• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru prezidents un veselības ministrs, tiekoties ar Anesteziologu un reanimatologu asociācijas pārstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95315

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Spānijas Darba devēju konfederācijas un Spānijas un Latvijas uzņēmēju sanāksmē Madridē 2004.gada 19.oktobrī

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru prezidents un veselības ministrs, tiekoties ar Anesteziologu un reanimatologu asociācijas pārstāvjiem

Vakar, 20.oktobrī, Ministru prezidents Indulis Emsis un veselības ministrs Rinalds Muciņš tikās ar Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju anestēzijas nozarē un veselības aprūpes sistēmā kopumā.
I.Emsis uzsvēra, ka valdība ir gatava risināt problēmas veselības aprūpes sistēmā, akcentējot struktūrplāna (māsterplāna) ieviešanu: “Mediķu algu reformu nevar atraut no visas sistēmas reformas. Pretējā gadījumā mēs rīt būsim tur, kur bijām aizvakar, bet parīt – tur, kur esam šodien.” Ministru prezidents piebilda, ka valdība ir gatava ieguldīt ievērojamus līdzekļus veselības aprūpē, bet – paralēli tam realizējot arī struktūrplānu. Turklāt jebkuras izmaiņas, kas tiks veiktas veselības aprūpes sistēmā, notiks pacienta interesēs. Valdības vadītājs atkārtoti uzsvēra, ka veselības aprūpes sistēmas sakārtošana un medicīnas pakalpojumu kvalitāte ir un būs viena no valdības prioritātēm.
Mediķi atbalstīja I.Emša nostāju par struktūrplāna ieviešanu, piebilstot, ka jādomā arī par cilvēkresursu piesaisti medicīnas nozarei, bet mediķu algu jautājums risināms nekavējoties. Savukārt I.Emsis norādīja, ka nevar dažu dienu vai mēnešu laikā atrisināt tās problēmas, kuras iepriekšējās valdības nav risinājušas visus neatkarības gadus.
R.Muciņš informēja sarunas dalībniekus par struktūrplāna būtību – tā ieviešana paaugstinās un nodrošinās veselības aprūpes sistēmas kvalitāti, kā arī finanšu resursu efektīvu izmantošanu atbilstoši pacienta vajadzībām.
R.Muciņš piebilda, ka veselības aprūpe ir viena no šīs valdības prioritātēm. Lai palielinātu mediķu atalgojumu, Veselības ministrija izstrādājusi divus variantus darba samaksas paaugstināšanai. Pirmais variants paredz darba samaksas paaugstinājumu līdz Ls 500 ārstiem anesteziologiem un reanimatologiem, vidējam medicīniskajam personālam – Ls 300 un jaunākajam medicīniskajam personālam – Ls 200, tam papildus gadā novirzot 4,3 miljonus latu. Apzinoties, ka ārstēšanas procesā piedalās arī citas ārstniecības personas, otrais ministrijas izstrādātais variants paredz paaugstināt darba samaksu visām ārstniecības personām: ārstiem – Ls 500, vidējam medicīniskajam personālam – Ls 300 un jaunākajam medicīniskajam personālam – Ls 200. Šī soļa īstenošanai no valsts budžeta papildus gadā nepieciešami 93,9 miljoni latu.
Ministrs uzsvēra, ka ārstniecības personu darba samaksa divu gadu laikā (no 2002. līdz 2004.gadam) ir pakāpeniski dubultojusies. Proti, vidējā darba samaksa pieaugusi par Ls 103,4, t.i., no Ls 86,60 2002.gada sākumā līdz Ls 190 šodien. Jāatzīmē, ka 2004.gadā papildus no valsts budžeta tika iedalīti 25,5 miljoni latu, lai nodrošinātu ārstniecības personu darba samaksas paaugstinājumu 2003.gada līmenī, tas ir, vidējo darba samaksu – 190 latu. Ministrs arī norādīja, ka Eiropas valstīs ārstniecības personu vidējā darba samaksa ir samērota ar vidējo darba samaksu valstī un tās ir līdzvērtīgas. Arī Veselības ministrijas variantam par vidējo darba samaksu ārstiem – Ls 500 – pamatā ir samērības princips ar vidējo darba algu valstī.
I.Emsis informēja klātesošos arī par viņa un R.Muciņa tikšanos ar Rīgas domes priekšsēdētāju Gundaru Bojāru, lai runātu par struktūrplāna ieviešanu pilsētā. Ministru prezidents pastāstīja, ka saņēmis no pašvaldības atbalstu struktūrplāna ieviešanas sākšanai, abas puses arī paudušas ieinteresētību savstarpējā sadarbībā. Savukārt Rīgas dome atzinusi nepieciešamību attīstīt veselības aprūpes infrastruktūru un slimnīcu modernizāciju struktūrplāna ietvaros.
Noslēgumā I.Emsis uzsvēra: “Mums vienreiz par visām reizēm jābeidz mānīt pašiem sevi, ka veselības aprūpe ir bezmaksas pakalpojums un ka kāds cits par mums parūpēsies. Mums pašiem jāapzinās savas veselības vērtība un jāmaina attieksme pašiem pret savu veselību.”

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments, Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!