• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Anhela Ganiveta institūtā Granadā 2004.gada 21.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2004., Nr. 168 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95373

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties valstsvizītē Spānijā un apmeklējot Granadas universitāti

Vēl šajā numurā

22.10.2004., Nr. 168

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Anhela Ganiveta institūtā Granadā 2004.gada 21.oktobrī:

Ļoti cienījamā direktores kundze!
Ekselences! Dāmas un kungi!
Man ir prieks šīs valstsvizītes Spānijā ietvaros atgriezties neaizmirstami skaistajā un senajā Granadas pilsētā un apmeklēt tās slavenā dēla Anhela Ganiveta vārdā nosaukto institūtu.
Kā labi zināms, liktenis ir lēmis, ka novatoriskā rakstnieka un filozofa, tā sauktās 1898.gada paaudzes priekšteča, rūpīgā spāņu dvēseles pētnieka, kurš pats ticis dēvēts par “Spānijas dvēseli”, Anhela Ganiveta vārds uz visiem laikiem palicis saistīts ar Latviju un Rīgu. Spāņu diplomāts ieradās Latvijā 1898. gada augustā, kad pēc viņa paša ieteikuma tika slēgts konsulāts Helsinkos un tā vietā atvērts konsulāts Rīgā. Līdz savai traģiskajai pašnāvībai Daugavas ūdeņos tā paša gada 29.novembrī Anhels Ganivets turpināja ražīgu radošu darbu – Rīgā viņš pabeidzanovatorisko simbolisma drāmu “Savas dvēseles tēlnieks”, turpināja rakstīt esejas krājumam “Ziemeļu cilvēki” un rakstus savam dialogam ar Migelu de Unamuno “Spānijas nākotne”. Ganiveta traģiskā nāve pārtrauca darbu pie romāna “Nenogurdināmā radītāja Pio Sida darbi”, grāmatas “Svētceļotājs Dons Rustko de Santafē”, darba “Granadas grāmatas”.
Latvijā arī šodien tiek glabāta slavenā granadieša piemiņa. 1993.gadā Rīgā pie mājas Baložu ielā 22, kurā dzīvoja Ganivets, tika atklāta piemiņas plāksne. Tās atklāšanai atbalstu sniedza Granadas studenti un pirmais pēckara Spānijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Antonio Serano de Haro kungs, kurš, tāpat kā Ganivets, ir nācis no Granadas. Savukārt 2005.gadā Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstāžu zālē iecerēta Anhelam Ganivetam veltīta Latvijas un Spānijas nacionālo bibliotēku kopprojekta ietvaros veidota izstāde.
Uzaicinu jūs aplūkot Rīgas fotogrāfiju izstādi, kuru šodien atklājam, – tajā jūs varat gūt nelielu ieskatu par tās pilsētas dzīvi un atmosfēru, kam bija lemts kļūt par Anhela Ganiveta pēdējo dzīvesvietu. Ceru un novēlu, lai spāņu filozofa un rakstnieka piemiņa kļūtu par labu pamatu sadarbības veidošanai ar Granadu, starp Ganiveta institūta audzēkņiem un Rīgas skolēniem.
Pateicoties šai valstsvizītei, man ir tas gods oficiāli atklāt jauno skolas gadu. Novēlu gan audzēkņiem, gan skolotājiem sekmīgu un panākumiem bagātu mācību gadu!

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!