• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas lauksaimnieku iespējām pieteikties uz ministrijas īstenotajām atbalsta programmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.11.2004., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/ta/id/95916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par paredzēto piedalīšanos Eiropadomes sēdē Briselē

Vēl šajā numurā

03.11.2004., Nr. 174

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas lauksaimnieku iespējām pieteikties uz ministrijas īstenotajām atbalsta programmām

Zemkopības ministrija lauksaimniecības un lauku attīstības veicināšanai (ZM) izstrādājusi un turpina īstenot vairākas atbalsta programmas lauksaimniekiem un lauku uzņēmējiem. Lielu zemnieku atsaucību guvusi Lauksaimniecībā izmantojamās zemes kreditēšanas programma, kā arī Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programma. Abas šīs programmas joprojām veiksmīgi turpina darboties, tālab lauksaimnieki vēl arvien aicināti pieteikties uz šīm atbalsta programmām. Savukārt Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstības programmā (NUAP) projektus iesniedza tik aktīvi, ka jau šā gada maijā tika pārtraukta jaunu projektu apstiprināšana. Tomēr Zemkopības ministrija meklē iespējas un risinājumus šīs lauku attīstībai ļoti nepieciešamās programmas darbības atjaunošanai.
2002.gada sākumā tika akceptēta Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programma. Tā deva lauksaimniekiem iespēju saņemt aizdevumus lauksaimnieciskās ražošanas ēku būvniecībai, rekonstrukcijai un tehnoloģiskajam nodrošinājumam. Programmas īstenošanas gaitā tika veikti vairāki grozījumi, lai paplašinātu aizdevumu pretendentu loku, padarītu programmas īstenošanu efektīvāku, veicinātu finanšu pieejamību pretendentiem un samazinātu procentu likmi.
Šajā programmā aizdevumi joprojām tiek piešķirti lauksaimniecības produktu ražotājiem (fiziskām un juridiskām personām) un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kuras sniedz pakalpojumus lauksaimniecības produktu ražotājiem, bet pašas nenodarbojas ar lauksaimniecības produktu ražošanu. Uz atbalstu var pretendēt arī ar bioloģiskās lauksaimniecības produktu apriti saistīti uzņēmumi. Lai saņemtu aizdevumu, vismaz 60% no aizņēmēja kopējiem ieņēmumiem jāveido lauksaimniecības produktu ražošanai. Šis nosacījums neattiecas uz lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām un ar bioloģiskās lauksaimniecības produkcijas apriti saistītiem uzņēmumiem.
Programmas īstenošanas laikā no 2002.gada 1.aprīļa līdz 2004.gada 30.septembrim izsniegti 248 aizdevumi par aptuveni 8,2 miljoniem latu. Vislielākā interese bijusi par piensaimniecības attīstības projektiem – fermu būvniecību, rekonstrukciju un iekārtu modernizāciju, kā arī par graudkopības attīstības projektiem – kalšu modernizāciju un graudu glabātavu izveidi.
Lai efektīvāk izmantotu atlikušos kredītlīnijas resursus, programmā plānots ieviest izmaiņas, kas veicinās bioloģiskās lauksaimniecības attīstību, kā arī aizdevumu saņemšanu citās nozarēs.
Kopš 2002.gada gada jūlija lauksaimnieki var pieteikties lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādes atbalstam programmā “Lauksaimniecībā izmantojamās zemes kreditēšana”. Programmas mērķis ir radīt iespēju konkurētspējīgiem lauksaimniecības uzņēmumiem saņemt finansējumu zemes iegādei ar pieņemamiem nosacījumiem. Uz programmā paredzēto atbalstu var pretendēt uzņēmumi, kuru ieņēmumus vismaz 60% apjomā veido lauksaimniecības produktu ražošana.
Šajā programmā līdz šim piešķirti 352 aizdevumi vairāk nekā piecu miljonu latu vērtībā 21,2 tūkstošu hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei.
Par Lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju kreditēšanas programmas un Lauksaimniecībā izmantojamo zemju kreditēšanas programmas nosacījumiem sīkāku informāciju var iegūt Hipotēku un zemes bankas nodaļās, kā arī ZM mājas lapā www.zm.gov.lv.
Savukārt Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstības programma izveidota ar mērķi veicināt ekonomisko attīstību laukos. Programma paredzēja atbalstu nelauksaimnieciskajai uzņēmējdarbībai, uzlabojot infrastruktūru, pilnveidojot lauku ainavu atbilstoši uzņēmējdarbības vajadzībām un ievērojot vides aizsardzības prasības.
Programmas darbības laikā no 2003.gada janvāra līdz 2004.gada jūnijam izsniegti 208 kredīti kopumā par trim miljoniem latu un vienu miljonu eiro. Visvairāk tika atbalstīti projekti kokapstrādē, mežsaimniecībā, būvniecībā un lauku tūrismā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!