• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 2000. gada 27. jūlija rīkojums Nr. 237 "Par piena šķirošanas metodiskajiem norādījumiem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2000., Nr. 278/280 https://www.vestnesis.lv/ta/id/9529-par-piena-skirosanas-metodiskajiem-noradijumiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja neielaiž ūdeni laivā, var meklēt plašākus ūdeņus

Vēl šajā numurā

04.08.2000., Nr. 278/280

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 237

Pieņemts: 27.07.2000.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).

Zemkopības ministrijas rīkojums Nr.237

Rīgā 2000.gada 27.jūlijā

Par piena šķirošanas metodiskajiem norādījumiem

Pamatojoties uz Ministru kabineta 1999.gada 12.oktobra noteikumu Nr.347 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārstrādei paredzētajam govs pienam" 17.punktu, apstiprināt piena šķirošanas metodiskos norādījumus (pielikums).

Zemkopības ministrs A.Slakteris

Veterinārā un pārtikas departamenta direktors V.Grapmanis

 

 

Piena šķirošanas metodiskie norādījumi

I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Šie norādījumi nosaka metodiku, kura ir jāievēro piena pārstrādes uzņēmumiem (turpmāk – uzņēmums), lai noteiktu šķiru pārstrādei paredzētajam govs pienam apmaksas veikšanai.

2. Piena šķiru nosaka katra piena ražotāja pienam.

3. Veicot aprēķinus un samaksu par iepērkamo pienu, ievēro sekojošus bāzes rādītājus:

3.1. olbaltumvielu saturs – 3,0 %;

3.2. piena tauku saturs – 3,5 %.

II. KOPPIENA PARAUGU NOŅEMŠANA

4. Koppiena paraugu noņemšanu veic atbilstoši standarta LVS 175:1999 "Nepasterizēta piena paraugu noņemšana" un Zemkopības ministrijas 1999.gada 9.novembra rīkojuma nr.295 "Par koppiena paraugu noņemšanas, transportēšanas uz laboratoriju un izmeklēšanas metodēm" 1.pielikuma prasībām.

5. Personai, kas noņem koppiena paraugu, jābūt apmācītai. Uzņēmums organizē personu apmācīšanu koppiena parauga noņemšanai, sadarbojoties ar Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centra Pārtikas kontroles laboratorijas Gaļas un piena references daļu.

6. Koppiena paraugu noņemšanas diena netiek saskaņota ar piena ražotāju.

III. PRASĪBAS LABORATORIJĀM

7. Koppiena paraugu analīzes veic uzņēmuma vai akreditēta laboratorija saskaņā ar metodēm, kas noteiktas ar Zemkopības ministrijas 1999.gada 9.novembra rīkojumu nr.295 "Par koppiena paraugu noņemšanas, transportēšanas uz laboratoriju un izmeklēšanas metodēm".

8. Uzņēmumu laboratorijas, kas veic koppiena analīzes un nav akreditētas, vadās pēc LVS EN 45001 standartā noteiktajām prasībām.

Ja uzņēmuma laboratorija veic analīzes tikai sava uzņēmuma vajadzībām, testēšanas pārskatā var neiekļaut visu minētā standarta 5.4.3. punktā minēto informāciju.

9. Ja uzņēmuma laboratorija nevar noteikt kādu no piena kvalitātes rādītājiem, uzņēmums slēdz līgumu ar akreditētu vai cita uzņēmuma laboratoriju, kas ir kompetenta veikt nepieciešamās analīzes. Šajā līgumā paredz:

9.1. piena paraugu piegādes grafiku;

9.2. nosakāmos piena kvalitātes rādītājus;

9.3. rezultātu paziņošanas veidu uzņēmumam, ievērojot Ministru kabineta 1999.gada 12.oktobra noteikumu nr.347 "Noteikumi par obligātajām nekaitīguma prasībām pārstrādei paredzētajam govs pienam" (turpmāk – noteikumu) 18.punktā noteiktos termiņus.

IV. KOPPIENA VĒRTĒŠANA UN PIENA ŠĶIRAS NOTEIKŠANA

10. Pamatojoties uz koppiena analīžu rezultātiem:

10.1. pienam nosaka šķiru atbilstoši noteikumu 11.punktā noteiktajiem kvalitātes rādītājiem;

10.2. piena šķira tiek noteikta pēc zemākā kvalitātes rādītāja saskaņā ar noteikumu 1.pielikumu.

11. Noteikto piena šķiru piemēro norēķinu periodam, kurā veiktas analīzes. Ja kādu no koppiena kvalitātes rādītājiem nav paredzēts noteikt katrā norēķina periodā (saskaņā ar noteikumu 11.punktu), vadās pēc iepriekšējā rezultāta.

12. Baktēriju kopskaitu un somatisko šūnu skaitu norēķinu periodā nodotajam pienam aprēķina saskaņā ar pielikumu.

13. Ja koppiena paraugā konstatē inhibitoru vai ūdens klātbūtni:

13.1. pieņemšanas dienā pienu ieskaita bezšķirā un par to paziņo piena ražotājam;

13.2. pirms nākošās piena pieņemšanas veic atkārtotu koppiena parauga pārbaudi un pienu nepieņem līdz koppiena analīžu rezultātu saņemšanai;

13.3. ja inhibitoru vai ūdens klātbūtne nav konstatēta, pienu turpina pieņemt ar attiecīgam periodam noteikto šķiru;

13.4. ja atkārtoti konstatē inhibitoru vai ūdens klātbūtni, pienu nepieņem un rīkojas saskaņā ar līgumu starp piena ražotāju un pārstrādes uzņēmumu.

14. Saskaņā ar noteikumu 33.punktu baktēriju kopskaitu var noteikt ar reduktāzes provi. Reduktāzes klases atbilst piena šķirām sekojoši:

14.1. reduktāzes augstākā un pirmā klase atbilst pirmās šķiras pienam noteiktajiem rādītājiem;

14.2. reduktāzes otrā klase atbilst otrās šķiras pienam noteiktajiem rādītājiem;

14.3. reduktāzes trešā klase atbilst bezšķiras pienam noteiktajiem rādītājiem.

15. Nosakot baktēriju kopskaitu ar reduktāzes provi, šķiras noteikšanai izmanto norēķinu periodā noteikto reduktāzes klasi.

V. STRĪDU IZSKATĪŠANAS KĀRTĪBA

16. Rajona veterinārais inspektors , saņemot noteikumu 22.punktā minēto pieteikumu, organizē koppiena parauga noņemšanu. Paraugu sadala un noformē atbilstoši standarta LVS EN ISO 707:1997 "Piens un piena produkti. Norādījumi paraugu noņemšanai" 4.punkta prasībām.

17. Piena paraugu uzglabā un transportē atbilstoši standarta LVS 175:1999 "Nepasterizēta piena parauga noņemšana" prasībām.

18. Šo norādījumu 16.punktā minētos koppiena paraugus analizē:

18.1. laboratorija, kas veica koppiena analīzi un kuras analīžu rezultāti tiek apšaubīti, un;

18.2. Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centra Pārtikas kontroles laboratorijas Gaļas un piena references daļa.

19. Laboratorijas analīžu rezultātus paziņo rajona veterinārajam inspektoram.

20. Rajona veterinārais inspektors izvērtē iegūtos rezultātus un par tiem informē ieinteresētās puses un Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centru.

21. Ja šo norādījumu 18.punktā minēto laboratoriju veiktie koppiena analīžu rezultāti ir atšķirīgi:

21.1. noteicošie ir Valsts Veterinārmedicīnas diagnostikas centra analīžu rezultāti;

22.2. strīdu starp ieinteresētajām pusēm izšķir līgumā paredzētajā kārtībā, pusēm vienojoties vai tiesas ceļā.

Veterinārā un pārtikas departamenta direktors V. Grapmanis

 

Pielikums

Baktēriju kopskaita un somatisko šūnu skaita aprēķināšana

1. Baktēriju kopskaitu aprēķina: saskaitot visus no attiecīgā ganāmpulka iegūtā koppiena paraugu baktēriju kopskaita izmeklējumu rezultātus 2 mēnešu laikā un aprēķinot pēc vidējā ģeometriskā (līdz 2001.gada 1.janvārim 1 paraugs mēnesī).

1.1. Aprēķinu piemērs:

Februārī 1 200 000, 850 000            Martā 980 000, 1 800 000

log(1 200 000)+log(850 000)+log(980 000) +log(1800 000) 6,08+5,93+5,99+6,17 24,17
vidējais ģeometriskais= -------------------------------------------------------- = -------------------- = = 6,04
4 4 4

antilog 6,04 = 1 020 000

2. Somatisko šūnu skaitu aprēķina: saskaitot visus no attiecīgā ganāmpulka iegūtā koppiena paraugu somatisko šūnu kopskaita izmeklējumu rezultātus 3 mēnešu laikā un aprēķinot pēc vidējā ģeometriskā.

2.1. Aprēķinu piemērs:

janvāris 270 000; februāris 650 000; marts 480 000

log(270 000) + log (650 000) + log (480 000) 5,43 + 5,81 + 5,68
Vidējais ģeometriskais = --------------------------------------------- = ---------------- = 5,64
3 3

antilog 5,64 = 430 000

Veterinārā un pārtikas departamenta direktors V.Grapmanis

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!