Par Latvijas gaļas pārstrādātāju kvalitātes sistēmas vērtējumu
No 1. līdz 3. novembrim Latvijā
viesojās kvalitātes sistēmas “Hazard Analysis Critical Control
Point” (HACCP) eksperts un holdinga “Sara Lee Foods”
kvalitātes direktors Franks Vandendrīše. Vizītes laikā eksperts
apmeklēja vairākus Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumus un dalījās
pieredzē, konsultēja Latvijas speciālistus kvalitātes uzlabošanas
un kvalitātes sistēmas ieviešanas jautājumos.
F.Vandendrīši tikties ar Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu
speciālistiem uzaicināja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija
(LPUF) PHARE projekta “Business Support” programmas
ietvaros.
2.novembrī tika rīkots seminārs, kuru apmeklēja 15 lielāko
Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumu pārstāvji. Seminārā
F.Vandendrīše atzina, ka redzētais Latvijas gaļas pārstrādes
uzņēmumos liecina par kopumā veiksmīgu kvalitātes sistēmas
ieviešanu. Tomēr ir sadaļas, kuras vēl pilnveidojamas. Piemēram,
“Hazard Analysis Critical Control Point” sistēma ir kā
fotogrāfija, kurā redzams precīzs produkta ražošanas procesa
attēls. Tādēļ dokumentācijā iekļautajiem datiem jābūt precīziem
un reāli pielietojamiem. Vēl viens no šīs sistēmas soļiem ir
sistēmas darbības izvērtēšana, kur Latvijas gaļas pārstrādes
uzņēmumiem ir jāpievērš lielāka uzmanība.
Semināra dalībnieki lūdza F.Vandendrīši dalīties pieredzē dažādu
praktisku problēmu risināšanā, piemēram, par specifiskām
tīrīšanās un dezinfekcijas programmām, dažādiem tehnoloģiskiem
procesiem.
“Viena no semināra priekšrocībām bija tā, ka F.Vandendrīše
Latvijas pārstāvjus informēja par vēl nepieņemtiem, bet
perspektīvā paredzētiem likumiem attiecībā uz gaļas produktu
ražošanu,” atzina LPUF izpilddirektore Arlita Sedmale,
piebilstot, ka tas ir ļoti būtiski un nozīmīgi, lai jau laikus
varētu rēķināties ar gaidāmo.
““Rīgas miesnieks” bija pirmais uzņēmums Baltijā, kas izpildīja
obligātās pārtikas nekaitīguma un izcelsmes izsekojamības
standarta prasības. Taču, ja ar Latvijā ražoto produkciju
vēlamies konkurēt starptautiskā mērogā, ar ISO un HACCP
standartiem vien ir par maz. Šobrīd valstiskā līmenī būtu
jāstrādā pie kvalitātes jautājumiem jaunā pakāpē, kas Latvijā vēl
nemaz nav apzināti. Piemēram, alerģiskas reakcijas, kuras var
izraisīt atsevišķas produktu sastāvdaļas, vai to mijiedarbība. Un
ne tikai ražošanas procesā, bet līdz pat produkta nonākšanai
pircēja iepirkuma groziņā. Šādu risku apzināšana apliecinātu gan
uzņēmumu, gan valsts patiesu izpratni par patērētāja dzīves
kvalitāti,” atzina a/s “Rīgas miesnieks” ģenerāldirektors Tomass
Kovits.
F.Vandendrīše, tiekoties ar A.Sedmali, atzina, ka Latvija ir
paveikusi labu darbu, jo tas, ko ES valstis panākušas 25 gados
kvalitātes sistēmas ieviešanā, Latvijai ir jāpanāk piecos sešos
gados.
SIA “Lielzeltiņi” valdes priekšsēdētājs Igors Zolotarjovs atzīst,
ka jebkura veida pieredzes apmaiņa ir noderīga, lai izvērtētu
savā uzņēmumā notiekošo no malas. “Lai ražotu kvalitatīvu un
drošu produkciju, “Lielzeltiņi” ir nodrošinājuši augstas
kvalitātes ražotnes un ieviesuši īpašu loģistikas sistēmu, kas
nodrošina produkcijas kvalitātes saglabāšanos no ražošanas brīža
līdz pat veikaliem,” atzīst I.Zolotarjovs.
“Ļoti būtiski ir organizēt iespējami biežāk dažādu nozaru
speciālistu pieredzes apmaiņas vizītes ar kompetentiem un
profesionāliem ekspertiem, jo tieši speciālisti un tehnologi ir
tie, kuriem nepieciešamas zināšanas par nozaru tehnoloģiju
attīstību pasaulēm,” atzina A.Sedmale.
Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas informācija