• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gaļas pārstrādātāju kvalitātes sistēmas vērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.11.2004., Nr. 175 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas uzņēmēju tiesībām ES iekšējā tirgū

Vēl šajā numurā

04.11.2004., Nr. 175

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gaļas pārstrādātāju kvalitātes sistēmas vērtējumu

No 1. līdz 3. novembrim Latvijā viesojās kvalitātes sistēmas “Hazard Analysis Critical Control Point” (HACCP) eksperts un holdinga “Sara Lee Foods” kvalitātes direktors Franks Vandendrīše. Vizītes laikā eksperts apmeklēja vairākus Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumus un dalījās pieredzē, konsultēja Latvijas speciālistus kvalitātes uzlabošanas un kvalitātes sistēmas ieviešanas jautājumos.
F.Vandendrīši tikties ar Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu speciālistiem uzaicināja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) PHARE projekta “Business Support” programmas ietvaros.
2.novembrī tika rīkots seminārs, kuru apmeklēja 15 lielāko Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu pārstāvji. Seminārā F.Vandendrīše atzina, ka redzētais Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumos liecina par kopumā veiksmīgu kvalitātes sistēmas ieviešanu. Tomēr ir sadaļas, kuras vēl pilnveidojamas. Piemēram, “Hazard Analysis Critical Control Point” sistēma ir kā fotogrāfija, kurā redzams precīzs produkta ražošanas procesa attēls. Tādēļ dokumentācijā iekļautajiem datiem jābūt precīziem un reāli pielietojamiem. Vēl viens no šīs sistēmas soļiem ir sistēmas darbības izvērtēšana, kur Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem ir jāpievērš lielāka uzmanība.
Semināra dalībnieki lūdza F.Vandendrīši dalīties pieredzē dažādu praktisku problēmu risināšanā, piemēram, par specifiskām tīrīšanās un dezinfekcijas programmām, dažādiem tehnoloģiskiem procesiem.
“Viena no semināra priekšrocībām bija tā, ka F.Vandendrīše Latvijas pārstāvjus informēja par vēl nepieņemtiem, bet perspektīvā paredzētiem likumiem attiecībā uz gaļas produktu ražošanu,” atzina LPUF izpilddirektore Arlita Sedmale, piebilstot, ka tas ir ļoti būtiski un nozīmīgi, lai jau laikus varētu rēķināties ar gaidāmo.
““Rīgas miesnieks” bija pirmais uzņēmums Baltijā, kas izpildīja obligātās pārtikas nekaitīguma un izcelsmes izsekojamības standarta prasības. Taču, ja ar Latvijā ražoto produkciju vēlamies konkurēt starptautiskā mērogā, ar ISO un HACCP standartiem vien ir par maz. Šobrīd valstiskā līmenī būtu jāstrādā pie kvalitātes jautājumiem jaunā pakāpē, kas Latvijā vēl nemaz nav apzināti. Piemēram, alerģiskas reakcijas, kuras var izraisīt atsevišķas produktu sastāvdaļas, vai to mijiedarbība. Un ne tikai ražošanas procesā, bet līdz pat produkta nonākšanai pircēja iepirkuma groziņā. Šādu risku apzināšana apliecinātu gan uzņēmumu, gan valsts patiesu izpratni par patērētāja dzīves kvalitāti,” atzina a/s “Rīgas miesnieks” ģenerāldirektors Tomass Kovits.
F.Vandendrīše, tiekoties ar A.Sedmali, atzina, ka Latvija ir paveikusi labu darbu, jo tas, ko ES valstis panākušas 25 gados kvalitātes sistēmas ieviešanā, Latvijai ir jāpanāk piecos sešos gados.
SIA “Lielzeltiņi” valdes priekšsēdētājs Igors Zolotarjovs atzīst, ka jebkura veida pieredzes apmaiņa ir noderīga, lai izvērtētu savā uzņēmumā notiekošo no malas. “Lai ražotu kvalitatīvu un drošu produkciju, “Lielzeltiņi” ir nodrošinājuši augstas kvalitātes ražotnes un ieviesuši īpašu loģistikas sistēmu, kas nodrošina produkcijas kvalitātes saglabāšanos no ražošanas brīža līdz pat veikaliem,” atzīst I.Zolotarjovs.
“Ļoti būtiski ir organizēt iespējami biežāk dažādu nozaru speciālistu pieredzes apmaiņas vizītes ar kompetentiem un profesionāliem ekspertiem, jo tieši speciālisti un tehnologi ir tie, kuriem nepieciešamas zināšanas par nozaru tehnoloģiju attīstību pasaulēm,” atzina A.Sedmale.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!