• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts Mākslas muzejs iet tautās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.10.2004., Nr. 165 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95196

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 20.10.2004.

Laidiena Nr. 166, OP 2004/166

Vēl šajā numurā

19.10.2004., Nr. 165

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts Mākslas muzejs iet tautās

No oktobra sākuma līdz pat gada beigām Valsts Mākslas muzejā (VMM) notiek dažādas ar mākslu saistītas aktivitātes, kurās aicināts līdzdarboties ikviens interesents. VMM izstrādājis teorētiskas un praktiskas izglītības programmu, lai rosinātu sabiedrības interesi un izpratni ne tikai par mūsdienu mākslas norisēm, bet arī par mākslu pagātnē.

BILETE2S.PNG (72952 bytes)
Valsts mākslas muzeja izstāžu zāles “Arsenāls” jaunā biļete

Es un māksla

No oktobra visi interesenti – bērni, skolu jaunieši, pieaugušie – ir aicināti apmeklēt izglītības projekta “Es un māksla” zīmēšanas nodarbības, kuras vada māksliniece Baiba Sprance. Tās notiek pārmaiņus gan VMM (K. Valdemāra ielā 10a), gan VMM izstāžu zālē “Arsenāls” (Torņa ielā 1). Projekta mērķis ir iepazīt mākslinieka pasaules uztveri un mākslas darba uzbūves pamatprincipus, tādējādi mācoties patstāvīgi vērtēt mākslas izpausmes. Katra nodarbība sākas ar sarunām un turpinās ar zīmēšanas uzdevumu.
Papīru un kartonu, kā arī spilvenus sēdēšanai piedāvā muzejs, bet krāsas jāņem līdzi pašiem. Maksa par vienu nodarbību – Ls 1, bet mēneša abonements – Ls 5. Nodarbības notiek katru trešdienu un katru sestdienu.
Pašlaik nodarbības notiek latviešu glezniecības vecmeistara Eduarda Kalniņa simtgadei veltītajā izstādē un izstādē “Klusā daba. 20.–21.gadsimts”, bet, sākot ar novembri, tās notiks Maijas Tabakas un Alekseja Naumova darbu izstādēs.

Mākslas stilu un virzienu skola

VMM izglītības programma “Mākslas stilu un virzienu skola” sniedz īsu pārskatu par 19. un 20.gadsimta vadošo vizuālās mākslas stilu un virzienu attīstību, maiņu un to ietekmi uz latviešu tēlotājas mākslas attīstību. Lekcijas sagatavojuši muzeja vadošie speciālisti. Teorētiskā daļa papildināta ar plašu vizuālo materiālu klāstu.
Nodarbības, kas notiek visu oktobri un novembri VMM ekspozīcijās, ir labs palīgs gan vecāko klašu skolēniem, gan studentiem mākslas vēstures pamatīgākā apguvē.
Turpmākajās nodarbībās varēs uzzināt par ekspresionismu un fovismu, kubismu, konstruktīvismu, jauno lietišķību un jaunreālismu, 20.gadsimta virzienu daudzveidīgo ainu un abstrakcionismu.

Svētdienas sarunas muzejā

Izglītojošā programma “Svētdienas sarunas muzejā” kā tradīcija iedibināta 2001. gada septembrī. Tas ir tematisks pasākums ekskursijas veidā, kas notiek ik svētdienu, paredzēts arī ģimenēm. Ekskursija nav iepriekš jāpiesaka, tāpēc ikviens svētdienu pēcpusdienās ir gaidīts muzejā.
Svētdienas sarunās latviešu mākslas klasikas iepazīšana notiek līdztekus muzejā skatāmajām pastāvīgajām ekspozīcijām un sarīkotajām izstādēm.
Šogad no oktobra līdz decembrim VMM piedāvā sarunas par Vilhelmu Purvīti, kluso dabu Latvijā, Jāni Valteru, Jani Rozentālu, krievu neoficiālo mākslu, mākslinieku un mūzu un tikšanos izstādē “Rudens 2004”.

Biļete kā muzeja zīme

Sākot ar 15. oktobri, VMM un arī izstāžu zāles “Arsenāls” apmeklētāji saņem jaunas biļetes. Biļešu dizaina autore ir māksliniece Ineta Sipunova, kura uzvarēja VMM rīkotajā konkursā. Konkursa mērķis bija radīt mākslinieciski atraktīvu un laikmetīgu muzeja zīmi.
Muzeja biļete savā veidā ir iestādes vizītkarte, kā arī mākslinieciski noformēts informācijas laukums. Ineta Sipunova pastāstīja, ka vēlējusies radīt biļeti, ko cilvēki pēc muzeja apmeklējuma neizmestu, bet paturētu un kas varētu kalpot funkcionāli, piemēram, izmantojot kā grāmatzīmi.
Biļetes noformējumā izmantoti fragmenti no latviešu mākslinieku darbu reprodukcijām. VMM apmeklētāju biļetes krāšņos Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka, Aleksandras Beļcovas, Gustava Kluča, Teodora Zaļkalna un citu mākslinieku darbu attēli. Savukārt “Arsenāla” biļetēm izmantoti 20. gadsimta otrās puses mākslinieku darbi, piemēram, Borisa Bērziņa, Rūdolfa Piņņa, Maijas Tabakas, Miervalda Poļa u.c. Muzejs ievieš arī datorizētu pārdošanas sistēmu, kas nodrošinās efektīvāku biļešu uzskaiti un administrēšanu.
Ieviešot jaunās biļetes, VMM reorganizē arī biļešu cenu politiku. Turpmāk izstādes apmeklējums maksās Ls 1,50, ieeja pastāvīgajā ekspozīcijā – Ls 1, pensionāriem, studentiem, skolēniem – 50 santīmu. Atlaides paredzētas grupām, kurās ir ne mazāk kā astoņi cilvēki. Jaunums ir apvienotā biļete, kas maksā Ls 2, un tā dod iespēju apmeklēt abu muzeju izstādes. Paredzēta arī gada biļete abu muzeju apmeklējumam, kuras vērtība varētu būt Ls 10.
Sestdienās un svētdienās būs iespējams iegādāties ģimenes biļeti ar atlaidi, kā arī katra mēneša pēdējā svētdienā muzeja pastāvīgās ekspozīcijas būs apskatāmas par brīvu.

Raivis Spalvēns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!