• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas prezidenta un viņa vadītās delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.10.2004., Nr. 163 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95012

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vācijas parlamentāriešu vizīti Latvijas Saeimā

Vēl šajā numurā

14.10.2004., Nr. 163

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas prezidenta un viņa vadītās delegācijas vizīti Latvijā

Pie Saeimas priekšsēdētājas biedra

Vakar, 13.oktobrī, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Jānis Straume tikās ar Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili un viņa vadīto delegāciju.
Tikšanās laikā pārrunāti abu valstu sadarbības jautājumi, kā arī Latvijas iespējamais atbalsts Gruzijai starptautiskajās organizācijās.
Saeimas priekšsēdētājas biedrs J.Straume akcentēja, ka Latvija uztver Gruziju kā vienu no nozīmīgākajiem sadarbības partneriem Dienvidkaukāza reģionā un atbalsta tās centienus stiprināt saiknes ar Eiropas un transatlantiskajām struktūrām. “Latvija kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts ir gatava sniegt palīdzību Gruzijai, piedāvājot savu pieredzi, piemēram, reformu īstenošanā,” teica J.Straume.
Savukārt Gruzijas prezidents M.Saakašvili sacīja, ka Gruzija par saviem ārpolitiskajiem mērķiem izvirzījusi tās pašas prioritātes, ko savulaik Latvija – integrāciju ES un Ziemeļatlantijas aliansē, tāpēc vērtīgs un noderīgs būtu jebkurš atbalsts un padoms. Prezidents arī informēja par Gruzijas iekļaušanos ES Jauno kaimiņu politikā un NATO Individuālās partnerības programmā.
Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins pastāstīja par savu neseno vizīti Gruzijā un gūtajiem iespaidiem Dienvidosetijā, par ko informējis arī ES ārlietu ministru sanāksmes dalībniekus Hāgā un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas augsto komisāru nacionālo minoritāšu jautājumos Rolfu Ekeusu. “Uzskatu, ka situācija šajā reģionā ir ļoti bīstama, un esmu lūdzis, lai EDSO izvērtē iespējamību uz Dienvidosetiju nosūtīt starptautiskos miera uzturēšanas spēkus,” sacīja A.Kiršteins. Arī Gruzijas delegācijas pārstāvji tikšanās laikā vairākkārt skāra Dienvidosetijas jautājumu, lūdzot Latvijas atbalstu, lai NATO Parlamentārajā asamblejā un EDSO tiktu izveidota īpaša komisija Dienvidkaukāza reģiona drošības jautājumu risināšanai.

Pie Saeimas deputātiem

Vakar, 13.oktobrī, Latvijas un Gruzijas parlamentu sadarbības grupas pārstāvji – priekšsēdētājs Andrejs Klementjevs, locekļi Elita Šņepste, Ērika Zommere, Vitālijs Orlovs, Oskars Kastēns un Igors Solovjovs – tikās ar Gruzijas parlamenta deputātiem.
Tikšanās laikā galvenā uzmanība pievērsta jautājumiem, kas skar Gruzijas virzību uz integrāciju Eiropas Savienībā (ES) un NATO.
Latvijas un Gruzijas parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs A.Klementjevs pauda prieku par Gruzijas parlamentāriešu vizīti Saeimā un uzsvēra, ka starp abām valstīm izveidojušās ļoti labas attiecības. Viņš akcentēja Latvijas atbalstu Gruzijas integrācijai starptautiskajās organizācijās, kā arī apliecināja mūsu valsts gatavību nodot pieredzi, kas uzkrāta, kļūstot par pilntiesīgu ES dalībvalsti. Deputāte Ē.Zommere izteica cerību, ka arī Gruzijas parlamentā tiks izveidota līdzīga sadarbības grupa un padziļināsies kontakti izglītībā, kultūrā un sportā. Savukārt grupas loceklis O.Kastēns atgādināja, ka šā gada septembrī Saeimas Eiropas lietu komisija un Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisija parakstīja saprašanās memorandu, kas veicinās Latvijas eirointegrācijas pieredzes nodošanu.
Viesi pateicās par mūsu valsts atbalstu Gruzijas ceļā uz integrāciju ES un NATO, kā arī pauda cerību par divpusējo attiecību padziļināšanos politikā un ekonomikā.
Puses arī sprieda par situāciju Kaukāzā un Gruzijas ieinteresētību veicināt vienota un stipra reģiona izveidi.

Saeimas preses dienests

Aizsardzības ministrijā

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs vakar, 13.oktobrī, tikās ar Gruzijas Republikas aizsardzības ministru Georgiju Baramidzi, kurš Latvijā uzturas Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili valstsvizītes ietvaros.
E.Rinkēvičs un G.Baramidze pārrunāja Latvijas un Gruzijas divpusējās sadarbības jautājumus, drošības situāciju Kaukāza reģionā, kā arī Latvijas bruņoto spēku attīstību un mūsu valsts aizsardzības sistēmas speciālistu iesaistīšanos NATO struktūru darbā.
“Latvija atbalsta Gruzijas virzību integrācijai eiroatlantiskajās drošības struktūrās, kā arī ciešāku saišu veidošanu ar NATO,” tikšanās laikā norādīja E.Rinkēvičs. Viņš informēja Gruzijas aizsardzības ministru arī par to, ka Latvija turpinās sniegt aktīvu atbalstu Gruzijai tās aizsardzības sistēmas reformu procesā, kā arī konsultēs Gruziju tās partnerattiecību plāna sadarbībai ar NATO sagatavošanā un īstenošanā.
Tikšanās laikā amatpersonas precizēja sadarbību un vienojās par iespēju Gruzijas Aizsardzības ministrijas un bruņoto spēku personālam apmeklēt Latvijas aizsardzības sistēmas iestādes un iepazīties ar to darbu klātienē, kā arī sniegt konsultācijas standartizācijas un kodifikācijas jautājumos. Latvija arī piedāvā Gruzijas atmīnēšanas speciālistiem paaugstināt savas profesionālās iemaņas Nacionālo bruņoto spēku inženieru skolā. Latvija pauda gatavību nosūtīt padomnieku jūras spēku un krasta apsardzes jautājumos, kā arī sniegt Gruzijai vispusīgu palīdzību sadarbības veidošanā ar Skandināvijas valstu bruņotajiem spēkiem.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!