• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kas Latviju interesē Eiropas Savienībā?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kas Latviju interesē Eiropas Savienībā?

Iestāšanās sarunās Eiropas Savienībā (ES) esam vienojušies par noteikumiem, pēc kādiem Latvija darbojas ES. Līdz šim politiķi lēmumus pieņēmuši, balstoties uz savu redzējumu par to, kas svarīgs Latvijai. Savukārt sabiedrībai jāpaļaujas uz politiķa godaprātu, ka viņš tiešām centies aizstāvēt nacionālās, nevis savas personīgās intereses.

Par Latvijas stratēģisko interešu trūkumu ES kontekstā runāts vairākkārt. Pērnā gada nogalē izveidotais Eiropas lietu birojs, kas darbojas pie Valsts kancelejas, sācis grūtu, bet vajadzīgu darbu – Latvijas ilgtermiņa prioritāšu ES formulēšanu. Paredzams, ka nākotnē varētu tapt arī dokuments, kurā šīs intereses būtu apkopotas vienuviet.
Bet pagaidām dokumenta izstrāde ir vēl pašā sākumposmā. Nav pat tapis melnraksts. Pašlaik notiek tikai diskusijas par dokumentā ietveramajiem principiem. Diskusijās tiek aicināti piedalīties visi interesenti.

Kādas ir pamatvērtības?

Saskaņā ar sabiedriskajā apspriešanā izskanējušo informāciju, Latvijas dalība ES ir balstīta uz valsts pamatvērtībām – suverenitāti, brīvību un demokrātiju. Latvijai ES jābūt brīvai, drošai un demokrātiskai, kas sadarbībā ar citām Eiropas valstīm uz līdzvērtīgiem pamatiem nodrošina saviem iedzīvotājiem garīgo un ekonomisko labklājību.
Diskusijā vairākkārt izskanēja viedoklis, ka Latvijai jāiestājas par visu valstu vienlīdzību un uz likumu balstītu sadarbību. Latvijas interesēs būtu arī panākt subsidiaritātes principa ievērošanu, proti, lēmuma pieņemšanu iespējami tuvāk iedzīvotājiem un neuzticēt lemšanu pārnacionālā līmenī, ja to iespējams atrisināt valstiskā līmenī.
Domājot par Latvijas interesēm ES, svarīgi apzināties, kādu Savienību Latvija grib redzēt. Būtiskākais, Eiropas lietu biroja skatījumā, ir, lai Eiropas Savienība būtu stipra un vienota valstu savienība.
Latvijai nebūtu izdevīga divu ātrumu Eiropas izveidošanās. Mazas valstis interesē arī spēcīgas ES institūcijas, jo pretējā gadījumā dažas lielas valstis var noteikt ES tālāko attīstību. Latvijai svarīga arī daudzveidības respektēšana, kā arī tiesiska un demokrātiska attīstība un liberāla ekonomiskā attīstība.

Kādas ir prioritātes?

Eiropas lietu birojs, diskutējot ar dažādiem sociālajiem partneriem, kā būtiskākās izvirzījis trīs Latvijas prioritātes darbībai Eiropas Savienībā – valstiskumu, labklājību un ilgtspējību.
Valstiskuma jomā svarīgākie ir suverenitātes, identitātes un drošības jautājumi. Šeit gan jāpiebilst, ka vairāki diskusijas dalībnieki norādījuši uz suverenitātes jēdziena maiņu mūsdienās. Mūsdienīga, demokrātiska un ekonomiski attīstīta valsts ir atkarīga no saviem partneriem – citām valstīm, ar kurām to saista, piemēram, ekonomiskie sakari.
Lai nodrošinātu pēc iespējas augstāku valsts iedzīvotāju labklājības līmeni, ekonomiskā izaugsme balstāma uz zināšanām. Savukārt galvenais ekonomikas dzinējspēks ir cilvēks, tāpēc jārūpējas arī par sociālo drošību.
Tik bieži lietotais vārds “ilgtspējība” stratēģisko interešu kontekstā nozīmē dabiskās ekonomiskās izaugsmes iespējamo negatīvo seku izlīdzināšanu. Šajā jomā galvenās prioritātes ir atšķirību mazināšana gan starp Latvijas reģioniem, gan starp dažādu iedzīvotāju grupām. Vienlīdzīgas attīstības veicināšanai kā viens no būtiskākajiem “ieročiem” minēti struktūrfondi, bet vienlaikus Eiropas lietu biroja darbinieki pārliecinoši skaidro, ka struktūrfondi nav mūsu mērķis – tā ir tikai lieliska iespēja sekmēt valsts attīstību.

Kā darboties?

Nenoliedzami, svarīgi ir definēt, kādas ir Latvijas prioritātes, bet ne mazāk svarīgi – prast savas intereses aizstāvēt. Šajā jomā Latvijai vēl daudz darāmā. Eiropas lietu biroja vadītājas vietniece Laila Medina skaidro – katrai valstij jāatrod sava niša, kurā darboties. Tāpat jāatceras, ka “nepārtraukta izteikšanās par izskatāmiem jautājumiem nav uzskatāma par labo toni”. L.Medina piebilst, ka šāda stratēģija dažkārt prasa arī upurus, proti, jāatceras, ka ne vienmēr izdodas panākt savu. Līdz ar to mazāk svarīgos jautājumos ir jāpiekāpjas, lai panāktu savu interešu respektēšanu un viedokļa uzklausīšanu nozīmīgākos jautājumos. “Nevajadzētu radīt priekšstatu par Latviju kā kašķīgu valsti, kas iebilst tikai principa pēc. Mums jārada priekšstats, ka esam uzticams partneris un spējam pamatoti argumentēt. Nepārprotams priekšnoteikums ir arī savlaicīgums – par savu interešu iestrādāšanu ES normatīvajos aktos jārūpējas jau no to izstrādes sākuma. Un jāatceras, ka visur mēs nevaram būt klāt, tāpēc jānosedz tieši svarīgākās jomas.”

Darbs turpinās

Kā jau minēts, darbs Latvijas nacionālo interešu formulēšanā sācies pavisam nesen. Cerams, ka diskusiju rezultātā taps dokuments, kurā apkopotais palīdzēs saprast, vai izskatāmais jautājums Latvijai ir svarīgs vai nav. Tomēr viens ir skaidrs – dokumentā tiks apkopotas vispārīgās Latvijas vērtības, kā arī vispārīgi darbības principi. Tikai dokuments negarantēs sekmīgu interešu pārstāvniecību un koordinētu darbību. Svarīgākais un grūtākais būs jāveic Latvijas politiķiem, ierēdņiem un interešu grupām.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!