• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu zvejot mencas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95553

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Pasaules bankas turpmāko sadarbību

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu zvejot mencas Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē

Ņemot vērā piekrastes zvejnieku pausto neapmierinātību ar Valsts zivsaimniecības pārvaldes rīkojumu aizliegt mencu zveju Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē, Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma uzsver, ka šis lēmums bijis pamatots. Turklāt jau 2004.gada sākumā bija zināms, ka limits mencu zvejai piekrastē būs. “To, ka mencu zvejai tiks uzlikts liegums, ja tiks pārsniegti nozvejas limiti, jau šā gada sākumā zināja katrs, kas saistīts ar zveju, līdz ar to nav pamata pārmetumiem par šāda lēmuma pēkšņumu. Dati par iepriekšējā mēnesī nozvejoto zivju daudzumu tiek saņemti kārtējā mēneša vidū. Tādēļ arī lēmums par mencu zvejas pārtraukšanu stājas spēkā no 25.oktobra, jo oktobra vidū tika saņemti dati par zvejas rezultātiem septembrī un tie rādīja, ka mencu zvejas limiti piekrastē ir ievērojami pārsniegti. Nav noslēpums, ka mencu krājumi Baltijas jūrā ir samazinājušies, tāpēc šīs zivju sugas pārekspluatācija var novest pie kritiskas mencu daudzuma samazināšanās gan Baltijas jūrā kopumā, gan Latvijas piekrastē. Līdz ar to šobrīd ir jāgādā par mencu resursu saglabāšanu un atjaunošanu, stingri ievērojot noteiktos limitus. Šajā situācijā pašu zvejnieku interesēs ir mencu krājumu saglabāšana, lai šīs zivis varētu zvejot nākotnē. Tieši tāpēc arī no šodienas mencu zveja Latvijas piekrastē ir aizliegta,” paskaidro L.Straujuma. “Ministrijas uzdevums ir sabalansēt ne tikai konkrētās zvejnieku grupas, bet arī dabas resursu atjaunošanas intereses. To arī darām, nosakot konkrētus limitus un ierobežojumus zvejai ne vien piekrastes joslā, bet arī citur Baltijas jūrā, ievērojot starptautiskās vienošanās.” Arī Latvijas akceptētās starptautiskās vienošanās un ES prasības paredz, ka ir jāaptur zveja limitu izmantošanas gadījumā. Pretējā gadījumā nopietnas sankcijas tiks vērstas pret Latviju, proti, samazinātas nacionālās kvotas visai nozarei.

Valsts sekretāre norāda, ka pašreizējais aizliegums zvejot mencas piekrastē attiecas tikai uz šā gada diviem mēnešiem. L.Straujuma atgādina, ka šā gada mencu nozvejas limits – 30 tonnas – tika izcīnīts smagās savstarpējās sarunās ar visām ieinteresētajām pusēm. Piemēram, Latvijas Zivsaimnieku asociācija uzskata, ka, samazinoties mencu resursiem, nav pieļaujams, ka kādos ūdeņos tiek palielinātas zvejas iespējas. Tomēr kompromiss starp zvejniekiem tika panākts ar nosacījumu, ka zveja tiks apturēta limita pilnīgas izmantošanas gadījumā. Tā arī noticis. “Tomēr arī šajā situācijā zveja nav aizliegta, jo var turpināt zvejot citas atļautās zivju sugas, piekrastes zvejniekiem saglabātas iespējas piecu procentu mencu piezvejai citu zivju sugu zvejā. Tāpat, neraugoties uz Eiropas Savienības vēlmi mencu zveju Baltijas jūrā aizliegt pavisam, jau tuvākajā laikā spriedīsim par mencu zvejas iespējām 2005.gadā. Jau rīt notiks sēde, kurā, pie diskusiju galda esot visām ieinteresētajām pusēm, diskutēsim par mencu zvejas nākotni Baltijas jūrā,” uzsver L.Straujuma. L.Straujuma arī norāda, ka Valsts Zivsaimniecības pārvaldes rīkojums par mencu nozvejas piekrastē liegumu netiks atcelts. Ņemot vērā apstākli, ka Eiropas Savienība joprojām pieprasa no 2005.sgada aizliegt mencu zveju, kam nepiekrīt zemkopības ministrija, L.Straujuma aicina visas ieinteresētās puses uz dialogu, lai laikus sagatavotu vienotu Latvijas nostāju ES jautājumā par nākamā gada mencu zvejas limitiem Baltijas jūrā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!