• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu izmantot hlora balināšanas metodi iecerētajā Ozolsalas celulozes rūpnīcā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95004

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts ieņēmumu dienesta iekasēto septembrī

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu izmantot hlora balināšanas metodi iecerētajā Ozolsalas celulozes rūpnīcā

Vides ministrija atstāj negrozītu Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts biroja (IVNB) noteikto aizliegumu iecerētās celulozes rūpnīcas darbībā izmantot hlora dioksīdu celulozes balināšanas metodi.
Kā ziņots, IVNB lēmumu VM apstrīdēja celulozes rūpnīcas projekta īstenotājs a/s “Baltic Pulp”.
Maija vidū IVNB atzinumā par sulfātcelulozes rūpnīcas būvniecības Krustpils pagasta Ozolsalā ietekmi uz vidi norādīja uz ekoloģiskajām problēmām, kas radīsies, ja rūpnīca sāks darboties.
IVNB uzskata, ka atbilstoši “Baltic Pulp” izvēlētajam balināšanas risinājumam celulozes rūpnīcas notekūdeņi saturēs vairākas piesārņojošas vielas, tai skaitā hlororganiskos savienojumus. Tā kā notekūdeņus paredzēts novadīt Daugavā, tie var nokļūt Rīgas dzeramā ūdens ņemšanas iekārtās. Tas savukārt var izraisīt papildu dioksīnu veidošanos, kas kopā ar dzeramo ūdeni nonāks cilvēku uzturā.
Bez tam celulozes rūpnīca Ozolsalā atstās ietekmi uz zivju augšanu un reprodukciju, jo skābekļa saturs Daugavas ūdenī jau tagad ir zem kritiskās robežas. Tas nozīmē, ka papildu skābekļa patēriņš, ko izraisīs rūpnīcas notekūdeņi, nav pieļaujams. Šāda noraidoša nostāja minēta arī Vides ministrijas pieaicinātā eksperta, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķa, profesora I. Kalviņa slēdzienā par celulozes rūpnīcas iespējamo ietekmi uz apkārtējo vidi.
“Baltic Pulp”, apstrīdot IVNB lēmumu, minēja, ka birojs nav vispusīgi un objektīvi izvērtējis visus tā rīcībā esošos pierādījumus, tāpēc tas ir selektīvi izturējies pret pieejamiem ekspertu vērtējumiem un iesniegtās dokumentācijas izvērtēšana notikusi tendenciozi. IVNB izmantotais piesardzības princips ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likuma kontekstā neuzliekot par pienākumu IVNB aizliegt operatora darbību pilnībā. Aizliegums izmantot hlora dioksīdu metodes esot pretrunā ar ES direktīvu par integrētā piesārņojuma novēršanu un kontroli, jo IVNB neesot drīkstējis aizliegt lietot minēto metodi, nepamatojot to ar būtisku un pierādāmu ietekmi uz vidi. Turklāt hlora dioksīdu balināšanas metode Eiropas Savienībā esot oficiāli atzīta kā viens no labākajiem pieejamajiem tehniskajiem paņēmieniem celulozes ražošanā.
Vides ministrija noraida šos “Baltic Pulp” pārmetumus, jo uzskata, ka IVNB ir tiesības piemērot piesardzības principu un daļēji vai pilnībā aizliegt paredzēto darbību būtiskas ietekmes uz vidi gadījumā. Likuma “Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 7.pantā paredzētai darbībai ir jānorāda vismaz divi dažādi risinājumi attiecībā uz šīs darbības vietu vai izmantojamo tehnoloģiju veidiem. A/s “Baltic Pulp” jau 2001.gada 15.marta pieteikumā par jaunas celulozes rūpnīcas projektu ir norādījusi tikai Ozolsalu kā vispiemērotāko vietu jaunas celulozes rūpnīcas būvniecībai, neveicot tālāku alternatīvo vietu analīzi un nepiedāvājot vairākas iespējamās rūpnīcas būvniecības vietas.
A/s “Baltic Pulp” minēja vairākus lietojamo tehnoloģiju risinājumus, bet uzstāja tikai uz vienu – tehnoloģiju, kurā tiek izmantoti hlora dioksīdi. Šajā gadījumā IVNB bija tiesības aizliegt izmantot tās piedāvātās celulozes balināšanas metodes, kurās paredzēts lietot hlora dioksīdu (ECF un vieglo ECF metodi).
Turklāt operatoram jāizmanto tehnoloģija, kas nodrošina likuma “Par piesārņojumu” 5.panta prasību ievērošanu, – jāveic nepieciešamie piesardzības pasākumi, kuros ietilpst izvairīšanās no tādu ķīmisko vielu un ķīmisko produktu izmantošanas, kuru vietā ir iespējams izmantot aizstājējus, kas ir mazāk bīstami cilvēku dzīvībai, veselībai vai videi.
Turklāt ES prasībās šajā sakarā noteikts, ka, izvēloties tehnoloģiju – kādu no labākiem pieejamiem tehniskiem paņēmieniem –, ir jāņem vērā paredzētās darbības ģeogrāfiskā atrašanās vieta un vides kvalitātes rādītāji, kā arī jānodrošina augsta vides kvalitāte.
Tā kā IVNB atzinumā ir konstatēta būtiska ietekme uz vidi, tai skaitā iespējama ietekme uz dzeramo ūdeni, attiecīgās ES normas nav pārkāptas, uzskata Vides ministrija.
“Baltic Pulp” ir iespējas šo Vides ministrijas lēmumu mēneša laikā pārsūdzēt administratīvajā rajona tiesā. Savukārt par celulozes rūpnīcas celtniecību vēl būs jālemj valdībai. Vides ministrs Raimonds Vējonis attiecīgajā MK sēdē iestāsies pret minētās rūpnīcas celtniecību Ozolsalā.

Vides ministrijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!