• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar zemām cenām un ambicioziem plāniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2004., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96006

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eksponē Latvijas vēstures relikviju

Vēl šajā numurā

04.11.2004., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar zemām cenām un ambicioziem plāniem

Īrijas zemo cenu aviokompānija “Ryanair” iecerējusi palielināt pasažieru skaitu jaunatklātajās līnijās un ar cenu politiku piesaistīt jaunus klientus.

AVIO.PNG (97572 bytes)
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

“Ryanair” 31. oktobrī sāka lidojumus no Rīgas uz Londonu, Frankfurti pie Mainas un Somijas pilsētu Tamperi. Tika izmantotas “Boeing 737 800” lidmašīnas, kurās ir 189 sēdvietas. Kompānijas administratīvais direktors Deivids O’Braiens izteica pārliecību, ka jaunās iespējas, kuras sniedz lētās lidojumu izmaksas, ļaus palielināt gan kompānijas klientu skaitu, gan arī Latvijā iebraucošo tūristu daudzumu. Pirmajā darbības gadā ieplānots pārvadāt 300 000 pasažieru, no kuriem aptuveni divas trešdaļas varētu būt tūristi no ārzemēm. Līdzās līnijām uz Londonu, Frankfurti un Tamperi maršrutu Rīga – Stokholma, pēc lidsabiedrības vadības aplēsēm, izmantos ap 100 000 pasažieru. Lidostas “Rīga” pārstāvji izteica cerības, ka kompānija spēs īstenot izvirzīto mērķi, jo tas ļautu lidostai paātrināt attīstības tempus un izvairīties no nepieciešamības nākotnē piesaistīt papildu līdzekļus. Pagaidām “Ryanair” ir apmierināta ar pasažieru skaitu un paziņojusi, ka cer lidojumos no Rīgas uz Londonu un Frankfurti tuvākajā laikā kļūt par tirgus līderi. Papildus minētajām līnijām “Ryanair” izskata iespējas atklāt jaunus maršrutus no Rīgas, kuru galamērķis varētu būt kāda no astoņām kompānijas bāzes vietām Eiropā.
“Ryanair” zemo cenu pamatā ir virkne paņēmienu, kas uzņēmumam ļauj veiksmīgi konkurēt tirgū. Tiek izmantota izdevumu samazināšanas stratēģija – te jāmin biļešu pārdošana tikai internetā un tikai viena veida lidmašīnu – “Boeing 737 800” – izmantošana, tā atvieglojot to tehnisko apkalpi. Ietaupīt ļauj arī mazo lidostu izmantošana. Pieaugošais pasažieru skaits ir ļāvis “Ryanair” nepaaugstināt biļešu cenas atšķirībā no citām aviokompānijām, kuras ar lidojumu cenu sadārdzināšanu kompensēja degvielas cenu kāpumu. Līdz šim “Ryanair” izvēlētais ceļš ir atmaksājies, jo pasažieru skaits pieaudzis par 24 % un peļņa bijusi 200,1 miljons eiru, kas ir par 18% vairāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Patlaban “Ryanair” izveidojis jaunas bāzes Barselonā un Romā, kā arī atklājis 41 jaunu maršrutu.
Mēģinot piesaistīt klientus, kompānija “Ryanair” turpmāk iecerējusi izdarīt izmaiņas pasažieriem sniegto pakalpojumu klāstā. Pieļauta iespēja līdzās maksas pārtikas iegādei un filmu noskatīšanās iespējām pasažieriem lidojuma laikā piedāvāt arī azartspēles. Šis projekts, pēc kompānijas vadītāja Maikla O’Līrija domām, paver viņa vadītajam uzņēmumam jaunas perspektīvas, kas varētu sniegt ievērojamu peļņu. No sabiedriskās morāles viedokļa diskutablā ideja jau izraisījusi vairāku azartspēļu kompāniju interesi – šīs firmas labprāt nodrošinātu spēļu servisu lidojumu laikā.

Jānis Nicmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!