• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas un Pasaules bankas turpmāko sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.10.2004., Nr. 170 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95581

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Medību saimniecības attīstības fonda līdzekļu racionālu sadali

Vēl šajā numurā

27.10.2004., Nr. 170

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas un Pasaules bankas turpmāko sadarbību

Otrdien, 26. oktobrī, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš tikās ar Pasaules bankas (PB) Centrālās Eiropas un Baltijas valstu direktoru Rodžeru Grovu, lai apspriestu Latvijas skatījumu uz PB analītiskā darba programmu jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, izmaiņas PB finansēšanas nosacījumos un iespējamo turpmāko sadarbību veselības aprūpes sistēmas reformas realizēšanā.
R.Grovs atzinīgi novērtēja Latvijas izvirzītās sadarbības prioritātes, īpaši uzsverot PB gatavību sniegt tehnisko atbalstu tādās jomās kā reģionālās politikas veidošana un īstenošana, veselības aprūpes sistēmas reformēšana un civildienesta reforma jaunajās ES dalībvalstīs.
Kā tikšanās laikā norādīja PB pārstāvis, Latvija nav vienīgā jaunā ES dalībvalsts, kura saskaras ar problēmām reģionālajā politikā un veselības aprūpē, līdzīgas nebūšanas ir arī citās valstīs. R.Grovs uzsvēra, ka PB ir gatava dalīties pieredzē jaunu projektu plānošanā un sastādīšanā, lai Latvija iespējami izdevīgāk spētu izmantot pieejamos ES fondu līdzekļus.
Attiecībā uz reģionālo politiku finanšu ministrs pauda nepieciešamību pēc PB palīdzības, īpaši jautājumā, kas skar pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jomu. Lai spētu identificēt tajā esošos trūkumus un varētu izvirzīt priekšlikumus to novēršanai, pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jomā ir nepieciešams objektīvs skatījums no malas. Pašreizējā finanšu izlīdzināšanas sistēma vairs neatbilst sākotnēji uzstādītajiem mērķiem, un tajā būtu nepieciešamas zināmas modifikācijas, kas atbilstu šodienas situācijai.
Šajā jautājumā Pasaules banka ir gatava Latvijai palīdzēt un novirzīt savus ekspertus šīs analīzes veikšanai. Tai pašā laikā R.Grovs norādīja, ka Latvijai būtu lietderīgi iepazīties arī ar Polijas un Slovākijas pieredzi šajā jomā, jo šajās valstīs līdzīgas reformas tiek īstenotas.
Abas puses atzina, ka galvenais priekšnosacījums veselības aprūpes problēmu risināšanā ir sistēmas stabilizācija. Starp iesaistītām institūcijām ir jāpanāk vienprātība par veicamiem pasākumiem, lai sekmētu sniegto pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošanos.
PB pārstāvis norādīja, ka nenoliedzami jāturpina iesāktais darbs veselības aprūpes jomā. PB ir gatava turpināt sadarbību un, redzot veiksmīgu reformas īstenošanu un māsterplāna ieviešanu, ir gatava izskatīt iespēju par papildu tehniskās palīdzības finansējuma piešķiršanu. Šajā gadījumā ir būtiski nodrošināt reformas gaitā iegūto rezultātu ilgtspēju.
Finanšu ministrs O.Spurdziņš piekrita, ka šāds risinājums veicinātu ieilgušās problēmas atrisināšanu, tai pašā laikā atgādināja, ka māsterplāna izstrādē tika izmantoti jau novecojuši dati, jo situācija kopš tā izstrādes ir manāmi mainījusies, taču to noteikti būtu lietderīgi izmantot kā bāzi turpmākajā reformas izstrādē.
Kā tikšanās laikā pauda O.Spurdziņš, arī Finanšu ministrija no savas puses nepieciešamības gadījumā ir gatava piedāvāt PB savu speciālistu pieredzi. Tā līdz šim ir lieti noderējusi Afganistānā, Mongolijā, Kazahstānā un Ukrainā, par ko nesenās oficiālās vizītes laikā Kazahstānā finanšu ministrs Oskars Spurdziņš varēja pārliecināties arī klātienē.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!