• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar nākamo Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.2004., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95331

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Igaunijas Republikas vēstnieku

Vēl šajā numurā

21.10.2004., Nr. 167

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar nākamo Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu

Otrdien, 19.oktobrī, Ministru prezidents Indulis Emsis tikās ar nākamo Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozu, kurš apmeklēja Latviju, līdzīgi kā pārējās ES dalībvalstis, īsā darba vizītē, lai uzzinātu Eiropadomes locekļu viedokļus par svarīgākajiem Eiropas Savienības (ES) šābrīža jautājumiem un sagatavotos jaunās Eiropas Komisijas darba sākšanai 1.novembrī.
Tikšanās laikā Ž.M.Barrozu uzsvēra jaunās Eiropas Komisijas centienus uzturēt pastāvīgus kontaktus ar visām ES dalībvalstīm un pauda vēlmi veidot spēcīgu un neatkarīgu Eiropas Komisiju, lai nodrošinātu efektīvu ES darbību.
Kā galvenās prioritātes, kurām Eiropas Komisija pievērsīs īpašu uzmanību, Ž.M.Barrozu atzīmēja Lisabonas stratēģijas īstenošanu – ES ilgtspējīgu attīstību un konkurētspējas paaugstināšanu, kā arī Stabilitātes un izaugsmes pakta reformēšanu. Šie ES stratēģiskie mērķi atspoguļoti Eiropas Komisijas priekšlikumā par ES Finanšu perspektīvu 2007.–2013.gadam, kurā kā prioritātes noteiktas pētniecība un attīstība, transports un enerģētika, sociālā kohēzija un drošība.
Nākamais Eiropas Komisijas prezidents uzsvēra dalībvalstu lomu ES stratēģisko mērķu sasniegšanā un pauda cerību, ka Latvija aktīvi iesaistīsies kopīgo uzdevumu risināšanā un atbalstīs Komisiju diskusijās par Finanšu perspektīvu.
Ministru prezidents Indulis Emsis apliecināja Latvijas intereses redzēt spēcīgu Eiropas Komisiju un saglabāt valstu neatkarību un nacionālo noteikšanu jomās, par kurām ES dalībvalstis vienojās jaunajā ES konstitucionālajā līgumā.
Attiecībā uz Lisabonas stratēģijas īstenošanu Ministru prezidents atzīmēja, ka strikti jānodala mērķi, kas ir sasniedzami ES kopējā un nacionālo valstu līmenī, kā arī jāuzlabo stratēģijas īstenošanas pārraudzība. Latvijā lielāka uzmanība tiks veltīta komercdarbības vides, transporta un vides infrastruktūras uzlabošanai, tiks vairāk investēts cilvēku resursu attīstībā, zināšanās, ražošanas un konkurētspējas palielināšanā.
I.Emsis kopumā atzinīgi novērtēja Eiropas Komisijas priekšlikumu jaunajai ES Finanšu perspektīvai un uzsvēra Latvijas prioritāti – kohēzijas politiku.
Ž.M.Barrozu ieteica pēc iespējas samazināt budžeta deficītu, kas ir svarīgi, ja Latvija grib kļūt par eirozonas dalībnieci. Ministru prezidents informēja par valsts centieniem īstenot stingru fiskālo politiku: salīdzinoši nelielo valsts budžeta deficītu un valsts ārējo parādu.
I.Emsis apliecināja Latvijas interesi un atbalstu ES kaimiņu politikai, īpaši attiecībā uz tās jaunajiem kaimiņiem Austrumeiropā – Ukrainu un Baltkrieviju. Latvija ir gatava aktīvi iesaistīties ES kaimiņu politikas īstenošanā un sekmēt demokrātijas un tirgus ekonomikas izveidi šajās valstīs.
Ž.M.Barrozu atzinīgi novērtēja Latvijas centienus un uzsvēra, ka jaunajā Eiropas Komisijā būs ārējo attiecību komisārs, kura kompetencē būs īstenot aktīvu ES kaimiņu politiku un īpaša uzmanība būs veltīta Austrumeiropai. Nākamais Eiropas Komisijas prezidents pateicās par Latvijas ieguldījumu šajā jomā.
Tikšanās laikā pārrunāta turpmākā ES paplašināšanās, ES un Krievijas attiecības, enerģētikas jautājumi, kā arī ES konstitucionālā līguma ratifikācija ES dalībvalstīs.
Ž.M.Barrozu pateicās par konstruktīvo viedokļu apmaiņu ES svarīgākajos jautājumos un iespēju uzzināt un pārrunāt Latvijas nostāju tajos.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!