• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc neoficiālas informācijas noraidīts viens komisāra amata kandidāts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94935

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latviešu vēsturnieku krīvu krīvs

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc neoficiālas informācijas noraidīts viens komisāra amata kandidāts

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pirmdien noraidījuši Itālijas nominēto nākamo Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu komisāru Roko Butiljoni, ziņo aģentūra LETA. Pilsonisko brīvību komiteja noraidīja R.Butiljones kandidatūru – pret viņu balsoja 27 locekļi, bet 26 – par. Komiteja noraidījusi arī kandidāta iecelšanu viceprezidenta amatā. 28 deputāti balsoja pret R.Butiljoni kā viceprezidentu, bet 25 – par.
Kandidāts, kurš ir dedzīgs katolis un tuvs pāvesta Jāņa Pāvila II draugs, tika noraidīts sakarā ar viņa vecmodīgajiem uzskatiem par homoseksualitāti, sievietēm sabiedrībā un imigrāciju.
Arī Latvijas deputāta Roberta Zīles izplatītais paziņojums nav R. Butiljonem pozitīvs, lai gan viņš nedarbojas EP Pilsonisko brīvību komitejā. “Latvijas Vēstnesis” jau rakstīja, ka R.Butiljone, sniedzot atbildi uz deputātes Tatjanas Ždanokas jautājumu par iespējām Latvijā piešķirt pašvaldību vēlēšanu tiesības nepilsoņiem, pauda apņēmību “šīs situācijas izvērtēšanu nodot Eiropas Kopienu tiesai un… panākt visiem cilvēkiem, kas dzīvo Eiropā, …pilsonības dotās tiesības”.
R.Zīle skaidro, ka R.Butil-jones nostāja jautājumā par nepilsoņu tiesībām piedalīties pašvaldību vēlēšanās Latvijā ir traktējama kā klaja iejaukšanās Latvijas iekšpolitikā. Latvijā tiek nodrošinātas ES tiesību aktos noteiktās ES pilsoņu tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās, skaidro R.Zīle. “Vienkāršākais skaidrojums komisāra kandidāta neapdomīgajiem izteikumiem būtu rodams iespējamās tulkojuma radītās jautājuma vai atbildes izpratnes grūtībās. Diemžēl fakts, ka R. Butiljones kungs nav ne paskaidrojis, ne atsaucis savu apgalvojumu, vedina domāt par nopietnākām problēmām – neizpratni par Eiropas Komisijas kompetenci un pilnvarām,” norāda R.Zīle.
Šāds balsojums EP līdz šim nav pieredzēts. Parlamentam nav oficiālu tiesību noraidīt atsevišķus komisārus, jo ES līgums un nākamā konstitūcija tam piešķir tikai tiesības akceptēt vai noraidīt visu 25 locekļu Komisiju kopumā. Tomēr daži deputāti mēģina panākt faktisku veto, pieprasot, lai EK nākamais prezidents apsola panākt jebkura komisāra atkāpšanos no amata, ja viņš zaudēs parlamenta uzticību.
Oficiālais EP viedoklis vēl nav zināms. Visticamāk, šodien tiks vienlaikus publiskots oficiāls EP komiteju atzinums par visiem kandidātiem. Līdz laikraksta nodošanas bridīm neoficiāli informācijas avoti liecinājuši, ka citi kandidāti komitejās guvuši atbalstu.

Lappusi sagatavojusi
Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!