• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vērienīgs sākums. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2004., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95519

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 27.10.2004.

Laidiena Nr. 170, OP 2004/170

Vēl šajā numurā

26.10.2004., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vērienīgs sākums

Ar daudzveidīgu programmu savu darbību zem viena jumta 21.oktobrī sāka Francijas kultūras centrs Rīgā un Francijas vēstniecības Kultūras un sadarbības dienests. To jaunā mājvieta atrodas līdzās kinoteātrim “Rīga” Kārļa Felsko projektētā savrupnamā, kura renovācijas projekta autors ir franču arhitekts Ādams Jedids. Tā kā šis gads ir vēsturisks Latvijai un Eiropai, Francijas Kultūras centram tiek piešķirts vienotās Eiropas idejas autora Robēra Šūmana vārds.

FRANCIJAMK.PNG (89499 bytes)
Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova un Francijas vēstnieks Mišels Fušē preses konferencē Francijas kultūras centrā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Latvijas Kultūras ministrijas un Francijas Mākslas apvienības Kultūras sezonu biroja pārstāvji šai dienā parakstīja pielikumu Vienošanās protokolam par Latvijas un Francijas sadarbību kultūras un mākslas festivāla “Pārsteidzošā Latvija” sarīkošanā Francijā 2005.gadā. Par šo mākslas svētku norisi un Francijas Kultūras centra turpmākajām aktivitātēm žurnālistus preses konferencē informēja Francijas vēstnieks Latvijā Mišels Fušē (Michel Foucher), Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova, Francijas Ārlietu ministrijas Starptautiskās sadarbības un attīstības ģenerāldirekcijas kultūras sadarbības direktora vietnieks Lorāns Burēns de Rozjē (Laurent Burin des Roziers) un Francijas Kultūras centra direktors Liks Levī (Luc Levy).
Festivāls “Pārsteidzošā Latvija” tiek rīkots pēc Francijas un Latvijas prezidentu Žaka Širaka un Vairas Vīķes-Freibergas ierosmes, lai ar šādu liela mēroga kultūras notikumu abas valstis labāk iepazītu viena otru. Festivāls iecerēts 2005.gada rudenī un ziemā un noritēs galvenokārt Parīzē, Strasbūrā, Bordo un Lionā. Tas būs pirmais šāda veida starptautiskais pasākums Latvijas popularizēšanai ārzemēs. Festivāla programmā, kas vēl veidojas, paredzēti ļoti daudzveidīgi kultūras un mākslas notikumi: izstādes, teātra izrādes, koncerti, filmu skates un multimediāli pasākumi.
Francijas Kultūras centrs un Francijas Kultūras apmaiņu aģentūra kopā ar Latvijas Kultūras ministriju un Latvijas Ārlietu ministriju rīko dažādu nozaru ekspertu un Francijas pašvaldību, muzeju, teātru un citu iestāžu pārstāvju vizītes Latvijā. Franču kultūras ekspertus ieinteresējusi Gustava Kluča māksla, Rīgas Jaunais teātris, Pētera Vaska mūzika un Latvijas Nacionālā opera.
Izsakot cerību, ka festivāls veicinās abu valstu sadarbību ekonomikā, kultūrā un tūrismā, Helēna Demakova apsolīja: “Kultūras ministrija ir darījusi, dara un darīs visu, lai festivāls izdotos un lai tas francūžiem, kuru zemei ir tik bagātas kultūras tradīcijas, tiešām būtu pārsteigums.”
Jaunais nams visu dienu bija atvērts apmeklētājiem, un iespēju iepazīties ar skaistajām telpām un Francijas Kultūras centra plašo bibliotēku izmantoja vairāk nekā tūkstoš rīdzinieku.
Šīs bagātās dienas lielais pārsteigums bija ievērojamā franču mākslinieka Žana Dibifē (Jean Dubuffet) grafikas darbu izstādes svinīgā atklāšana Latvijas Mākslas akadēmijas zālē. Izstādi rīko Francijas Kultūras centrs Rīgā, Latvijas Mākslas akadēmija un Dibifē fonds (Parīze).
Žans Dibifē (1901–1985) estampa mākslā darbojies 40 gadus, nemitīgi meklējot aizvien jaunus izteiksmes veidus un tehniskos paņēmienus. 1974.gadā mākslinieks nodibināja Dibifē fondu, lai veidotu savu nozīmīgāko darbu kolekcijas un saglabātu tās publikai pieejamā veidā. Fonda sekretariātam viņš novēlēja visus darbus arī no privātā arhīva, kas glabā visplašāko informāciju par mākslinieka personību un viņa radošo darbību mākslā, literatūrā un mūzikā.
Fonda rīcībā ir vairāk nekā tūkstoš darbu – gleznas, skulptūras, arhitektūras skices, zīmējumi un estampi. Fonda sekretariāts, kas atrodas Parīzē, kļuvis par ievērojamu pētniecības un izstāžu rīkošanas centru. Tas rūpējas par mākslinieka darbu kataloga atjaunināšanu un grāmatu, filmu un kompaktdisku izdošanu, rīko izstādes Francijā un ārzemēs.
Latvijā Žana Dibifē darbi tiek eksponēti pirmoreiz. Izstāde būs atvērta līdz 14.novembrim.

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!