• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabai nodarīto jāmaksā trīskārši. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.11.2004., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā aktīvāk būvē Vidzemes un Latgales priekšpilsētās

Vēl šajā numurā

09.11.2004., Nr. 177

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dabai nodarīto jāmaksā trīskārši

Zaudējumu atlīdzībai par nelikumīgi nomakšķerētām un nozvejotām zivīm noteiktos gadījumos turpmāk tiks piemērota trīskāršā takse. Piemēram, par lasi 32,5 latu vietā – 97,5.

LASIS.PNG (136270 bytes)
Lomā lasis? Lai atlīdzinātu nodarītos zaudējumus, maluzvejniekam būs jāšķiras gandrīz no simt latiem
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Kopš 5.novembra stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta vairākos noteikumos – gan par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos, kā arī iekšējos ūdeņos, gan makšķerēšanas noteikumos (publicēti “LV” 04.11.2004). Par nelikumīgi nozvejotām vai nomakšķerētām zivīm nāksies maksāt krietni dārgāk, lai pilnībā kompensētu zivju resursiem nodarītos zaudējumus.
Vispirms par makšķerēšanu. Pamattaksi trīskāršā apmērā piemēro par makšķerēšanu bez makšķerēšanas kartes un makšķerēšanas licences, par makšķerēšanu aizliegtā laikā un vietā, kā arī par makšķerēšanu, pārsniedzot atļauto loma lielumu un minimālo pieļaujamo zivju garumu. No trīskāršas naudas summas jāšķiras arī par zveju bez zvejas atļaujas jeb licences, par attiecīgo zivju sugas zveju aizliegtā laikā vai vietā, kā arī par neatļautu vai konkrētajā licencē nenorādītu zvejas rīku un zvejas veidu izmantošanu. Ja pārsniegts zvejas limits, arī piemērojama trīskāršā takse.

Divdesmit latu par samu, trīs – par vēzi

“Ar šo jauninājumu esam apmierināti – ceram, ka tas cilvēkiem liks padomāt, pirms pārkāpt noteikumus,” atzīst Vides valsts inspekcijas Dabas aizsardzības un uzraudzības departamenta Ūdens bioloģisko resursu kontroles un uzraudzības daļas vadītājs Jānis Balodis. Ne tikai klasiskā izpratnē maluzvejniekiem, bet arī makšķerniekiem un zvejniekiem, kuri apzināti ļaujas paslīdēt kājai, jārēķinās, ka, piemēram, viens lasis 32,5 latu vietā var izmaksāt 97,50 latus, savukārt sams, strauta vai varavīksnes forele 7,50 latu vietā – 22,50, sīga, zandarts, zutis – 5 latu vietā 15, ālants, karpa, repsis, salate, sapals, vēdzele, vimba – 1,50 latu vietā 4,50, līnis, plaudis, nēģis, platspīļu vai šaurspīļu vēzis – lata vietā trīs, bet viena līdaka 5 latu vietā 15. “Ja zaudējumu neatlīdzina brīvprātīgi, to piedzen caur tiesu civiltiesiskajā kārtībā,” uzsver J.Balodis.

Pārkāpums, atlīdzība un sods

Iepriekšminētā ir atlīdzība par zivju resursiem nodarītajiem zaudējumiem, taču noteikumu pārkāpēji saucami arī pie administratīvās vai kriminālās atbildības. Tātad jāmaksā arī administratīvais sods. Ņemot vērā šobrīd tik aktuālo lašu aizsardzību, Vides valsts inspekcijas pārstāvis min piemēru: “Minimālais Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzētais sods par zveju bez attiecīgas atļaujas, aizliegtā vietā, saudzēšanas laikā, ar aizliegtiem rīkiem vai paņēmieniem ir 30 latu, bet maksimālais – 500. Sods un summa par zaudējumu atlīdzību pēc trīskāršās takses kopumā ir vismaz 130 latu. Tātad viena laša vispieticīgākā cena būs 130 latu. Te gan jāņem vērā, ka minimālo sodu parasti nepiemēro apzinātas un mērķtiecīgas ļaunprātības gadījumā. Izvērtējam katru konkrēto gadījumu un spējam atšķirt melus un patiesību par pārkāpuma patiesajiem apstākļiem.”
Jautāts, kādi ir līdz šim praksē novērotie raksturīgākie makšķernieku pārkāpumi, par kuriem pēc jaunās kārtības varētu tikt piemērota trīskāršā takse zaudējumu atlīdzībai, J.Balodis min divus. Visizplatītākais – neatlaist brīvībā mazizmēra zivi, bet to, pretēji noteikumiem, ņemt uz māju. Otrs – lieguma laikā spiningot. Paralēli tam maluzvejniecība klasiskā izpratnē, kuras vājināšanai, cerams, jaunā kārtība pieliks savu artavu.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!