• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zāles pret muļķību un skumīgu prātu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.11.2004., Nr. 179 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96310

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavas zīmes

Vēl šajā numurā

11.11.2004., Nr. 179

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zāles pret muļķību un skumīgu prātu

LECS.PNG (124163 bytes)Ironiskā aforisma meistara Staņislava Ježi Ļeca “Nesaķemmētas domas”, ko uzskata par vienu no pasaulē visplašāk pazīstamo poļu literatūras paraugu, latviski tagad var lasīt Knuta Skujenieka tulkojumā. Krājums, ko laidis klajā apgāds “Tapals”, ir ilgi lolots un ar lielu mīlestību veidots. Latviešu brīvdomātājs saskatījis poļu satīriķī savu domubiedru, jo 1957. gadā, kad “Domas” pirmoreiz tika apkopotas grāmatiņā, tāda zobu trīšana par dzīves negācijām prasīja zināmu drosmi un uzdrīkstēšanos: “Atzīšos, ka kaut ko no Ļeca domām arī es tiku mantojis gan studiju laikā, gan manā ieslodzījumā, gan turpmākajos padomju gados. Katrs tāds aforisms izrādījies par mīnu ar laika degli. Ļeca sakāmais ir pravietisks. Kad viņš aicina rūpēties par “cilvēka iekšu skaistumu”, tad es saklausu kādu šodienas Latvijas politiķi, kas apgalvo, ka skaistums nāk no iekšām...”
Par autoru tulkotājs saka īsi: “Viņa mūža dati ir 1909. – 1966. Pazīstams arī kā dzejnieks, taču viņa liriku grūti atdalīt no ironiska aforisma.”
Būdams labs poļu kultūras pazinējs, arī tautasdziesmu un mūsdienu dzejas tulkotājs, Knuts Skujenieks raksta: “Zobgalība ir poļu nacionālā rakstura spilgta iezīme. Jau no folkloras, no vecpoļu literatūras nāk kodīgas parunas, epigrammas, aforismi, un asprātību virtenei galu neredz. Poļi smejas par visu un visiem, neaizmirstot arī paši sevi. Zobu un mēļu trīšana dzīvi nepadara vieglāku, bet skaidrāku gan.”
Savā īsajā, bet saturiski ietilpīgajā grāmatas ievadā Knuts Skujenieks raksta: “Dziļai un trāpīgai zobgalībai ir mūžīga vērtība, jo pasaule nav un nekad nebūs ideāla.” Un atgādina paša Ļeca vārdus: “Es jums pasniedzu rūgtas tabletes saldā apvalkā. Tabletes ir nekaitīgas, inde ir tajā saldumā.”

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!