• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Karotīte - kvalitātes un izcelsmes garants. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komerclikuma finišs tuvojas

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Karotīte – kvalitātes un izcelsmes garants

KAROTE.PNG (39552 bytes)Jau trešo gadu biedrība “Mārketinga padome”, īstenojot Latvijas lauksaimniecības tirgus veicināšanas programmu, piešķir preču zīmi “Kvalitatīvs produkts Latvija”. Šo zīmi, kas tautā tiek dēvēta par karotīti, saņem pārtikas produkti, kuru kvalitāte tiek kontrolēta un kuri ražoti no pārbaudāmas izcelsmes izejvielām. Preču zīmes mērķis ir gan veicināt lauksaimniecības attīstību, gan pircējam palīdzēt pārtikas preču klāstā atrast no vietējām izejvielām Latvijā ražotus produktus.
Lai nodrošinātu ar karotītes zīmi marķēto produktu atbilstību solītajam, Valsts iepirkuma konkursa rezultātā izvēlētais Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centrs un auditorfirma “Deloitte & Touche Audits” veic produktu kvalitātes un izejvielu izcelsmes pārbaudes.
Mārketinga padome, sekojot patlaban noritošajām produktu kvalitātes un izcelsmes izejvielu pārbaudēm, ir gandarīta, ka produktiem ar preču zīmi “Kvalitatīvs produkts Latvija” ir labi rezultāti.
“Mums ir Eiropas standartiem atbilstoši aprīkotas laboratorijas, augsti kvalificēti speciālisti, kuri, veicot pārbaudes, garantē produktu atbilstību “karotītes” izvirzītajiem augstā līmeņa kritērijiem,” norāda Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centra (VVMDC) direktors Rafaels Jofe. VVMDC direktors piebilst, ka diagnostikas centrs, piedaloties preču zīmes produktu pārbaudēs, spēj pierādīt, ka šie produkti kvalitātes ziņā ir pat labāki nekā importētie un apliecina to atbilstību zīmes “Kvalitatīvs produkts Latvija” prasībām. Auditoru kompānija “Deloitte & Touche Audits”, veicot “karotītes” produktu pārbaudes, sniegusi vairākus nozīmīgus ieteikumus uzskaites procedūru uzlabošanai izejvielu iegādē un izlietojumā. Šo ieteikumu ievērošana atvieglotu kontroles mehānismu izmantošanu. Auditoru pārstāve Inguna Staša norāda, ka ražotāji aizvien vairāk apzinās: jābūt nosakāmai ikviena galaprodukta ražošanā izmantoto izejvielu izcelsmei. Tādējādi situācija pakāpeniski uzlabojas un ir vieglāk pārliecināties, ka produktos ar “karotīti” ir izmatotas tieši Latvijas izcelsmes izejvielas.
Var apgalvot – “karotīte”, kas apzīmē kvalitātes un izcelsmes sistēmu, ir veiksmīgi sākusi ceļu Eiropā. ES attieksme pret šādām pārtikas produktu izcelsmes zīmēm gan ir skeptiska, taču pieredze liecina, ka arī Eiropas patērētājs vislabprātāk izvēlas produktus, kas auguši tuvāk viņa mājām. Līdzīgas mārketinga organizācijas Vācijā, Austrijā, Somijā piesaka savas, dažādas kvalitātes sistēmas apzīmējošas zīmes, kas derīgas visā Eiropā. Tas ir arī “karotītes” ceļš.

Ieva Jaunozola,

Mārketinga padomes mārketinga speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!