• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par apaļkoku sortimentu tirdzniecības modeli valsts mežos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94949

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par plānoto aizņēmuma līgumu ar Eiropas Investīciju banku ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda projektu līdzfinansēšanai

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par apaļkoku sortimentu tirdzniecības modeli valsts mežos

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, atsaucoties uz Mežizstrādātāju savienības vadības vēlmi piketēt pie Ministru kabineta 12.oktobrī, norāda, ka Zemkopības ministrija atbalsta un arī turpmāk atbalstīs vienādu tirgus apstākļu piešķiršanu visiem mežizstrādes tirgus dalībniekiem.
Ministrs, komentējot Mežizstrādātāju savienības vadības un prezidenta Andreja Cunska protestus, ir lakonisks: “Pirmkārt, Mežizstrādātāju savienība un ilgtermiņa mežizstrādes līgumu (IML) turētāji uzurpē sev tiesības runāt visas kokrūpniecības nozares vārdā, kaut arī pārstāv tikai nelielu daļu no visiem nozarē iesaistītajiem uzņēmumiem un darbiniekiem, kamēr citas kokrūpnieku un mežizstrādātāju asociācijas ministrijas pozīciju atbalsta. Otrkārt, ministrija jau sen paudusi savu nostāju – visiem tirgus dalībniekiem jābūt vienādiem attīstības nosacījumiem. Bet IML tirgu kropļo, nedodot vienādas iespējas piedalīties tirgū pārējiem uzņēmumiem, kas viena un tā paša koksnes apjoma iegūšanai spiesti tērēt lielākus līdzekļus. Treškārt, ministrijas pozīciju atbalstījis arī Ministru kabinets.”
Ministrs atbalsta apaļkoku sortimentu tirdzniecības modeli, kas dod vienādas iespējas izsolē iegādāties koksni visiem. “Es saprotu Cunska kunga un citu IML turētāju bažas par savu uzņēmumu nākotni. Taču mums jāsaprot, ka nozares turpmākai attīstībai IML traucē, bet tie uzņēmumi, kas visu laiku pārtikuši tikai no IML, nav domājuši par sava uzņēmuma attīstību,” uzsver M.Roze. “Taču nozare turpinās attīstīties un darbavietas noteikti nepazudīs. Jautājums, protams, ir par to, kurā uzņēmumā darba vietu skaits palielināsies un kurā samazināsies,” saka ministrs.
Ministrs jau iepriekš bija paudis pārliecību, ka IML turētāji izvēlēsies dažādas metodes, lai nosargātu savas privilēģijas mežizstrādes nozarē, saimniekojot valsts mežu platībās. “Jūtot, ka šo valstij un sabiedrībai galēji neizdevīgo līgumu termiņi sāk iet uz beigām, IML turētāji sākuši izmisīgu cīņu par zaudēto pozīciju atgūšanu,” jau iepriekš pauda ministrs. “Spiediens no atsevišķu nozares uzņēmumu puses patiešām ir liels – vēlme iegūt valsts mežus par sviestmaizi ir pārāk kārdinoša, lai neizmantotu jebkuru iespēju.”
“Par Mežizstrādātāju savienības vēlmi rīkot piketu esmu tikai priecīgs, jo tā visā pilnībā parāda mūsu valsts pilsoņu iespējas paust savu viedokli jebkurā likumā pieļautā formā,” saka M.Roze. “Tādēļ man pret šo soli nekādu pretenziju nav. Mežizstrādātāju savienība kā viena no nozares asociācijām ir tiesīga publiskot savu viedokli arī piketu formā. Taču esmu pārliecināts, ka ministrijai vispirms ir jādomā nevis par šaura uzņēmēju loka, bet gan par valsts un sabiedrības interesēm, un apaļkoku sortimentu tirdzniecības modelis ir tieši valsts un sabiedrības interesēs, jo garantē vienmērīgu nozares attīstību, dod visiem tirgus dalībniekiem vienādas iespējas un neļauj par lētu naudu iztirgot valsts mežus, kā arī dažiem tirgus dalībniekiem kontrolēt pārējo uzņēmumu darbību,” vēlreiz uzsver zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!