• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jādod iespēja, nevis jāierobežo brīvība. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2004., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95247

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā uzzināt par traipiem auto biogrāfijā

Vēl šajā numurā

20.10.2004., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jādod iespēja, nevis jāierobežo brīvība

2003. gadā notiesāti 1838 nepilngadīgie, no tiem 1195 jauniešiem (65%) piespriests nosacīts sods. Kā liecina Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem uzskaite, 70% no tur ieslodzītajiem agrāk bijuši notiesāti nosacīti. Tas liecina, ka šis soda veids, kā tas pašreiz tiek piemērots, nav efektīvs, jaunietis no savām kļūdām nemācās, drīzāk iegūst nesodāmības apziņu.

Taču, kā atzīst sociālie darbinieki un iekšlietu sistēmas speciālisti, nepilngadīgie, kas sodu izcieš cietumā, nevis labojas, bet gan biežāk kļūst par īstiem noziedzniekiem. Tādēļ turpmāk nosacītā soda izciešanas laikā ar nepilngadīgajiem strādās Valsts probācijas dienests. Šie jaunieši veiks piespiedu sabiedriskos darbus, tiesa var arī nozīmēt sociālās rehabilitācijas kursu un sociālās korekcijas programmas apguvi. Šos pakalpojumus Probācijas dienests pērk no pašvaldībām vai nevalstiskajām organizācijām. Viena no tām ir “Rīgas misija”, kura vakar, 19. oktobrī, iepazīstināja ar savu projektu “Stacionāra nometne nosacīti notiesātiem jauniešiem”.
“Rīgas misijas” valdes priekšsēdētājs Raitis Zvanītājs no paša pieredzes zina, cik degradējoša vide jaunietim ir cietums, cik grūti pēc tā atkal iekļauties sabiedrībā. Tādēļ pēc atbrīvošanās nu jau sešus gadus viņš strādā tieši ar ieslodzītajiem nepilngadīgajiem. “Rīgas misija” ir rīkojusi nometnes nedēļas garumā Cēsu Audzināšanas iestādes jauniešiem, kuri izgājuši piecu mēnešu sociālās rehabilitācijas kursu. Kā stāsta R. Zvanītājs, šajā nedēļā viņi cenšas puišiem parādīt citas dzīves, citu attiecību iespējamību, kaut mazliet mainīt viņu vērtību sistēmu.
2003. gadā Pasaules bankas un Apvienoto Nāciju Attīstības programmas (UNDP) mazo grantu programmu ietvaros atbalstu guva “Rīgas misijas” projekts, kas domāts tieši nosacīti notiesātajiem nepilngadīgajiem. Kā uzsvēra UNDP vadītāja Inita Pauloviča, svarīgi ir 14 gadu vecumā cilvēku nenosodīt uz visu atlikušo mūžu, bet gan dot jaunu iespēju. Daudzi nepilngadīgie noziegumus izdara tāpēc, ka viņiem trūkst pozitīvu attiecību pieredzes. Daudziem no šiem jauniešiem tēvs un māte ir tikai “uz papīra” vai arī viņiem nācies saskarties ar alkohola radīto postu un vardarbību ģimenē. Ir grūti prasīt no pusaudža, kas redzējis tikai naidu un agresiju cilvēku attiecībās, lai viņš mīlētu pasauli un cilvēkus. “Rīgas misijas” veidotās nometnes darbinieki censtos šiem puišiem parādīt, ka ir iespējamas arī citādas attiecības, kurās nevalda “aci pret aci, zobu pret zobu” princips.
Nometnes programma paredzēta trim līdz četriem mēnešiem, grupā būs apmēram desmit jaunieši vecumā no 14 līdz 18 gadiem. Vienīgais nosacījums: viņi nedrīkst būt atkarīgi no apreibinošām vielām. Tāpat nometnē nepiedalīsies nepilngadīgie ar psihiska rakstura traucējumiem. Programmai būs četras daļas: domāt rosinošas spēles, pārgājieni, izglītību izlīdzinošas klases un sabiedriski derīgs darbs. Kā stāsta R. Zvanītājs, spēļu procesā jaunieši mācīsies, kā komunicēt ar citiem, tos uzklausīt, kā pārvarēt grūtības. Pārgājienos tiks iemācītas tik būtiskas lietas kā dusmu, agresijas pārvaldīšana, problēmu risināšana, pastāvīgu lēmumu pieņemšana. Skolas programmā jaunieši primāri apgūs pirmo medicīnisko palīdzību, viņus izglītos par atkarību izraisošo vielu lietošanas kaitīgumu, drošām seksuālajām attiecībām, ģimenes veidošanu, personīgā budžeta plānošanu. Visu nometnes laiku ar katru pusaudzi kopā būs divi instruktori (ideālā gadījumā vīrietis un sieviete), kas mācīs arī dzīves prasmes un praktiskās sadzīves iemaņas. Sabiedriski derīgos darbus jaunieši veiks bez kādas atlīdzības.
Nometnes laikā ar nepilngadīgajiem strādās arī Probācijas dienesta darbinieki, jau iepriekš cenšoties apzināt tās problēmas, kuras radīsies jaunietim, pēc nometnes atgriežoties ierastajā sociālajā vidē.
“Rīgas misija” par grantu finansējumu ir izvēlējusies zemes gabalu nometnei, kas atradīsies Limbažu rajona Viļķenes pagastā, ar kuru noslēgts nomas līgums uz 96 gadiem. Teritorija ir izplānota, izveidots nometnes makets. Sabiedrības integrācijas fonds Eiropas Sociālā fonda ietvaros ir atbalstījis personāla apmācību un programmu izstrādi. Pašas nometnes infrastruktūras izveide varētu izmaksāt 700 000 latu. Paredzēts, ka pirmā grupa savu darbu varētu sākt jau 2006. gadā.

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!