• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pastāvēs, kas pārmainīsies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.11.2004., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95834

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saules aptumsums vai politiskas likumsakarības?

Vēl šajā numurā

02.11.2004., Nr. 173

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pastāvēs, kas pārmainīsies

Pārskats par Latvijas armijas atjaunošanu

Piektdien, 29.oktobrī, Latvijas Kara muzejā atklāja vērienīgu izstādi – “No pirmā bataljona līdz NATO”, kas ļauj izvērtēt Latvijas laikam gan visnozīmīgāko ieguvumu kopš suverenitātes atgūšanas – pirmo reizi mūsu valstiskuma vēsturē visaptverošu drošības garantiju, ko Latvijai sniedz NATO statūtu 5.paragrāfs.

NATO2.PNG (97879 bytes) NATO.PNG (111165 bytes)

Nacionālo bruņoto spēku komandieris kontradmirālis Gaidis Andrejs Zeibots un bij. aizsardzības ministrs akadēmiķis Tālavs Jundzis

Izstādes “No pirmā bataljona līdz NATO” atklāšanā

Izstādē redzamie fotomateriāli, dokumenti, uniformas, zīmotnes un apbalvojumi vēsta par nozīmīgākajiem Latvijas Nacionālo bruņoto spēku veidošanas posmiem no 1991.gada janvārī pie Ministru Padomes izveidotā Sabiedriskās drošības departamenta un pirmā Policijas bataljona līdz Latvijas – NATO dalībvalsts – karavīru līdzdalībai starptautiskās koalīcijas spēkos dzīves normalizēšanai Irākā.
Piedaloties izstādes atklāšanas ceremonijā, Latvijas pirmais aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis, tagad Juridiskās koledžas direktors, atcerējās, ka deviņdesmito gadu sākumā politiķu runās un preses publikācijās visai izplatīts bijis viedoklis, ka Latvijai nemaz nevajag savus bruņotos spēkus. “To rakstīja it kā gudri cilvēki,” teica T. Jundzis. “Taču laiks ir pierādījis, cik šāds viedoklis ir aplams. Bez nelielas, modernas, mobilas armijas Latvija nevarētu iestāties NATO, bet vienīgi dalība Ziemeļatlantijas savienībā Latvijas valstiskumam beidzot garantējusi patiesu drošību.”
Bijušais aizsardzības ministrs arī uzsvēra, ka Latvijas Nacionālie bruņotie spēki turpina attīstīties un ka nākamā izstāde varbūt sauksies “No NATO uz globālo terorisma apkarošanas sistēmu”.
Tēzei par Nacionālo bruņoto spēku un līdz ar to arī Kara muzeja izstādes pastāvīgo attīstību pievienojās arī Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, uzsverot, ka tieši izstādes atklāšanas dienā “Latvijas Vēstnesī” publicēts Ordeņu kapitula lēmums par pirmajām militārpersonām, kas apbalvotas ar atjaunoto Viestura ordeni.

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!