• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas Domu drīzumā varētu atvērt apmeklētājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.11.2004., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96232

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā atklāj jaunu sociālo dzīvojamo māju

Vēl šajā numurā

10.11.2004., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas Domu drīzumā varētu atvērt apmeklētājiem

Rīgas Doma baznīca, kontrolējot apmeklētāju plūsmu, jāatver pēc pagaidu nostiprinājuma konstrukcijas uzstādīšanas. Dienvidu sānu joma un kapela pie torņa dienvidu pusē gan jāsaglabā slēgta.

DOMS.PNG (120664 bytes)
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Ar šādu ieteikumu nākusi klajā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI), iepazīstoties ar Rīgas Doma baznīcas apdraudējumu novēršanas pasākumu vadības darba grupas, citu pieaicināto institūciju un speciālistu izpētes atskaitēm un slēdzieniem. Izpētē ieguldīts ļoti liels darbs, taču pilnīga skaidrība par patieso stāvokli vēsturiskajā ēkā, kuru slēdza jūnija sākumā, nav gūta. Neatbildētu jautājumu vēl daudz, un atbilžu meklējumi turpinās.
Šobrīd darba grupai joprojām nav vienota slēdziena par Rīgas Doma konstrukciju stabilitāti, turklāt izpētes rezultātus speciālisti novērtējuši atšķirīgi. Proti, nevar neapstrīdami pateikt, vai kolonnas ir pietiekami stabilas, – viedokļi atšķiras. Skaidrs tikai viens – bojājumi, piemēram, plaisas un izbirušas šuves, kas varētu vājināt to stabilitāti, kolonnu struktūrā ir. Lai noteiktu bojājumu bīstamību, nepieciešams monitorings, kas ļautu konstatēt, vai deformācijas progresē. Tomēr atzīts, ka līdz šim nav konstatētas parādības, kas varētu izraisīt strauju ēkas sabrukšanu.
Tā kā par izpētes datu novērtējumu ir atšķirīgi viedokļi, VKPAI uzskata, ka apdraudētajās vietās jāuzstāda pagaidu nostiprinājumu konstrukcijas. Tad arī Rīgas Doms varētu vērt durvis apmeklētājiem, tiesa, kā jau minēts, daļa ēkas paliktu slēgta. Nesošajām konstrukcijām nemitīgi būtu jāatrodas zem speciālistu lupas, lai draudu gadījumā nekavējoties konkrēto bīstamo zonu slēgtu.
Atbilde, kas notiks tālāk, rodama secinājumā, ka Rīgas Domam nepieciešama kompleksa izpēte, lai sagatavotu vispusīgu konservācijas un restaurācijas projektu. Turklāt, kā norāda VKPAI, gan izpētei, gan nākotnē konservācijas darbu vadīšanai būtu jānotiek pēc kulta celtņu konservācijā pieredzējušāko Eiropas valstu izstrādātās metodoloģijas.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!