• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pasākumi finansiālai un ekonomiskai stabilitātei. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2004., Nr. 180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/96393

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilnveido civilās aizsardzības spējas

Vēl šajā numurā

12.11.2004., Nr. 180

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pasākumi finansiālai un ekonomiskai stabilitātei

Latvijas Banka veic pasākumus iekšzemes pieprasījuma mazināšanai un informē par IBAN kontu numuru ieviešanu

LB.PNG (99940 bytes)
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs
Foto no Latvijas Bankas arhīva

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs vērsa uzmanību uz faktu, ka valsts iekšzemes pieprasījuma līmenis ir stabili augsts un joprojām pārsniedz ārējā pieprasījuma līmeni. Šis rādītājs ir gan pozitīvs, jo lielā mērā nodrošina Latvijas ekonomikas attīstības tempus, gan arī negatīvs, jo nosaka arī inflācijas un tekošā konta deficīta pieaugumu. I.Rimšēvičs atgādināja, ka šā gada augustā Latvijā bija visaugstākais inflācijas līmenis kopš 1997.gada septembra. Septembrī un oktobrī inflācija gan nedaudz samazinājusies, taču mūsu valsts saglabājusi pirmo vietu Eiropā. I.Rimšēvičs prognozēja, ka šā gada inflācija varētu būt 6 – 7 procenti.
Aizvien augstā līmenī ir kreditēšanas attīstība. I.Rimšēvičs norādīja, ka šobrīd kreditēšanas pieaugums Latvijā ir otrais augstākais Eiropā. Lai mazinātu šīs tendences ietekmi uz inflācijas kāpumu, Latvijas Bankas padome vakar nolēmusi paaugstināt refinansēšanas procentu likmi no 3,5 uz 4 procentiem. “Nav normāli, ja, inflācijai esot 7 procentu līmenī, refinansēšanas likme ir tikai 3,5 procenti,” uzsvēra I.Rimšēvičs. Viņš arī norādīja, ka valūtas kursa svārstību dēļ diezin vai būtu vērts izvēlēties kredītu ārvalstu valūtā. Latvijas Bankas prezidents izteica cerību, ka refinansēšanas likmes paaugstināšana mazinās iekšzemes pieprasījumu un veicinās vienmērīgu tautsaimniecības attīstību.
Lai vienādotu banku konkurences nosacījumus un palēninātu Latvijas komercbanku aizņemšanos ārvalstu bankās, nolemts arī veikt grozījumus “Banku obligāto rezervju prasību aprēķināšanas un izpildes noteikumos”. Sākot ar nākamā gada 24.janvāri, obligātajās rezervēs būs jāiekļauj arī Latvijas banku saistības pret ārvalstu bankām un ārvalstu centrālajām bankām.
Savukārt Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu politikas daļas vadītāja Anda Zalmane pastāstīja, ka no 2005.gada 1.janvāra maksājumi, izmantojot banku starpniecību, būs iespējami, tikai izmantojot jaunos konta numurus IBAN (International Bank Account Number). Viņa norādīja, ka jauno konta numuru ieviešanai ir vairākas būtiskas priekšrocības, piemēram, mazinās maksājumu noraidīšanas iespēja neprecīzi norādītu rekvizītu dēļ. Turklāt IBAN izmantošana nozīmēs vienādas komisijas maksas iekšzemes un pārrobežu pārskaitījumiem eirās.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!