• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Riskus jāspēj gan novērtēt, gan vadīt. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94938

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kaļ būri smēķēšanai

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Riskus jāspēj gan novērtēt, gan vadīt

Riska konsultāciju un apdrošināšanas brokeru sabiedrība “Marsh” laidusi klajā pētījumu par risku novērtēšanu un vadību uzņēmumos.

NAUDA.PNG (112933 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Neapšaubāmi, dalība Eiropas Savienībā (ES) Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm nozīmē principiāli jaunu posmu to ekonomiskajā attīstībā. Taču jāņem vērā, ka jaunais statuss ne vien sniedz priekšrocības, bet arī izvirza jaunas prasības un uzdevumus. Vienotais Eiropas tirgus nozīmē, no vienas puses, lielākas iespējas preces vai pakalpojuma realizācijai, no otras – asāku konkurenci. Tas nozīmē arī risku un ar tiem saistīto izmaksu paaugstināšanos. Tāpēc, norāda pētījuma autori, prasmīga riska vadība kļūs par aizvien nozīmīgāku veiksmes faktoru uzņēmējdarbībā.
Globālās kompānijas “Marsh & McLennan Companies” sastāvdaļa “Marsh” ir riska konsultāciju un apdrošināšanas brokeru sabiedrība, kas darbojas vairāk nekā 100 pasaules valstīs. Tajā strādā 42 000 darbinieku, un uzņēmuma ikgada ienākumi mērāmi vairākos miljardos dolāru. Kopš 1990. gada tā darbojas arī Centrāleiropas un Austrumeiropas (CAE) reģionā un Neatkarīgo Valstu Savienības valstīs.
2004. gada sākumā uzņēmuma speciālisti veica pētījumu par Eiropas uzņēmumu attieksmi pret riskiem. Darba mērķis bija izpētīt, kā uzņēmumu vadība uztver un vada riskus, kurus riskus tā uzskata par prioritāriem, kurus – par mazāk svarīgiem. Protams, sevišķu uzmanību vērts pievērst pārskatam, kurā apkopoti pētījuma rezultāti par CAE reģionu. Tika aptaujāti 686 uzņēmumi, kas pārstāv 11 valstis, to skaitā arī Latviju. Par pētījuma respondentiem bija izvēlēti dažādu nozaru uzņēmumi, kuru gada apgrozījums ir lielāks par 5 miljoniem eiro, kā arī valsts institūcijas.
Riska konsultāciju un apdrošināšanas brokeru sabiedrības speciālisti konstatē, ka CAE uzņēmumu vadītāji par pieciem būtiskākajiem riskiem uzskata konkurences palielināšanos, nozīmīgu debitoru parādsaistību nepildīšanu, nelabvēlīgas pieprasījuma izmaiņas, vadošo darbinieku pāriešanu pie konkurentiem, kā arī valūtas kursu un procentu likmju izmaiņas. Taču gandrīz puse respondentu atzīst, ka nejūtas gatavi šo risku vadībai. Jo īpaši tas sakāms par tā dēvētajiem stratēģiskajiem riskiem – konkurences palielināšanos un nelabvēlīgām pieprasījuma izmaiņām. Uzņēmuma eksperti uzsver, ka būtisks risks ir jauno ES dalībvalstu uzņēmumu iespējamā neatbilstība ES likumdošanas prasībām – kā zināms, uzņēmumiem, darbojoties ES tirgū, jāievēro milzum daudz regulu un citu normatīvo aktu prasību. Taču pētījuma respondenti šo risku ierindojuši tikai 24. vietā pēc ietekmes uz uzņēmuma darbību un 23. vietā pēc uzņēmuma gatavības risku vadīt. Par sekundāriem vairums uzņēmēju uzskata arī negadījuma risku – kā svarīgākais no tiem visu risku saraksta 10. vietā ierindots uguns, laika apstākļu vai citas dabas katastrofas izraisīts īpašuma bojājums vai zudums. Taču 2001. gada pētījumi liecina, ka toreizējās ES kandidātvalstīs 40 procenti strādnieku savu veselību un drošību darba vietā uzskatīja par riskantu. Savukārt tābrīža ES dalībvalstīs šādu apdraudējumu izjuta tikai 17 procenti aptaujāto. Pārāk zemu novērtēti arī riski, kas saistīti ar vides piesārņojuma izraisīšanu – CAE valstīm pievienošanās ES izvirza principiāli jaunas ekoloģiskās prasības. Aprēķināts, ka pielāgošanās ES vides likumdošanai jaunajām dalībvalstīm, kā arī Bulgārijai un Rumānijai prasīs investīcijas, kuru apjoms var sasniegt 120 miljardus eiro. Uzņēmums sadarbībā ar “The Economist Corporate Network” un “The Economist Intelligence Unit” izstrādātajos ziņojumos akcentējusi arī riskus, kas saistīti ar ES normu ieviešanu patērētāju aizsardzībā un atbildību par produkciju, kā arī amatpersonu atbildību.
Svarīgu risku nepietiekamai novērtēšanai ir dažādi iemesli, piemēram, atbilstošu speciālistu trūkums uzņēmumā. Pētījums liecina, ka daudzos uzņēmumos, jo sevišķi nelielās firmās, nav iekšējo risku menedžera. Turklāt katrs trešais CAE uzņēmums riskus pārskata neregulāri, parasti tikai akūtas nepieciešamības gadījumā vai vēl ļaunāk – ja noticis negadījums.
Raksturīgi, ka vairāk uzmanības riskiem un to vadības efektivitātei pievērš lielie uzņēmumi. Šis fakts sasaucas ar citēto kāda Vācijas uzņēmuma vadības atziņu: “Ja jūs nekad neuzņematies risku, jūs nekad nespēsit biznesā gūt panākumus un augt.” Taču saprotams, ka ikvienam riskam jābūt attaisnotam, un, vēlams, paredzētam, bet nevēlamajiem riskiem – prasmīgi vadītiem un novērstiem. Uzņēmuma speciālisti uzsver, ka progresīvi uzņēmumi risku vadību var izmantot konkurences priekšrocību gūšanai, tā nodrošina veiksmīgu ilgtermiņa darbību un izaugsmi. Nav šaubu, ka arī CAE reģiona, tajā skaitā Latvijas, uzņēmumi novērtēs visu uzņēmējdarbības risku spektru un to vadības nozīmi sekmīga biznesa veidošanā. Protams, jārēķinās, ka esošajiem riskiem var pievienoties jauni, vēl neapzināti. Taču speciālisti norāda, ka riski ir jāidentificē un adekvāti jānovērtē. Kā pozitīvs piemērs tiek minēta daudzu CAE reģiona uzņēmumu pieredze, kuriem “Marsh” izstrādātās risku vadības programmas sniedz reālu finansiālo ieguvumu.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv  

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!