• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jauns Eiropas Savienības komisāra amata kandidāts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2004., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad neitralitāte neglāba

Vēl šajā numurā

03.11.2004., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jauns Eiropas Savienības komisāra amata kandidāts

PIEBALGS.PNG (112570 bytes)
Andris Piebalgs
Foto: Boriss Koļesņikovs, A.F.I.

Vakar valdība vienojās, ka Latvija Eiropas Savienības (ES) komisāra amatam izvirzīs diplomātu ar gandrīz desmit gadu stāžu – bijušo vēstnieku ES Andri Piebalgu.
Ministri uzskata, ka A.Piebalgs labi pārzina Eiropas lietas un spēs atbildēt uz Eiropas Parlamenta deputātu jautājumiem, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Indulis Emsis. A.Piebalgs esot palīdzējis gatavot atbildes uz deputātu jautājumiem arī sākotnēji Latvijas izvirzītajai kandidātei – Saeimas priekšsēdētājai Ingrīdai Ūdrei.
Andris Piebalgs piekritis ieņemt ES komisāra amatu. Arī nākamais Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Durau–Barrozu viņu atzinis par labāko no iespējamajiem kandidātiem, informēja Indulis Emsis.
A.Piebalgs varētu ieņemt nodokļu un muitas lietu komisāra amatu, kas iepriekš bija paredzēts Eiropas Parlamenta deputātu kritizētajai I.Ūdrei, tomēr netiek noliegta iespēja, ka viņš varētu saņemt arī kādu “labāku portfeli”.
Kā zināms, no Ž.M. Durau-Barrozu tika saņemta vēstule ar oficiālu aicinājumu izvirzīt jaunu komisāra amata kandidātu I.Ūdres vietā.
47 gadus vecais A.Piebalgs augstāko izglītību ieguvis Latvijas Valsts universitātes Fizikas un matemātikas fakultātē.
No 1980. līdz 1988.gada viņš strādāja dzimtās pilsētas Valmieras 1.vidusskolā, bija šīs mācību iestādes direktors. No 1984. līdz 1986.gadam bijis arī deputāts Valmieras rajona pašvaldībā.
No 1988. līdz 1990.gadam A.Piebalgs bija Tautas izglītības ministrijas vecākais speciālists, bet no 1990. līdz 1993.gadam ieņēma tautas izglītības ministra amatu Ivara Godmaņa vadītajā Ministru padomē.
A.Piebalgs ir viens no partijas “Latvijas ceļš” (LC) dibinātājiem. No LC saraksta viņš tika ievēlēts 5.Saeimā, kur vadīja Budžeta un finanšu komisiju.
No 1994. līdz 1995.gadam viņš ieņēma finanšu ministra un Ministru prezidenta biedra amatus.
No finanšu ministra amata A.Piebalgs atkāpās 1995.gada maijā.
Tā paša gada jūnijā viņš stažējās Ārlietu ministrijā (ĀM) un augustā kļuva par Latvijas vēstnieku Igaunijā. Kopš 1998.gada A.Piebalgs bija Latvijas vēstnieks ES, 1999.gada oktobrī tika iecelts par Latvijas iestāšanās ES sarunu vadītāja vietnieku.
Latvijā A. Piebalgs atgriezās 2003.gada augustā, kad tika iecelts par ĀM valsts sekretāra vietnieku ES jautājumos, bet 2004.gada maijā atkal devās uz Briseli, kur vada Eiropas komisāres Sandras Kalnietes biroju.
A.Piebalgs ir precējies, trīs bērnu tēvs.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!