• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai sertifikāti paliks mūžīgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2004., Nr. 176 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96109

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Cik maksāsim ārstējoties, cik saņemsim pretim

Vēl šajā numurā

05.11.2004., Nr. 176

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai sertifikāti paliks mūžīgi

Nepilnu stundu vakar Saeimas plenārsēdē debatēja par septīto privatizācijas sertifikātu derīguma termiņa pagarinājumu. Debates beidzās ar pozitīvu Saeimas balsojumu. Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai tika nodots likumprojekts “Par privatizācijas sertifikātiem”, paredzot sertifikātu apriti vēl uz vienu gadu.
Ierosinājumu veikt grozījumus minētajā likumā, lai sertifikātu derīguma termiņu pagarinātu vēl par sešiem mēnešiem, valdībā virzīja Ekonomikas ministrija. Kāpēc? Izskatīšanai trešajā lasījumā Saeimā jau atrodas valdības iesniegtie grozījumi likumā “Par privatizācijas sertifikātiem”, kā arī citi grozījumi likumos, kas saistīti ar valsts un pašvaldību mantas privatizāciju un atsavināšanu. Tajos saskaņā ar Induļa Emša valdības pieņemto stratēģiju bija paredzēts noteikt, ka turpmāk vairs nebūs sertifikātu izlietojuma termiņa, bet būs privatizācijas un atsavināšanas ierosinājuma termiņš, kad persona varēs kā maksājuma līdzekli izmantot sertifikātus. Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdza Ministru prezidentu Induli Emsi atkārtoti izvērtēt stratēģijas nosacījumus.
Kādi bija deputātu argumenti sertifikātu derīguma termiņa pagarināšanai? Jānis Lagzdiņš uzsvēra sertifikātu lomu denacionalizēto namu īrnieku problēmu mazināšanā. Arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ir iestājusies par sertifikātiem kā vienu no valsts palīdzības veidiem denacionalizēto namu īrniekiem.
Savukārt Pēteris Simsons aicināja domāt par katru godīgo Latvijas cilvēku, kas līdz pēdējam brīdim nezaudē cerību Latvijas valsts solījumiem, kas izteikti, privatizācijas sertifikātus laižot apgrozībā. Gan piebilstot, ka sertifikātu devalvācija ir notikusi līdz ar Saeimas lēmumu atļaut tos pārdot brīvā tirgū. Valsts noteiktā nominālvērtība vienam sertifikātam nekad nav bijusi 28 lati. Līdzīgus izteikumus pauda arī Pēteris Tabūns, aicinot nepieļaut “sertifikātu uzkāršanu uz nagliņas”.
Deputāts Gundars Bērziņš atgādināja līdzšinējā sertifikātu darbības laika nepiepildītās cerības. Šis vērtspapīrs nav kļuvis par motīvu vairumam Latvijas pilsoņu līdzdarboties uzņēmējdarbībā kā akcionāriem. “Daļa tos “apēda”. Bet tie, kas privatizācijas procesu ceļā kļuvuši par vietējā izpratnē turīgiem biznesa darboņiem, Eiropas mērogā ir vien “piparbodnieki ”.
Mazākumā – ar 24 balsīm pret – palika “Jaunā laika” pārstāvji, kas iesniedza pretēju priekšlikumu – sertifikātu derīguma termiņu nepagarināt, bet ļaut tām personām, kuras uzsākušas privatizācijas procesu, to pabeigt pēc privatizācijas sertifikātu izmantošanas beigām. Deputāts Edgars Jaunups uzsvēra, ka vēršanās pie maznodrošināto iedzīvotāju grupas neiztur kritiku.
Opozīcijas deputāti nepiekrita likumprojekta izskatīšanai otrajā lasījumā steidzamības kārtā šās pašas plenārsēdes laikā. Tādēļ priekšlikumu iesniegšanas termiņš grozījumiem tika noteikts 8.novembris.

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!