• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijā atjaunos palieņu pļavas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2004., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pavedieni 227 likteņu izzināšanā

Vēl šajā numurā

15.10.2004., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijā atjaunos palieņu pļavas

Oktobrī sākts Eiropas Savienības “Life” programmas finansēts projekts “Latvijas palieņu pļavu atjaunošana ES prioritāro sugu un biotopu aizsardzībai”, kas ilgs teju četrus gadus. Pļavas atjaunos un aizsargās.

Projektam izvēlētas 16 labāk saglabājušās palieņu pļavas no visiem Latvijas reģioniem, kuras ietver nozīmīgas dabiskās vērtības un kuras nav iesaistītas citos dabas aizsardzības projektos. Kā skaidro projekta sabiedrisko attiecību speciālists Andris Klepers, tās visas ir potenciālās ES īpaši aizsargājamo dabas teritoriju sistēmas jeb tīkla “Natura 2000” sastāvdaļas. Tajā katra dalībvalsts iekļaujas ar savu aizsargājamo teritoriju sistēmu, tādējādi nodrošinot Eiropā retu un apdraudētu sugu un biotopu aizsardzību.

Uzziņai

Palieņu pļavu apsaimniekošanas projekts skar aptuveni 500 zemju īpašniekus 21 Latvijas pašvaldībā šādos rajonos: Kuldīgas, Talsu, Liepājas, Jelgavas, Valkas, Valmieras, Gulbenes, Balvu un Daugavpils.

Projektu īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, Dabas aizsardzības pārvaldi, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu, ANO Attīstības programmu, Vides ministriju un 21 iesaistīto pašvaldību.
Palieņu pļavu aizsardzība nav iespējama bez pareizas to apsaimniekošanas, un šajā kontekstā to nedrīkst uztvert kā pilnīgu liegumu jebkādām darbībām. Tieši pareiza apsaimniekošana nodrošina šo Eiropā mazskaitlīgo ainavas elementu saglabāšanos turpmāk, reizē sniedzot būtisku labumu arī šo zemju apsaimniekotājiem, uzsver A.Klepers.
Iecerēts ne tikai atjaunot Latvijā bioloģiski visnozīmīgākās un pašlaik aizaugošās palieņu pļavu teritorijas, bet arī nodrošināt nepārtrauktu un ilgstošu palieņu pļavu apsaimniekošanu, gādājot par atbilstošu dzīves vai barošanās vietu apdraudētajām sugām, piemēram, griezei, mazajam ērglim, vidējam ērglim, ķikutam, un radot atbilstošus apstākļus noteiktu biotopu saglabāšanai.
Līdz 2008.gada 30.jūnijam visās teritorijās paredzēts sagatavot vai atjaunot izvēlēto teritoriju dabas aizsardzības plānus un veikt palieņu pļavu atjaunošanu lielākajā daļā aizaugušo teritoriju. Pēc zinātniskās izpētes tiks izstrādāta praktiski pielietojama palieņu pļavu apsaimniekošanas rokasgrāmata. Savukārt zemniekiem palīdzēs sagatavot pieteikumus agrovides atbalstam, lai nodrošinātu atjaunoto palieņu pļavu turpmāko apsaimniekošanu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!