• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par 2005.gada ES dalībvalstu budžetu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2004., Nr. 172 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95758

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Baltkrievijas parlamenta vēlēšanām un referendumu

Vēl šajā numurā

29.10.2004., Nr. 172

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par 2005.gada ES dalībvalstu budžetu

Procedūra: budžeta procedūra
Balsojums: 2004.gada 28.oktobris

2005.gada budžetā deputāti prasa palielināt struktūrfondu līdzekļus un nodrošināt finansējumu darbinieku posteņiem no jaunajām dalībvalstīm.
Ceturtdien, 28. oktobrī, Eiropas Parlaments ar lielu balsu vairākumu pirmajā lasījumā apstiprināja Salvadora Garrigas Polledo un Annes Elizabetes Jensenas ziņojumus par 2005. gada Eiropas Savienības vispārējā un kopējā budžeta projektiem. Atbilstoši balsojumam 2005.gada ES budžeta saistības sastāda 117 195 256 630 eiro un maksājumi 111 263 911 793 eiras, kas nepārsniedz finanšu perspektīvu grieztus.
Salvadora Garrigas Polledo ziņojuma robežās deputāti palielināja maksājumus asignējumiem, kurus Padome bija samazinājusi tās sagatavotajos budžeta priekšlikumos jūlijā (kad tā ieteica par 4 miljoniem samazināt Komisijas iesniegtā priekšlikuma budžetu). Būtiska izmaiņa ir ieteikums palielināt strukturālo fondu līdzekļus, jo tie veiksmīgi izmantoti arī iepriekš.
Saskaņā ar rezolūciju šis līdzekļu palielinājums skaidrojams ar nepieciešamību ES “nodrošināt nepieciešamos budžeta līdzekļus, lai tā varētu sasniegt noteiktos mērķus”, paātrināt Lisabonas stratēģijas ieviešanu, tādējādi arī sekmējot ilgtspējīgu attīstību un nodarbinātību, sadarbību imigrācijas politikas īstenošanai, kohēzijas un ārlietu politikas stiprināšanu, kā arī Eiropas pilsoņu informēšanas darbu. Eiropas Parlaments uzskata, ka, ņemot vērā zemo iedzīvotāju līdzdalības līmeni EP vēlēšanās šā gada jūnijā, ir vairāk nekā nepieciešams attīstīt labāku un izsmeļošāku informācijas kampaņu par Eiropas Konstitucionālo līgumu.
Bez tam arī EP vēlas koriģēt Padomes priekšlikumus ārlietu politikas jomā. Irākas atjaunošanai (2003. gadā notikušajā donoru konferencē ES apsolīja atvēlēt 1 biljonu eiru 5 gados) finansējums būs jāmeklē, vienojoties ar Padomi, jo šai pozīcijai nav pietiekami lielas rezerves.
Vēl viens EP un Padomes strīda jautājums ir par to, ka ir noteikta pozīcija iekšlietu politikā, kas paredz finansējumu decentralizētajām ES aģentūrām. Kad 1999. gadā tika noteikti izmaksu pozīciju griesti, grūti bija paredzēt straujo ES aģentūru skaita pieaugumu (23 pašlaik salīdzinājumā ar 7, kas tika plānotas pirms 6 gadiem), tas saistīts arī ar darbinieku skaitu (2695 darbinieku vietas, ieskaitot 418 jaunas darbinieku vietas, kas plānotas 2005.gadam). Finansējums, kas nepieciešams šiem mērķiem, ir milzīgs salīdzinājumā ar citām pozīcijām. Lai arī Eiropas Parlaments vēlas, lai ES aģentūras varētu pilnvērtīgi strādāt, tomēr aģentūru finansējums ir jāsaskaņo ar Padomi, lai pēc iespējas labāk realizētu ES prioritātes.
Kopumā Eiropas Parlaments atbalsta ES institūciju prasību pēc papildu līdzekļiem, lai nodrošinātu posteņus darbiniekiem no jaunajām dalībvalstīm, tā, piemēram, deputāti atbalstīja finansējumu 700 jaunām darba vietām Eiropas Komisijā. Tomēr ziņotāja Anne Elizabete Jensena, kas sagatavoja ES kopējā budžeta projektu, atzīmēja, ka jebkura jauna posteņa radīšana ir jāpamato, atbalstot administratīvo struktūru reformu un institūciju darbības koordinēšanu, lai ietaupītu līdzekļus. Konkrēti runājot, administratīvo izdevumu sadaļā EP budžeta komiteja piedāvā atjaunot 10 no 15 Padomes “nogrieztajiem” miljoniem eiru.
Minētie jautājumi tiks apspriesti ES Ministru padomē 25.novembrī, bet otrajā lasījumā Parlamentā – 2004.gada decembrī.

Eiropas Parlamenta Masu saziņas līdzekļu direktorāta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!