• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Tūrisma informācijas biroju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.10.2004., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95524

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanu iecirkņu robežām pašvaldību vēlēšanām

Vēl šajā numurā

26.10.2004., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Tūrisma informācijas biroju

“Noslēdzot 2004.gada aktīvā tūrisma sezonu, vēlos izdarīt pāris secinājumus un ieskicēt pāris vadmotīvu 2005.gadam. Tūristu skaita pieaugumā 2004.gadā nedrīkst nenovērtēt ES kontekstu. Protams, interese par jauno apceļojamo teritoriju Latviju ES saglabāsies. Tanī pašā laikā tūrisma nozares speciālistiem ātro gaitu uzsākušajam tūrisma vilcienam konsekventi jāpieber ogles – vajadzīgā apjomā un secībā. Par pieberamām oglēm uzskatu konsekventas ārējā mārketinga aktivitātes: tūrisma biroju atvēršanu ārvalstīs, bukletus, izstādes, ārvalstu mediju vizītes, audio un video mārketinga aktivitātes.”
Šādu aicinājumu ekonomikas ministrs Juris Lujāns izteica Tūrisma attīstības valsts aģentūras (TAVA) vadībai, vakar, 25.oktobrī, atklājot Latvijas Tūrisma informācijas biroju.
Ministrs savā uzrunā uzsvēra informācijas centra izveides pragmatisko un simbolisko nozīmi, norādot, ka līdz ar biroja atklāšanu uzlabosies tūrisma informatīvo pakalpojumu kvalitāte un nodrošinājums. “Vienas biroja telpas ietvaros ceļotājs varēs saņemt nepieciešamo informāciju un praktiskus padomus iespējami interesantākam Latvijas apceļojumam. Runājot par simbolisko nozīmi, ļoti ceru, ka biroju apmeklēs arī pašmāju tūristi un mēs paši kļūsim par aktīviem savas zemes apceļotājiem.”
J.Lujāns sveica klātesošos sakarā ar veiksmīgāko tūrisma sezonu. Visa pagājušā gada kopējais tūristu skaits (2,5 miljoni) šogad ir sasniegts jau rudenī. Pēc pēdējiem CSP datiem, tūristu skaits šobrīd salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu pieaudzis par 23%. EM septembrī izteiktā prognoze par trim miljoniem tūristu 2004.gadā ir bijusi precīza. CSP prognozē, ka tūristu skaits 2004.gadā pat pārsniegs triju miljonu robežu.
Ekonomikas ministrija šā gada augustā izteica prognozi, ka jau 2004.gada rudenī tiks sasniegts pagājušā gada tūristu kopapjoms (2,5 miljoni) un kopumā sagaidāms, ka Latviju 2004.gadā apmeklēs 3 miljoni tūristu.
Pēc pēdējiem CSP datiem, tūristu skaits šobrīd, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo laika periodu, pieaudzis par 23%.
2003.gadā, salīdzinot ar 2002.gadu, ārvalstu tūristu skaita pieaugums bija ap 10% (2002.gada pieaugums – 11,5%, 2001.gadā – 6,5%).
Ekonomikas ministrija, izstrādājot tūristu skaita pieauguma prognozi 2004.gadam, par pamatu ņēma Centrālās statistikas pārvaldes datus par tūristu skaita pieaugumu šā gada 1.pusē (t.i., 1,2 miljoni ārvalstu ceļotāju, kas ir par 13% vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā) un potenciālo kāpumu 2004.gada 3. un 4.ceturksnī attiecībā pret 2003.gadu, ņemot vērā sezonalitātes koeficientu. Ieceļojušo tūristu gada kopējā apsekojumā tieši jūlijs, augusts un septembris uzrāda būtiskāko pieaugumu. Prognozējot Latvijā 2004.gadā iebraukušo tūristu skaitu, jāņem vērā fakts, ka rudenī lidojumus uz Latviju sāks Īrijas ekonomisko jeb zemo cenu aviokompānija “Ryanair”.
Ekonomikas ministrija 2004.gadu tūrisma nozares attīstībā uzskata par lūzuma gadu pozitīvā nozīmē. Ir panākts būtisks tūrisma nozares budžeta palielinājums (400 000 tūkstoši latu 2003.gadā, 1 049 000 latu 2004.gadā), ministrijas speciālisti izstrādājuši un valdība atbalstījusi Tūrisma attīstības politikas pamatnostādnes, EM un TAVA veikusi virkni mārketinga pasākumu, kā arī veiktas daudzas citas aktivitātes, lai veicinātu Latvijā iebraukušo tūristu skaita palielināšanos.
Saglabājot ārvalstu ceļotāju skaita ikgadējo pieaugumu 10–15% gadā, EM ietur Tūrisma attīstības politikas pamatnostādnēs definēto nozares attīstības kursu: panākt tūrisma sektorā strādājošo skaita pieaugumu vidēji par 500 cilvēkiem gadā, tūrisma pakalpojuma eksporta pieaugumu vidēji par 10 – 15% gadā, kā arī ieņēmumu no ārvalstu ceļotājiem pieaugumu vidēji par 15% gadā, lai konsekventi tuvotos EM mērķim: tuvākajos četros gados ieceļojušo tūristu skaits 8–10 miljoni un nozares ieguldījums IKP 5–7%.
Šā gada 6.septembrī pie Grenctāles robežpunkta tika sagaidīts divmiljonais ārvalstu tūrists, kurš šogad apmeklējis Latviju. Tas izrādījās viens no četrdesmit amerikāņiem, kuri uz trim dienām ar autobusu ieradās Latvijā visu Baltijas valstu apmeklējuma ietvaros. Konkrētais divmiljonais tūrists tika noteikts, rīkojot speciālu viktorīnu, kurā visiem četrdesmit Latvijas viesiem tika uzdoti visdažādākie jautājumi. No pareizo atbilžu autoriem tika izlozēts viens – divmiljonais tūrists.
Divmiljonā tūrista godu ieguva Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošā Beverlijas Eitkenas kundze no Mičiganas.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!