.2. nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecība;

5.3. individuālā komersanta reģistrācijas apliecība.”

2. Izteikt trešās daļas 6.punktu šādā redakcijā:

“6. Ja persona ir saimnieciskās darbības veicēja un iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, bet viņai nav izsniegta viena no 5.punktā minētajām reģistrācijas apliecībām vai patents, tad tā nav uzskatāma par pašnodarbināto personu.”

3. No trešās daļas 7.punkta svītrot vārdus “kurš nav darba tiesiskajās attiecībās ar citiem darba devējiem”.

4. Svītrot trešās daļas 22.punktu.

5. Izteikt trešās daļas 31.punktu šādā redakcijā:

“31. Pašnodarbinātais no aprēķinātā obligāto iemaksu objekta apmēra atskaita proporcionālo daļu par pārejošas darbnespējas, kā arī grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām ir izsniegta darbnespējas lapa B.

Piemērs.

Pašnodarbinātā persona 2004.gada septembrī saņēmusi ienākumu no individuālā darba veikšanas Ls 300. Obligātās iemaksas septembrī veicamas vismaz no Ls 110.

No 2004.gada 13. līdz 27.septembrim (ieskaitot) minētajai personai ir izsniegta darbnespējas lapa B (15 dienas).

Tā kā Ministru kabineta 2000.gada 14.novembra noteikumu Nr.397 “Noteikumi par valsts obligātās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 23.2punkts stājas spēkā tikai 2004.gada 18.septembrī, tad, aprēķinot obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru septembrī (30 dienas), vērā tiek ņemts pilns laika periods līdz minētā noteikumu punkta spēkā stāšanās dienai (17 dienas) un atlikušās mēneša dienas pēc darbnespējas lapas B izbeigšanās (3 dienas). Aprēķinot obligāto iemaksu minimālo apmēru septembrī, veic šādu aprēķinu:

110 : 30 x 20 = 73,33 Ls,

tātad septembra obligāto iemaksu minimālais objekts ir Ls 73,33.

Piemērs.

Pašnodarbinātā persona 2004.gada novembrī sakarā ar noslēgto uzņēmuma līgumu saņem ienākumu Ls 150. Tātad obligātās iemaksas novembrī veic vismaz no Ls 110.

No 17. līdz 28.novembrim (ieskaitot) minētajai personai ir izsniegta darbnespējas lapa B (12 dienas).

Lai šādā situācijā precīzi noteiktu pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru novembrī (30 dienas), no mēneša minimālā objekta atskaita proporcionālo daļu par darbnespējas lapu B:

110 – 110 : 30 x 12 = 66,00 Ls,

tātad novembra obligāto iemaksu minimālais objekts ir Ls 66,00.

Piemērs.

Pašnodarbinātā persona 2004.gada decembrī saņem ienākumu no individuālā darba veikšanas Ls 200.

Minētajai personai ir izsniegta darbnespējas lapa B no 27.decembra līdz 2005.gada 9.janvārim (ieskaitot), t.i., kopā 14 kalendārās dienas (decembrī — 5 dienas, janvārī — 9 dienas).

Pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra noteikšana decembrī (31 kalendārā diena):

110 – 110 : 31 x 5 = 92,26 Ls.

Pieņemot, ka pašnodarbinātā persona janvārī ienākumu negūst, tad obligāto iemaksu objekts arī neveidojas. Līdz ar to nerodas iespēja obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru samazināt par proporcionālo daļu par pārejošu darbnespēju janvārī (9 dienām).

Piemērs.

Pašnodarbinātā persona — individuālā darba veicēja 2005.gada februārī saņem ienākumu Ls 1500. Tātad ir pārsniegts obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs un obligātās iemaksas veic par katru mēnesi (vismaz no Ls 110) neatkarīgi no turpmākā ienākuma apmēra taksācijas gadā (pieņemot, ka 2005.gadā obligāto iemaksu objekta minimālais apmērs ir Ls 1320).

Ar šī paša gada 1.jūliju pašnodarbinātā persona dodas grūtniecības atvaļinājumā, par kuru ir izsniegta darbnespējas lapa B par 56 dienām (no 1.jūlija līdz 25.augustam (ieskaitot)). Sākot ar 26.augustu, minētajai personai turpinās dzemdību atvaļinājums, par kuru arī tiek izsniegta darbnespējas lapa B vēl uz 56 dienām (no 26.augusta līdz 20.oktobrim (ieskaitot)).

Pašnodarbinātā obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra noteikšana šajā periodā, pieņemot, ka pašnodarbinātā persona izvēlējusies obligātās iemaksas veikt no Ls 110:

— tā kā jūlijā, augustā un septembrī darbnespējas lapa B ir izsniegta par visu mēnesi, tad obligātās iemaksas var neveikt;

— oktobrī (31 kalendārā diena) piemērojama proporcija:

110 – 110 : 31 x 20 = 39,03 Ls,

tātad oktobra obligāto iemaksu minimālais objekts ir Ls 39,03.

Par novembri un decembri obligātās iemaksas veic vismaz no Ls 110.”

6. Izteikt trešās daļas 32.punktu šādā redakcijā:

“32. Ja taksācijas gada laikā nav veiktas obligātās iemaksas, Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pēc gada ienākumu deklarācijas pielikuma D3 “Ienākumi no saimnieciskās darbības” rindu “Ienākumi vai zaudējumi no lauksaimnieciskās ražošanas” un “Ienākumi vai zaudējumi no citiem saimnieciskās darbības veidiem” kopsummas (likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”) pārbauda pašnodarbinātā kopējos gada ienākumus, par bāzi ņemot saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu starpību.”

7. Papildināt trešo daļu ar jaunu 32.1punktu šādā redakcijā:

“32.1 Obligāto iemaksu objekts nav patentmaksa, kas ir pašvaldību noteikts iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājums par dažāda veida saimniecisko darbību. Obligāto iemaksu objekts nav arī subsīdijas, dotācijas, jo tās ir paredzētas noteiktiem mērķiem. Savukārt likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzētie neapliekamie personiskās palīgsaimniecības, piemājas saimniecības un zemnieka saimniecības ienākumi no lauksaimnieciskās ražošanas līdz 3000 latu gadā ir obligāto iemaksu objekts. Obligāto iemaksu aprēķināšanas vajadzībām netiek ņemta vērā arī iepriekšējo gadu zaudējumu pārnešana, kā tas ir noteikts iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas vajadzībām.”

8. Papildināt trešo daļu ar jaunu 35.1punktu šādā redakcijā:

“35.1 Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde pašnodarbināto, uz iesnieguma pamata no Nodokļu maksātāju reģistra kā obligāto iemaksu veicēju svītro tikai gadījumos, kad pašnodarbinātais divus ienākuma nodokļa taksācijas periodus pirms iesnieguma iesniegšanas nevienā mēnesī nav guvis ienākumus, kas ir sasnieguši vienu divpadsmito daļu no Ministru kabineta noteiktā obligāto iemaksu objekta minimālā apmēra pašnodarbinātajam. Minētā kārtība neattiecas uz gadījumiem, kad tiek izbeigta saimnieciskā darbība un pašnodarbināto svītro no Nodokļu maksātāja reģistra saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 27.marta noteikumiem Nr.150 “Noteikumi par nodokļu maksātāju un nodokļu maksātāju struktūrvienību reģistrāciju Valsts ieņēmumu dienestā” (visu nodokļu aprēķināšanas vajadzībām), piemēram, pārdodot namīpašumu vai pārtraucot saimniecisko darbību sakarā ar individuālā darba reģistrācijas apliecības termiņa izbeigšanos.”

9. Aizstāt ceturtās daļas 38.punktā vārdu “pasi vai citu Latvijā atzītu ceļošanas dokumentu” ar vārdiem “personu apliecinošu dokumentu”.

10. Papildināt ceturto daļu ar jaunu 38.1punktu šādā redakcijā:

“38.1 Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde ārvalstu darba ņēmēju no Nodokļu maksātāju reģistra kā obligāto iemaksu veicēju svītro uz attiecīgās personas iesnieguma pamata.”

11. Izteikt piektās daļas 54.punktu šādā redakcijā:

“54. Iekšzemes darba ņēmējs pie darba devēja – ārvalstnieka reģistrējas kā nodokļu maksātājs Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc savas dzīvesvietas adreses desmit dienu laikā pēc līguma par darba veikšanu par atlīdzību noslēgšanas (neatkarīgi no tā, vai līgums noslēgts saskaņā ar Latvijas Republikas vai citas valsts tiesību aktiem), uzrādot personu apliecinošu dokumentu un iesniedzot līguma kopiju (uzrādot oriģinālu).”

12. Papildināt piekto daļu ar jaunu 54.1punktu šādā redakcijā:

“54.1 Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde iekšzemes darba ņēmēju pie darba devēja – ārvalstnieka no Nodokļu maksātāju reģistra kā obligāto iemaksu veicēju svītro, pamatojoties uz attiecīgās personas iesniegumu.”

13. Papildināt piektās daļas 57.punktu aiz vārdiem “I vai II grupas invalīdiem” ar vārdiem “izdienas pensijas saņēmējiem vai III grupas invalīdiem — valsts speciālās pensijas saņēmējiem” un izteikt tabulu šādā redakcijā:

Obligāto iemaksu likmes sadalījums pa apdrošināšanas veidiem 2004.gadā iekšzemes darba ņēmējiem pie darba devēja — ārvalstnieka

Apdrošināšanas veidi

Iemaksu

Iemaksu

Iemaksu likme I vai

likme

likme

II grupas invalīdam,

(%)

pensio-

izdienas pensijas saņē-

nāram

mējam vai III grupas

(%)

invalīdam — valsts speciālās

pensijas saņēmējam* (%)

Pensiju apdrošināšana

25,51

25,51

25,51

Apdrošināšana pret bezdarbu

1,89

Darba negadījumu apdrošināšana

Invaliditātes apdrošināšana

3,23

3,23

Maternitātes un slimības apdrošināšana

2,37

1,49

1,49

Kopā

33,00

27,00

30,23

* — Iekšzemes darba ņēmējam pie darba devēja – ārvalstnieka izdienas pensijas saņēmējam vai III grupas invalīdam — valsts speciālās pensijas saņēmējam norādīto likmi piemēro, sākot ar 2004.gada 1.jūliju (līdz tam minētajām personām tika piemērota “vispārējā” iekšzemes darba ņēmēja pie darba devēja – ārvalstnieka likme, t.i., 33,00%).”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!