• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valstsvizīte Spānijas Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2004., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95254

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bankas palīdz apgūt Eiropas naudu

Vēl šajā numurā

20.10.2004., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valstsvizīte Spānijas Karalistē

Pie sabiedrotajiem Eiropas Savienībā un NATO

No 18. līdz 21.oktobrim notiek Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas valstsvizīte Spānijas Karalistē

JANIS.PNG (107971 bytes)
“Latvijas Vēstneša” speciālkorespondents Jānis Ūdris ziņo no Spānijas

Vakar, 19.oktobrī, valstsvizītes otrā diena sākās ar svinīgo vainaga nolikšanas ceremoniju pie pieminekļa varoņiem, kas atdevuši dzīvību par Spānijas brīvību. Lealtades laukumā pie monumenta bija nostādīta militārā godasardze. Latvijas Valsts prezidenti sagaidīja Spānijas Gaisa spēku štāba priekšnieks. Tika atskaņotas Latvijas un Spānijas valsts himnas. Pēc tam Vaira Vīķe-Freiberga pieminekļa pakājē pie mūžīgās uguns nolika vainagu Latvijas valsts karoga krāsās un ar klusuma brīdi godināja kritušo varoņu piemiņu. Noskanēja salūta zalve.
Pēc tam Latvijas Valsts prezidente apmeklēja Madrides mēriju. Ceļā Latvijas Valsts prezidenti un Imantu Freiberga kungu eskortēja karalisko gvardu eskadrons. Pie Casse de la Ville pils bija nostādīta karalisko gvardu godasardze. Vairu Vīķi-Freibergu sagaidīja Spānijas galvaspilsētas mērs Alberto Ruiss Galjardons. Augstajai viešņai viņš stādīja priekšā pilsētas padomes locekļus. Latvijas Valsts prezidente parakstījās Madrides mērijas goda viesu grāmatā. Pēc tam mūsu prezidentei svinīgā ceremonijā tika pasniegta Spānijas galvaspilsētas simboliskā zelta atslēga.
Pilsētas mērs teica uzrunu, uzverot, ka Latvijas Valsts prezidentes apmeklējums Madrides mērijai ir liels gods. Vaira Vīķe-Freiberga atbildēja ar īsu atbildes uzrunu. “Gribu apliecināt, ka katrs, kas, tāpat kā mēs ar vīru un bērniem, atkārtoti viesojas šai pilsētā, savā sirdī jau glabā šādu zelta atslēgu, kas atgādina par Madrides daudzpusību un pievilcību,” teica V.Vīķe-Freiberga.
Viens no svarīgākajiem valstsvizītes notikumiem vakar bija Spānijas parlamenta apmeklējums. Te Latvijas Valsts prezidenti sveica Spānijas Deputātu kongresa spīkers Manvels Marins un Senāta spīkers Havjers Roho. Viņi kopīgi devās uz Konferenču zāli, kur augsto viešņu sagaidīja Kongresa un Senāta pastāvīgās komitejas locekļi. V.Vīķe-Freiberga tika apbalvota ar Spānijas Deputātu kongresa un Senāta medaļu. Prezidentei tika svinīgi pasniegta arī Spānijas 1978.gada Konstitūcijas faksimila kopija un Spānijas “Galvenās hronikas” kopija.
Pēc svinīgās ceremonijas parlamenta Starptautiskajā zālē notika abu palātu kopīga sēde. To ievadīja Deputātu kongresa spīkera apsveikuma runa.
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga teica atbildes runu. “Līdz ar Latvijas dalību ES un NATO mūsu dienas kārtībā parādījušies daudzi jautājumi, kas Latvijai un Spānijai ir kopīgi ne tikai divpusēji, bet arī plašākā satvarā,” teica Latvijas Valsts prezidente, uzsverot starptautisko sadarbību cīņā pret terorismu.
Dienas vidū Vaira Vīķe-Freiberga Madrides vēsturiskajā La Moncloa pilī tikās ar Spānijas valdības prezidentu (premjerministru) Hosē Luisu Rodrigesu Sapatero vispirms notika tete–a–tete saruna, pēc tam – Latvijas Valsts prezidentes un Spānijas premjerministra saruna, piedaloties arī abu valstu oficiālajām delegācijām.
Pēc sarunām notika Latvijas Valsts prezidentes un Spānijas valdības vadītāja kopīga preses konference.

SPANIJA19.PNG (103973 bytes)
Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Spānijas parlamenta Deputātu kongresa prezidents Manvels Marins
Foto: Juris Krūmiņš

Mūsu prezidente piedalījās arī Spānijas premjerministra un kundzes rīkotās pusdienās. Pirms pusdienām premjerministrs uzsauca tostu Latvijas Valsts prezidentei. Vaira Vīķe-Freiberga atbildes tostā teica: “Mums Eiropa ir ideja, kas tiek allaž pilnveidota. (..) Mums ir svarīgi, lai Eiropas Savienība izmantotu vēsturisko iespēju strādāt kopīgi un apvienotiem spēkiem stāties pretī izaicinājumiem, ko sniedz pasaule un pašas Eiropas nepieciešamība pēc izaugsmes.”
Vakar pēcpusdienā Latvijas Valsts prezidente apmeklēja Spānijas Ražotāju konfederāciju. Vispirms viņai bija saruna ar konfederācijas prezidentu Hosē Mariu Kvasu.
Pēc tam Vaira Vīķe-Freiberga tikās ar Spānijas uzņēmējiem un teica uzrunu. “Tagad, pirmo reizi vēsturē, Spānija un Latvija, kas atrodas dažādos Eiropas reģionos, ir vienotas kopīgā Eiropas brīvo un demokrātisko valstu ģimenē,” teica V.Vīķe-Freiberga, uzsverot labas tranzīta perspektīvas un labvēlīgo investīciju klimatu Latvijā.
Vakar Latvijas Valsts prezidente sniedza arī interviju Spānijas Nacionālajam radio.
Emocionāls valstsvizītes otrās dienas noslēgums bija mūsu Valsts prezidentes un Imanta Freiberga kunga rīkota pieņemšana El Pardo pilī par godu Spānijas karaļpārim. Pieņemšanu ievadīja mūsu jaunā pianista Vestarda Šimkus koncerts. Daudzus starptautiskus laurus ieguvušais latviešu mūziķis pašlaik studē Spānijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!