• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atliek balsojumu par Barrozu komandu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.10.2004., Nr. 171 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzņēmumu reģistrs: termiņš netiks pagarināts!

Vēl šajā numurā

28.10.2004., Nr. 171

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atliek balsojumu par Barrozu komandu

BAROZO1.PNG (96666 bytes)
Nākamās Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Durau-Barrozu
Foto: EPA/A.F.I.

Vakar Eiropas Parlamentā (EP) notika bezprecedenta gadījums – nenotika balsojums par jau apstiprinātā nākamās Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Durau-Barrozu izveidoto komandu. Ž.M.Durau-Barrozu stundu pirms paredzētā balsojuma paziņoja, ka atsauc savu piedāvāto EK sastāvu. Šādu soli viņš spēra, jo nebija pārliecināts, ka EP deputātu balsojums būs pozitīvs.

Mainīs tikai nepieciešamo

“Esmu nonācis pie slēdziena, ka gadījumā, ja balsojums notiktu šodien, iznākums nebūtu pozitīvs nedz ES institūcijām, nedz Eiropas projektam. Šajos apstākļos esmu nolēmis šodien nenodot jauno Eiropas Komisiju jūsu apstiprināšanai. Šīs pēdējās dienas ir parādījušas, ka Eiropas Savienība ir spēcīgs politisks veidojums un ka šim parlamentam, kas ievēlēts ar visu mūsu dalībvalstu tautu balsīm, ir būtiska loma Eiropas pārvaldīšanā,” teica Ž. M. Durau-Barrozu.
Latvijas izvirzītā pārstāve Ingrīda Ūdre, kurai pagaidām iedalīts nodokļu un muitas komisāres portfelis, atzina, ka Ž. M. Durau-Barrozu lēmums lūgt atcelt balsojumu par jauno komisiju ir pārdomāts un izsvērts. Viņa atzinusi, ka EK darbā Eiroparlamenta atbalsts ir ļoti svarīgs.
Barrozu arī solījies pirms “tuvāko nedēļu laikā” iesniegt jaunu priekšlikumu, konsultēties ar Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderiem, kā arī eiroparlamentāriešiem. Kaut gan Ž. M. Durau-Barrozu nav izpaudis, vai esošajiem komisāra kandidātiem tiks iedalītas citas jomas vai arī tiks mainīti paši kandidāti. Preses konferencē viņš norādīja: “Es gatavojos mainīt to, kas ir nepieciešams un pietiekams.” Tādējādi var saprast, ka Ž.M. Durau-Barrozu mainīs tikai “šaubīgos kandidātus”.

Grib, lai pārskata visu EK sastāvu

EP lielākās politiskās grupas – Tautas partijas – vadītājs Hanss Gerts Peterings atzinis, ka svarīgi ir nevis izolēt vispretrunīgāko jaunās EK pārstāvi – Itālijas izvirzīto Roko Butiljoni, bet arī vēlreiz izvērtēt visu komisiju kopumā. Runājot par iespējamajām pārmaiņām, H.G.Peterings minēja arī enerģētikas komisāru Lāslo Kovāču no Ungārijas, Ingrīdu Ūdri un konkurences komisāri Nēlī Krusu no Nīderlandes.

Prodi turpinās darbu

Tā kā ES likumdošanas aktos noteikts, ka EP jaunais komisijas sastāvs ir jāapstiprina līdz 31. oktobrim, bet tas nav izdarīts, darbu turpinās Romāno Prodi vadītā Komisija. EP prezidents Josē Borels atzinis, ka ES šīs krīzes laikā nonākusi tiesiskā izpratnē “neskartā teritorijā”. Visticamāk, ka R. Prodi pilnvaras tiks pagarinātas. EP sociālistu līderis Mārtins Šulcs esošo situāciju raksturojis kā Parlamenta uzvaru – EP rokās ir nozīmīgas ietekmes sviras, jo līdz šim EP balsojums par komisiju tika uzskatīts tikai par formalitāti. Šajā reizē pierādījies, ka vienīgā ES pilsoņu tieši vēlētā institūcija spēj nozīmīgi ietekmēt Savienībā notiekošos procesus.

Ilze Sedliņa, “LV”

ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!