• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts kancelejas atsevišķo funkciju auditu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.10.2004., Nr. 162 https://www.vestnesis.lv/ta/id/94952

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības līdzekļu apgūšanu

Vēl šajā numurā

13.10.2004., Nr. 162

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts kancelejas atsevišķo funkciju auditu

Valsts kanceleja ir saņēmusi ziņojumu par Valsts kancelejas atsevišķo funkciju auditu, kuru veica uzņēmums “Fontes R&I”. Analīzē tika vērtētas Būvniecības uzraudzības biroja, Eiropas lietu biroja, Informācijas sabiedrības biroja, Krīzes kontroles centra, Nejēdzību novēršanas biroja, Politikas koordinācijas departamenta, kā arī divu Valsts kancelejas pārraudzības institūciju – Tulkošanas un terminoloģijas centra un Valsts civildienesta – funkcijas.
Ziņojumā sniegta detalizēta esošās situācijas analīze, norādīti riski un problēmas, kā arī iespējamie risinājumi funkciju efektīvākai realizēšanai.
Būvniecības uzraudzības biroja funkcijas ieteikts nodot Ekonomikas ministrijai, izveidojot tās pārraudzībā Valsts būvniecības aģentūru. Auditori norāda, ka, ņemot vērā kapacitātes trūkumu valsts pārvaldes iestādēs, būtu lietderīgi centralizēt ar būvniecības nozares politikas ieviešanu saistīto jautājumu uzraudzību un kontroli. Šādas aģentūras pamatfunkcija būtu pārstāvēt valsts intereses būvniecības projektos, kas tiek finansēti no valsts budžeta.
Eiropas lietu biroja veiktās funkcijas ieteikts saglabāt Valsts kancelejas sastāvā, ņemot vērā gan integrācijas procesa Eiropas Savienībā svarīgumu, kā arī nepieciešamību nodrošināt starpnozaru koordināciju un sasaisti ar ilgtermiņa valsts attīstības plāniem. Tāpat ieteikts no Ārlietu ministrijas atdalīt pozīciju koordinācijas un izstrādes funkciju, iekļaujot to Eiropas lietu biroja sastāvā.
Informācijas sabiedrības biroja funkciju optimizācijai piedāvāti trīs risinājuma varianti: palielinot resursus un kapacitāti, veidot atsevišķu informācijas sabiedrības ministriju vai īpašu uzdevumu ministra sekretariātu; sadalīt funkcijas, IT infrastruktūras attīstību nododot Satiksmes ministrijas kompetencē, savukārt e-pārvaldes rīcībpolitikas izstrādi, koordināciju un kontroli atstāt Valsts kancelejas atbildībā vai arī likvidēt Informācijas sabiedrības biroju un daļu funkciju nodot Satiksmes ministrijai. Jautājums būtu skatāms kontekstā ar valdības mērķiem un stratēģisko vīziju valsts ilgtermiņa attīstības procesos.
Audita ziņojumā konstatēts, ka jautājums par Krīzes kontroles centra statusu un funkcijām jau tiek risināts, virzot koncepciju par Informācijas analīzes dienestu un Nacionālās drošības sekretariāta izveidi.
Nejēdzību novēršanas biroja funkcijas ieteikts apvienot ar Vēstuļu un apmeklētāju pieņemšanas nodaļu, papildus esošajām funkcijām strādājot pie iedzīvotāju sūdzību izskatīšanas, vienotas pieejas izstrādes un ieviešanas visā valsts pārvaldē. Tāpat lielāks uzsvars būtu liekams uz apmeklētāju pieņemšanu un konsultēšanu, proaktīvu rīcību nepilnību novēršanā.
Izvērtējot Politikas koordinācijas departamenta funkcijas, audita ziņojumā konstatētas vairākas problēmas – vienotas izpratnes trūkums valdības līmenī par valsts pārvaldes darbību ilgtermiņā, tāpat norādīts, ka nav precīzi noteikts funkciju sadalījums starp Valsts civildienesta pārvaldi un Politikas koordinācijas departamenta Valsts reformu nodaļu jautājumos, kas skar vienota civildienesta attīstību un administratīvo vadību. Kopumā ieteikts stiprināt Politikas koordinācijas departamenta analītisko un konceptuālo kapacitāti.
Tulkošanas un terminoloģijas centra pārveidošanu par Valsts kancelejas pārraudzībā esošu valsts aģentūru audita veicēji uzskata par lietderīgu un pamatotu risinājumu.
Plānots, ka tuvākajā laikā ar ziņojuma secinājumiem tiks iepazīstināti visi Ministru kabineta locekļi. Valsts kancelejas vadība ziņojumu izvērtēs līdz šīs nedēļas beigām.
Audita mērķis ir sekmēt Valsts kancelejas strukturālo un funkcionālo optimizāciju, kuru pēc Ministru prezidenta Induļa Emša lūguma pasūtīja Valsts kanceleja. Visa audita ziņojumā ietvertā informācija tika iegūta no saistīto dokumentu analīzes un intervijām ar institūciju vadītājiem, darbiniekiem, politiķiem un neatkarīgajiem ekspertiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!