• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesas spriedumu par politiskās organizācijas "Brīvības partija" darbības apturēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2004., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrijas rīkojums Nr.240

Par Zāļu cenu valsts aģentūras publiskajiem pakalpojumiem

Vēl šajā numurā

11.11.2004., Nr. 179

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs

Veids: informācija

Numurs: 1/7209

Pieņemts: 08.11.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja dienesta informācija Nr.1/7209

Rīgā 2004.gada 8.novembrī

Par tiesas spriedumu par politiskās organizācijas “Brīvības partija” darbības apturēšanu

Pamatojoties uz likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” 35.panta trešajā daļā un 44.pantā noteikto, ka lēmums par politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu pēc lēmuma stāšanās likumīgā spēkā jāpublicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, nosūtām publikācijai laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2004.gada 5.oktobra sprieduma kopiju lietā Nr.C29308404 par politiskās organizācijas “Brīvības partija” darbības apturēšanu, kurš stājies likumīgā spēkā 2004.gada 2.novembrī.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks A.Loskutovs

 

Lieta Nr.C29308404

2004.gada 5.oktobrī

Spriedums

Latvijas Republikas vārdā

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa

šādā sastāvā: priekšsēdētāja tiesnese D.Mašina

ar sekretāri D.Lapinsku

2004.gada 5.oktobrī atklātā tiesas sēdē Rīgā, Lomonosova ielā 10, izskatīja civillietu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja prasībā pret Politisko organizāciju “Brīvības partija” par politiskās organizācijas darbības apturēšanu un

konstatēja:

Prasītājs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs griezies tiesā ar prasību pret organizāciju “Brīvības partija” par politiskās organizācijas darbības apturēšanu, prasības pieteikumā norādot, ka politiskā organizācija “Brīvības partija” līdz š.g. 1.martam neiesniedza ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā, kas ir pretrunā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.panta pirmās daļas un 11.panta pirmās daļas prasībām. Līdz ar to, pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta piekto daļu, kas noteica pienākumu septiņu dienu laikā rakstveidā brīdināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāju, ja noteiktajā termiņā nav iesniegta ikgadējā finansiālās darbības deklarācija, prasītājs 2004.gada 8.martā nosūtīja politiskajai organizācijai “Brīvības partija” brīdinājumu par ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas un zvērināta revidenta atzinuma iesniegšanu. Minētajā brīdinājumā prasītājs norādīja politiskajai organizācijai “Brīvības partija” par tās pienākumu pildīt Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasības, proti, iesniegt ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā un vienlaikus brīdināja par atbildību, ja minētās likuma prasības netiks ievērotas.

Līdz š.g. 8.aprīlim politiskā organizācija “Brīvības partija” neiesniedza ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā. Līdz ar to saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 10.panta piekto daļu Biroja priekšniekam ir pienākums divu nedēļu laikā ierosināt attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) darbības apturēšanu tiesas ceļā, ja politiskā organizācija (partija) mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas neiesniedz ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju.

Prasītāja ieinteresētība lietas iznākumā ir procesuāla, nevis materiāla, priekšnieka rīcība ir tāda, kas, pamatojoties uz likumā piešķirtajām tiesībām, aizstāv tiesā citu personu tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.

Ņemot vērā augstāk minēto, prasītājs Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdz apturēt politiskās organizācijas “Brīvības partija” darbību uz sešiem mēnešiem, kā arī uzlikt par pienākumu politiskajai organizācijai “Brīvības partija” divu nedēļu laikā no tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīža iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Tiesas sēdē prasītāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pilnvarotā persona N.Titova prasību uzturēja, paskaidroja prasības pieteikumā norādītos apstākļus, kā arī norādīja, ka, ja politiskā organizācija nesniegs finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zv.revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko stāvokli, prasītājs būs spiests griezties tiesā ar prasību par politiskās organizācijas darbības izbeigšanu.

Uz tiesas sēdi atbildētājs politiskā organizācija “Brīvības partija” nebija ieradies, lai gan par tiesas sēdes vietu un laiku likuma noteiktā kārtībā tika ziņots, par neierašanās iemesliem nav ziņots.

Līdz ar to tiesa, saskaņā ar Civilprocesa likuma 156.p.1.d. noteikumiem, uzskata par iespējamu izskatīt lietu atbildētāja prombūtnē.

Tiesa, iepazīstoties ar lietas materiālos norādītajiem apstākļiem, atzīst, ka prasība ir pamatota un apmierināma.

Saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.p. katru gadu ne vēlāk kā līdz 1.martam politiskā organizācija (partija) iesniedz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) vadītāja parakstītu ikgadējo finansiālās darbības deklarāciju. Šā likuma 11.panta pirmā daļa nosaka, ka ne retāk kā reizi gadā politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību revidē zvērināts revidents, kura atzinums par attiecīgās politiskās organizācijas (partijas) finansiālo un saimniecisko darbību pievienojams ikgadējai finansiālās darbības deklarācijai, kura tiek iesniegta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam. Līdz ar to Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma izpratnē zvērināta revidenta atzinums ir ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas neatņemama sastāvdaļa, uz kuras iesniegšanas kārtību attiecināma arī minētajā likumā paredzētā ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas iesniegšanas kārtība.

2004.gada 8.martā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nosūtīja politiskajai organizācijai “Brīvības partija” brīdinājumu (Nr.1/1638) (1.1.21-22) par ikgadējās finansiālās darbības deklarācijas un zvērināta revidenta atzinuma iesniegšanu, pamatojoties uz Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 11.panta pirmo daļu. Noteiktā termiņā, proti, mēneša laikā pēc brīdinājuma nosūtīšanas, politiskā organizācija “Brīvības partija” nesniedza ikgadējās finansiālās darbības deklarāciju un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību, līdz ar to ir pamats apturēt politiskās organizācijas “Brīvības partija” darbību uz sešiem mēnešiem un uzlikt par pienākumu atbildētājam divu nedēļu laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas iesniegt ikgadējo finansiālo darbības deklarāciju un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību.

Pamatojoties uz augstāk minēto un vadoties no Civilprocesa likuma 8.p., 93.p., 97.p., 193.p., Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma 8.p., 10.p. 5.d., 11.p., tiesa

nosprieda:

Prasību apmierināt.

Apturēt politiskās organizācijas “Brīvības partija” (reģ. Nr.PO-087) darbību.

Uzlikt par pienākumu Politiskai organizācijai “Brīvības partija” divu nedēļu laikā no tiesas sprieduma spēkā stāšanās brīža iesniegt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam finansiālās darbības deklarāciju par 2003.gadu un zvērināta revidenta atzinumu par finansiālo un saimniecisko darbību 2003.gadā.

Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā Rīgas apgabaltiesā, iesniedzot apelācijas sūdzību Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesā.

Tiesnese: D.Mašina

Tiesas spriedums stājies likumīgā spēkā 2004.gada 2.novembrī.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!